• 19 mars, 2019

    ”Dags att skapa hjärnvänliga arbetsplatser”

    Hjärnträning hjälper de som har drabbats av utmattning att återfå sin kognitiva förmåga, det visar en ny studie. Men för att återfå arbetsförmågan är det arbetsgivaren som måste tänka till och skapa en hjärnvänlig arbetsplats, det berättar forskaren Hanna Malmberg.

    hanna-malmberg-gavelin

    Hanna Malmberg är forskare vid Umeå universitet. Foto: Umeå universitet

    Minnes- och koncentrationssvårigheter är vanliga problem bland de som drabbas av utmattningssyndrom och ofta hänger problemen kvar efter avslutad stressbehandling. Vad det här beror på och vad man kan göra inom rehabiliteringen för att träna upp den kognitiva förmågan finns det däremot väldigt lite forskning kring.

    Men nu har forskaren Hanna Malmberg kommit ett steg på vägen. I sin avhandling i psykologi vid Umeå universitet visar hon att databaserad kognitiv träning under rehabiliteringen har effekt både på minne och koncentration.

    – Det här är en viktig startpunkt för fortsatt forskning, säger hon. 

    I studien har hon, tillsammans med Norrlands universitetssjukhus, följt tre grupper inom ett stressrehabiliteringsprogram: en kontrollgrupp, en grupp som har fått tillägg av fysisk träning och en grupp som har fått tillägg av kognitiv, databaserad träning. 

    –  Det vi såg var att den kognitiva träningen ledde till förbättringar av minne och koncentration och att effekten kvarstod ett år efter avslutad behandling. Den fysiska träningen gav också förbättringar, men bara omedelbart. Över tid gjorde den ingen skillnad, säger hon. 

    Studien visar även att de som fick ett tillägg av kognitiv träning uppnådde större förbättringar av symptomen i sin utmattning jämfört med kontrollgruppen. Däremot gav den ingen skillnad i effekt på arbetsförmågan. 

    – Den övergripande hälsan och arbetsförmågan förbättrades i alla grupper, men tilläggsträningen gav ingen ytterligare effekt i det här avseendet, säger Hanna Malmberg. 

    Hon menar att studien är viktig och hoppfull eftersom den visar att det går att träna upp sin kognitiva förmåga igen. Däremot tycker hon att det är viktigt att poängtera att ansvaret för att bli frisk inte enbart ligger på individen. Det finns väldigt mycket som arbetsgivaren kan och bör göra för att stötta och skapa förutsättningar för de som har varit sjuka att komma tillbaka till arbetsplatsen. 

    – Det handlar om att göra det hjärnvänligt på arbetsplatsen. Det uppnås bland annat genom att skapa en tydlig struktur, att hjälpa till att prioritera mellan arbetsuppgifter och att ha tydliga rutiner. Miljöer där det går att jobba ostört är också viktigt, och att ge möjlighet till återhämtning under dagen.  

    Text: Malin Letser 

    Läs mer: 

    Stressade akademiker tror att de fått demens

    Malin Letser

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    ARBETSMILJÖ

    Behov av stöd vid påverkansbesök

    Många kommuner vill ha stöd i sitt arbete mot otillå...

    13 januari, 2025

    EKONOMI

    Stort utanförskap i 180 bostadsområden

    180 bostadsområden i 66 kommuner bedöms ha stor prob...

    10 januari, 2025

    ARBETSFÖRMEDLING

    Kravet: Fristående arbetsförmedlare måste ...

    Rusta och matcha visade sig kosta mer än Arbetsförme...

    9 januari, 2025

    LAGSTIFTNING

    Nya lagar och regler 2025

    Sänkt inkomstskatt, enklare arbetsmiljöregler och va...

    7 januari, 2025

    Läs även

    MINORITETSSTRESS

    ”Det kan vara subtilt och dolt eller...

    Paula von Essen vet allt om minoritetsstress, men k...

    25 oktober, 2024

    FORSKNING

    Forskaren: Brottsförebyggande arbete måste...

    Arbetet för att bygga upp barns självkontroll för at...

    27 september, 2024

    ARBETSMILJÖ

    ”Ta tillbaka 90-talets time management-kur...

    Vilka kommunikationskanaler ska vi ha och när ska vi...

    23 september, 2024

    ARBETSMILJÖ

    HR-chefen: ”Man är inte oengagerad för att...

    Det digitala pockandet äter upp allt mer av vår arbe...

    3 september, 2024