Stressade akademiker tror att de fått demens

Sedd av 1496

Akademikern. Allt fler högutbildade söker vård för begynnande demens, visar en ny studie. Men ofta handlar det om allvarliga stressproblem. – Det är mycket i vår arbetsmiljö som inte är optimalt för våra hjärnor, säger forskaren.

Senast ändrad 08:27, 28 Sep 2017
Foto: Privat.
Marie Eckerström jobbar som psykolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Allt fler yngre, högutbildade personer söker sig till minnesmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Många av dem upplever svåra minnesproblem i vardagen och tror att det kan röra sig om en begynnande demens. Men det kan oftast inte bekräftas när tester görs, istället syns allvarliga stressproblem. Det visar en avhandling som psykologen Marie Eckerström genomfört.

– När man fördjupar sig i självrapporterade minnesproblem hos patienter med stressproblematik ser man att det ofta är fråga om svårigheter att koncentrera sig. De har helt enkelt för mycket runtomkring sig, säger hon.

I studien följde Marie Eckerström 120 personer, där de flesta var 50-65 år, under fyra år. Hälften av dem hade en allvarlig stressproblematik. Man kunde också se en ökning av hjälpsökande i åldrarna 50-65 år jämfört med för 10-15 år sedan.

Många av deltagarna berättade att de missade och glömde bort saker och blev snabbt trötta. Det kan vara en sådan sak som att ett varuhus med mycket buller och människor blir för mycket.

– Vi har nästan blivit en mottagning för utmattningssyndrom fast vi inte är det. Jag önskar att fler drog i nödbromsen i ett tidigt stadium, säger Marie Eckerström.

Hon tycker att arbetsmiljön borde anpassas för att motverka orimlig överbelastning.  

– Lägger man ihop min forskning med forskning om samtida arbetsmiljö blir det tydligt att det är mycket i vår arbetsmiljö som inte är optimal för våra hjärnor. Öppna kontorslandskap gör bland annat att vi störs för ofta och inte får arbetsro. Hjärnan är ingen oändlig resurs utan tar tillslut skada, därför skulle fler behöva göra många olika förändringar i arbetsmiljön, för att främja koncentration och återhämtning.

Totalt sett var det bara en av tio som utvecklade demenssjukdom under perioden.

Om man upplever minnesproblem, var bör man söka sig då?

– Finns det en stark oro ska du vända sig till vårdcentralen. Men jag tycker att man ska bli medveten om hur mycket i vårt liv som påverkar hjärnans funktioner. Börja med att se över hur mycket du sover, sömnbrist påverkar minnet starkt. Efter det bör du fundera över hur mycket tid du ger dig själv till återhämtning, säger Marie Eckerström.

Text: Stina Loman, Akademikern

up 330