Minnes- och koncentrationssvårigheter är vanliga problem bland de som drabbas av utmattningssyndrom och ofta hänger problemen kvar efter avslutad stressbehandling. Vad det här beror på och vad man kan göra inom rehabiliteringen för att träna upp den kognitiva förmågan finns det däremot väldigt lite forskning kring.
Men nu har forskaren Hanna Malmberg kommit ett steg på vägen. I sin avhandling i psykologi vid Umeå universitet visar hon att databaserad kognitiv träning under rehabiliteringen har effekt både på minne och koncentration.
– Det här är en viktig startpunkt för fortsatt forskning, säger hon.
I studien har hon, tillsammans med Norrlands universitetssjukhus, följt tre grupper inom ett stressrehabiliteringsprogram: en kontrollgrupp, en grupp som har fått tillägg av fysisk träning och en grupp som har fått tillägg av kognitiv, databaserad träning.
– Det vi såg var att den kognitiva träningen ledde till förbättringar av minne och koncentration och att effekten kvarstod ett år efter avslutad behandling. Den fysiska träningen gav också förbättringar, men bara omedelbart. Över tid gjorde den ingen skillnad, säger hon.
Studien visar även att de som fick ett tillägg av kognitiv träning uppnådde större förbättringar av symptomen i sin utmattning jämfört med kontrollgruppen. Däremot gav den ingen skillnad i effekt på arbetsförmågan.
– Den övergripande hälsan och arbetsförmågan förbättrades i alla grupper, men tilläggsträningen gav ingen ytterligare effekt i det här avseendet, säger Hanna Malmberg.
Hon menar att studien är viktig och hoppfull eftersom den visar att det går att träna upp sin kognitiva förmåga igen. Däremot tycker hon att det är viktigt att poängtera att ansvaret för att bli frisk inte enbart ligger på individen. Det finns väldigt mycket som arbetsgivaren kan och bör göra för att stötta och skapa förutsättningar för de som har varit sjuka att komma tillbaka till arbetsplatsen.
– Det handlar om att göra det hjärnvänligt på arbetsplatsen. Det uppnås bland annat genom att skapa en tydlig struktur, att hjälpa till att prioritera mellan arbetsuppgifter och att ha tydliga rutiner. Miljöer där det går att jobba ostört är också viktigt, och att ge möjlighet till återhämtning under dagen.
Text: Malin Letser
Läs mer:
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.