26 januari, 2024

Så långt norrut som möjligt

REPORTAGE Juana Aguirre Barrios vågade ta klivet och flyttade över hundra mil till nytt jobb. Och hon är nöjd med att hon hamnade i Kiruna.

Kiruna behöver rekrytera många nya medarbetare från södra Sverige. Juana Aguirre Barrios har redan lockats norrut. Foto: Tobias Stjernström

”Är du tokig?” Så lät reaktionen från Juana Aguirre Barrios man när hon berättade att hon ville lämna Norrköping för Kiruna. Hon jobbade då som socionomkonsult och hade tidigare varit i olika kommuner i södra Sverige. Nu var hon nyfiken på Norrbotten.

– Jag blev erbjuden tjänst i Jokkmokk och Gällivare, men jag ville längst upp. Kiruna hade ingen annons ute, så jag bad min konsultchef att kolla om det inte fanns ett behov.

Det gjorde det, och i januari förra året började hon som utredare inom barn och unga. Hon mötte en natur som fortfarande fascinerar henne med sina älvar, berg och renar på vägarna. Till och med mörkret är exotiskt, tycker hon. Men kylan då, för någon som bott många år i Spanien?

– Har man inte varit här uppe är det nog svårt att förstå det som jag kommer att säga nu: Det är kallt men ändå inte kallt. Om jag har frusit i mitt liv så har det varit i södra Sverige. Inte här, inte på samma sätt. Här går alla med riktiga kläder, och luften är torr, inte fuktig som där nere.

Utöver landskapet tycker hon också mycket om själva staden, berättar hon. Den är liten men trygg.

En orsak till lugnet tror jag är den låga arbetslösheten i Norrbotten. Det finns ingen oro när jag är ute på kvällarna.

Juana Aguirre Barrios

– Jag bor i ett bostadsområde där barnen lämnar cyklar och leksaker ute, och där ligger de kvar när de kommer för att hämta dem. Så för barnfamiljer är det perfekt här. En orsak till lugnet tror jag är den låga arbetslösheten i Norrbotten. Det finns ingen oro när jag är ute på kvällarna.

Det var dock varken naturen eller själva staden som var det starkaste skälet till att hon bestämde sig för att stanna kvar i Kiruna. Det handlar snarare om kollegorna och arbetsmiljön: alla var så varma och välkomnande, säger hon, både i ledningen och bland socialsekreterarna.

Så har det inte alltid sett ut i hennes yrkesliv. Hon berättar om kommuner präglade av hierarkier och där de nya blir särskilt utsatta. Problemet bottnar bland annat i chefer som ställer omotiverat höga krav, men också i en rädsla att be kollegorna om hjälp, själva hukande under arbetsbelastningen. När man mår dåligt på arbetet är det lätt hänt att man utsätter sina kollegor för sitt humör, konstaterar hon.

– Så är det inte här. Allt är inte perfekt i Kiruna, men vi har lätt att prata med varandra. Ledningen finns nära, man behöver bara gå upp eller ner en våning så har man sin chef där, tillgänglig. Det gör väldigt stor skillnad.

Juana Aguirre Barrios trivs bra i Kiruna. Staden är trygg och naturen fantastisk. Även border collien Johnny trivs bra. Foto: Tobias Stjernström

Hon förvånades särskilt över hur fint hon blev mottagen i rollen som konsult. Enligt hennes erfarenheter brukar konsulterna annars inte riktigt släppas in i gemenskapen, varken på jobbet eller på aktiviteterna efter arbetsdagens slut. Det är synd, säger hon, även om hon kan förstå att det kan bli så.

– Det skapas lätt en frustration när socialsekreterare överöses med arbete och krav, men ändå inte får någon rimlig löneutveckling. I stället ser man de här socionomkonsulterna komma in. Jag tror inte att det är så att man skyller problemen på dem personligen, men det är klart att det ligger där under.

Politikerna ser ofta för kortsiktigt, tycker Juana Aguirre Barrios. De satsar inte på socialarbetarna, eller på att få till stabila arbetsgrupper.

– Gjorde de det skulle det i längden sänka kostnaderna, eftersom det skulle skapa en kontinuitet i arbetet och en kompetens som stannade kvar.

Själv har hon nu lämnat tillvaron som socionomkonsult. Efter några månader tackade hon nämligen ja till en fast anställning som familjehemssekreterare – trots att det innebar att hon gick ned i lön. Utvecklingsmöjligheterna och arbetsgruppen fick henne att bestämma sig.

Visst finns det också nackdelar med Kiruna, medger hon. Om man behöver köpa en vinterjacka har Norrköping trettio butiker att välja mellan. Här är det tre. En mer allvarlig sak är avståndet. Hennes man följde med henne, och trivs nu själv bra i norra Sverige. Men hennes vuxna barn bor hundra mil bort.

– Det är inte bara väldigt långt till dem, utan också kostsamt att ta sig dit. En resa tur och retur går på 4000–5000 kronor. Det är ingenting man kan unna sig varje månad. Jag tycker att vi som bor här uppe skulle ha något slags rabatt på våra resor, ungefär som gotlänningarna har på färjan.

Juana Aguirre Barrios hade från början inte tänkt sig en framtid som socionom. Hennes förstahandsval var jurist eller journalist, men det hade krävt att hon flyttat till Stockholm för studier, och hon hade då precis blivit sambo med sin nuvarande man. Med facit i hand var tredjehandsvalet dock det bästa som hade kunnat hända henne, säger hon.

– Jag tror att jag är född till socialarbetare. Det är ett otroligt vackert arbete, väldigt givande. Jag brukar säga till mina klienter att de inte förstår hur mycket de ger mig, när de ger mig chansen att arbeta med dem.

Hon har inga andra planer än att fortsätta livet som socialarbetare, och att göra det i Kiruna. Och hon vill gärna rekommendera andra socionomer att ansluta sig till henne. Om inte det som hon redan har berättat om miljön, staden och den fina arbetsmiljön är argument nog, kanske lönen kan vara det. Den är nämligen bättre här uppe än i södra Sverige, konstaterar hon.

– Om man vill stanna här får man också hjälp med bostad. Det är annars jättesvårt att hitta. Jag fick den hjälpen, vilket jag är väldigt tacksam för, och skulle några kollegor vara intresserade skulle de bli erbjudna samma sak.

Tim Andersson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Forskare: Starka fackförbund leder till färre konfli...

ARBETSRÄTT Den svenska modellen kan ge upphov till nå...
11 oktober, 2024

Konsten att skapa inkluderande arbetsplatser

ANALYS Alla vet att mångfald är ett framgångsrece...
10 oktober, 2024

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024


Läs även

Storvarsel på Northvolt

VARSEL Många medarbetare på Northvolt riskerar at...
24 september, 2024

Hur bekväm får man vara?

LEDARE Alla vet att det lönar sig. Ändå är det ba...
24 september, 2024

Forskaren: ”Ta tillbaka 90-talets time management-ku...

ARBETSMILJÖ Vilka kommunikationskanaler ska vi ha och ...
23 september, 2024

Arbetsmarknadspolitiken i skymundan i budgeten – ”Un...

BUDGET Arbetslösheten fortsätter att stiga – trot...
19 september, 2024