4 november, 2015

Satsning på forskning om ensamkommande

Hur hjälper man bäst tvångsomhändertagna ensamkommande ungdomar? Det vill Statens institutionsstyrelse ta reda på och satsar nu sju miljoner kronor på ny forskning.

1456179-bostader

Kunskapen och forskningen om ensamkommande ungdomar är mycket begränsad, både i Sverige och internationellt. SiS har därför beslutat om att finansiera två treåriga forskningsprojekt.

– Det är en viktig fråga och SiS behöver mer kunskap runt ensamkommande barn. Det behövs mer forskning om vad som kännetecknar målgruppen, vad de behöver och vilka insatser som bäst hjälper dem, säger Eva Franzén, chef på SiS forsknings- och utvecklingsenhet i ett pressmeddelande.

Ungdomar som omhändertas enligt LVU och placeras inom SiS har ofta en historia av missbruk eller kriminalitet, eller lever under förhållanden som riskerar att påverka hälsan och utvecklingen negativt. Många har dessutom varit med om traumatiska upplevelser och uppvisar symptom på PTSD. De barn och ungdomar som dessutom tagit sig till Sverige på egen hand är särskilt utsatta. Ensamkommande är därför ett prioriterat område för SiS, förklarar Isabelle Monell, utredare på SiS forsknings- och utvecklingsenhet.

– Vi har en person som jobbar specifikt med de här frågorna och har skrivit en handlingsplan för hur vi bäst tar hand om den här gruppen under de närmaste åren. Det har också gjorts satsningar på traumautbildning så att behandlingspersonal ska kunna upptäcka och hantera den typen av problem, säger hon.

Snabbare placering?

Mehdi Ghanzinour, professor i socialt arbete och forskningsledare vid polisutbildningen vid Umeå universitet kommer att studera och analysera på vilka grunder socialtjänsten placerar ensamkommande ungdomar på SiS och om vårdinnehållet skiljer sig jämfört med andra placerade ungdomar. Han kommer att analysera alla steg i processen, från utredning och inskrivning vid institution till utskrivning och eventuell eftervård.

Åsa Backlund på Socialhögskolan i Stockholm ska studera och analysera vad som kännetecknar målgruppen ensamkommande. Hennes studie ska undersöka vad som ligger bakom socialtjänstens placeringar och om skälen till placering inom SiS skiljer sig mellan ensamkommande och andra ungdomar.

– Det finns en intern rapport där det finns farhågor bland SiS personal om att det kanske går snabbare att tvångsplacera ensamkommande. Det är en viktig fråga att ta reda på om det skulle vara så, säger Isabelle Monell. 

Text: Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Låginkomsttagares vård kostar mer – trots att de lev...

FORSKNING Redan från 20-årsåldern har personer med l...
24 april, 2024

Debatt: 3 sätt att lösa kompetensbristen i EU

EU-VALET En europeisk talangpool är ett sätt att mö...
23 april, 2024

Alltid redo för uppdrag ute i världen

PORTRÄTT Efter många års arbete i världens konflikt...
19 april, 2024

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024


Läs även

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024