8 juli, 2015

Så besegrar du luckorna i cv:t

Dölj inte dina luckor i cv:t – förklara hur de har gjort dig bättre. Rekryteringsexperten Lotta Belfrage Palmqvist ger råd om hur man söker jobb efter sjukskrivning och arbetslöshet.

_dsc6112

Vägen genom arbetslivet är inte alltid spikrak. Ibland kan det vara en period av arbetslöshet som lett karriären på omvägar. För allt fler svenskar är det akut stressreaktion med sjukskrivning till följd som gör att man tvingas sätta jobbet på paus. För en mindre skara kan det till och med handla om fängelsestraff.

Många oroar sig över hur de ska förklara luckor i cv:t för potentiella arbetsgivare.  Men glappen behöver inte utgöra ett hinder för att gå vidare i karriären – bara de hanteras på rätt sätt, säger rekryteringskonsulten Lotta Belfrage Palmqvist på kompetensförsörjningsföretaget Constatera.

– Öppenhet, rakhet och transparens är otroligt viktigt för mig. En erfaren rekryterare märker direkt om det finns luckor i cv:t eller om en kandidat håller tillbaka. Då gäller det att ligga steget före ifall frågan kommer upp. Se intervjusituationen som ett samarbete, inte ett förhör, säger hon.

Träna på svaren

En sjukskrivning behöver inte synas i cv och ansökningsbrev. Men när rekryteraren börjar kontakta referenser kommer frågan om frånvaro oundvikligen att dyka upp. Då är det bäst att nämna det själv innan dess så att det inte känns som om det är något som du undanhållit, säger Lotta Belfrage Palmqvist. Så har du chansen att träna på dina svar och visa på det positiva med dina erfarenheter.

– En del kan bli väldigt stärkta av att ha gått igenom en tuff situation. Troligtvis har personen blivit klokare och mer medveten om när man behöver ta det lugnare. De har förhoppningsvis hittat ett sätt att vara på jobbet som gör att de är bättre arbetstagare. Sen skulle jag kanske inte ta den berättelsen det första jag gör på mötet, säger hon.

Lotta Belfrage Palmqvist berättar om en person som hon kommit i kontakt med i våras – en kvinna som varit sjukskriven och ”gått in i väggen”. Kvinnan kom inte bara tillbaka till sitt gamla jobb, utan rekryterades till en tyngre intern chefsroll eftersom omgivningen var väl medveten om omständigheterna kring hennes sjukskrivning och förstod orsakerna till att hon mått dåligt.

Arbetslöshet märks däremot snabbare i cv:t. Det är inget man behöver dölja med studier eller föräldraledighet, menar Lotta Belfrage Palmqvist. Men att visa att man använt sin tid som arbetslös till något produktivt är ett plus. Särskilt när det gäller längre perioder.

– Det handlar om att man tar initiativ oavsett om man jobbar eller inte. Du kan använda en arbetslöshetsperiod till att förkovra dig och markera att du tar tillfället i akt att fundera vilken riktning du vill ta. Och hur du kan använda dessa egenskaper hos din nya arbetsgivare, säger hon.

Konkreta resultat

Din initiativförmåga bör också lysa igenom i ditt cv. Många arbetssökande fokuserar enbart på vilka arbetsuppgifter de haft på tidigare jobb. Genom att lyfta konkreta utmaningar, uppdrag och resultat, och matcha kraven i annonsen kan du stå ut från mängden.

– Skrev du en personalhandbok, höll i en utbildning, organiserade ett viktigt seminarium eller ansvarade för en omorganisation? Berätta det! säger Lotta Belfrage Palmqvist.

Och när det gäller orsaken till din arbetslöshet, var ärlig – men diplomatisk. Släpp inte på alla privata spärrar. Om du haft problem med din förra chef, med arbetsplatsen eller med dina arbetsuppgifter, välj dina ord väl. Det lönar sig sällan att prata illa om en gammal arbetsgivare. 

För den som suttit i fängelse eller varit frånvarande från arbetsmarknaden på grund av exempelvis missbruk är utmaningen större. Det blir allt vanligare att arbetsgivare begär utdrag ur belastningsregistret, även i yrkesgrupper där det strikt sett inte är ett krav. Vissa organisationer använder sig också av kontrollföretag som gör en bakgrundskoll på allt ifrån kandidaternas betalningsanmärkningar och fortkörningsböter till frekventa namnbyten.

– Jag har förståelse för att det kan kännas som att det kan vara svårt att börja om. Men för en chef är det viktigt att veta hela bakgrunden. Det är när det dyker upp i efterhand som det kan bli ett större problem. Då undrar man vad mer som personen kan ha undanhållit, säger Lotta Belfrage Palmqvist.

Att sätta en positiv spinn på en fängelsevistelse kan kanske kännas omöjligt. Men att visa att man gått vidare och gjort en resa mot något bättre visar att man har både motivation och styrka som kandidat. Och även om just frihetsberövning är ovanligt är det inte längre en liten minoritet som upplevt vare sig arbetslöshet eller sjukskrivning. 

Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024

Lista: Detta innebär hårdare tag i praktiken

POLITIK "Hårdare tag" har hörts i debatt...
27 juni, 2024

Historisk expansion av Kriminalvården – ”Jätte...

ALMEDALEN 2024 Kriminalvården står inför en historisk utb...
25 juni, 2024