När Erika Calderon kom till Sverige från Venezuela för tre år sedan, då hon och nuvarande sambon bestämde sig för att satsa på ett liv tillsammans, trodde hon att det skulle bli tufft att få ett jobb. Men hon var inte beredd på hur svårt det skulle bli.
– Jag var ganska naiv, jag kunde inte språket men hade ett bra cv. Nu i efterhand tänker jag att det var helt galet, men det har fungerat, säger hon.
I Venezuela läste Erika Calderon statsvetenskap och tog en magisterexamen i internationella relationer från universitetet i Caracas. I sju år arbetade hon sedan med HR för UNDP, FN:s utvecklingsprogram.
När hon kom till Sverige skickade hon sitt cv till olika Göteborgsföretag samtidigt som hon gick på svenska för invandrare, Sfi. Hon undervisade också i spanska och i dans.
– Det var både roligt och nyttigt att vara med barnen. De var hårda domare och jag lärde mig både språket och kulturen, säger hon.
Men hon insåg att det hon behövde mer än undervisning i svensk grammatik var att lära sig att prata som man gör inom hennes yrke. Därför sökte hon sig till Korta vägen i Göteborg, en satsning där Folkuniversitetet på uppdrag av Arbetsförmedlingen erbjuder arbetsmarknadsutbildningar för människor med akademisk bakgrund i andra länder.
Erika Calderon gick en 26 veckor lång utbildning för jurister, samhällsvetare och humanister med yrkesspecifik svenska, samhällsorientering, datorkunskap, yrkescoachning och praktik.
– Det var otroligt stimulerande med så många akademiker från hela världen. Där lärde jag mig att kommunicera. Till och med datorkunskapen var bra, det var jättebra att lära sig arbeta med ett svenskt power point-program.
Parallellt med Korta vägenutbildningen hade hon en mentor från organisationen Öppet hus, som tillsammans med flera storföretag erbjuder arbetsmarknadsutbildning och coachning för utländska akademiker. Hon gick också en kurs i organisation och ledarskap på gymnasienivå för att få träna på att prata med svenskar om sådant hon behövde kunna på svenska.
En insikt som Erika Calderon fick är att det svenska samhället baseras på förtroende. Man måste vara ärlig och öppen.
– För mig gällde det att få någon att tro på mig. Även om hela min utbildning godkändes i Sverige utan att jag behövde komplettera, så är det ingen som vet vad min bakgrund egentligen innebär. För att man ska få en chans måste man ha något på sitt cv som arbetsgivaren känner igen. Jag bestämde mig för att det skulle stå Volvo eller SKF på mitt.
– Det var många som skakade på huvudet åt mig, men jag hade bestämt mig. Jag tjatade mig till en praktikplats på UNDP i Venezuela och tänkte att eftersom det fungerade förra gången borde det fungera nu också.
Hon fick hjälp av sin mentor att hitta rätt person på Volvo som hon sedan själv tog kontakt med. Det ledde till att hon fick en intervju på Volvo Truck.
– Jag sa till rekryteraren: Vi ses på måndag! Hon skrattade, men så blev det.
Praktiken beskriver hon som fantastisk. Arbetskamraterna var mycket uppmuntrande, de tränade henne hela tiden på svenska och lärde henne saker om Sverige och Göteborg.
Erika Calderon menar att det är viktigt att lära sig om Sverige, inte minst för att kunna hänga med i samtalet på fikarasterna. Nu har hon sett alla Beckfilmer och hänger med när det skämtas om tv-serien Solsidan.
Efter praktiken fick hon vara med i ett projekt. Sen var det dags att söka jobb. Erika Calderon sökte fem jobb inom Volvo och det gick väldigt bra. Hon blev kallad till tre intervjuer, och alla tre erbjöd henne anställning. Ett och ett halvt år efter att hon kom till Sverige kunde hon välja den tjänst av dessa tre som hon helst ville ha.
– När jag fick jobbet kändes det som om alla mina ansträngningar belönades. Det är en lättnad att veta att jag kan fortsätta min karriär här.
Nu jobbar Erika Calderon som Junior HR business partner på Volvo Penta. Hon saknar inte att jobba på en internationell organisation som UNDP. Hennes chef kommer från Storbritannien, en del av teamet finns i Kina och en finns i USA. Hon stortrivs i den internationella miljön på Volvo som är ett företag där man tar till vara hennes språkkunskaper och internationella erfarenhet.
Annika Hamrud
Denna artikel publicerades i Akademikern nr 2 2015.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.