Regeringen har slutit en överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting (SKL) om stöd till riktade insatser inom området psykisk ohälsa. Målet med satsningen är att stimulera utvecklingsarbetet inom området. Man vill också förbättra ungas psykiska hälsa, samt skapa bättre förutsättningar för att analysera de lokala och regionala utmaningarna som varje län och region ställs inför.
– Överenskommelsen och de viktiga satsningar som vi nu genomför kommer göra att vi kan möta den psykiska ohälsan genom en bättre struktur, fler tidiga insatser och ett brett ansvarstagande i hela samhället. Detta är en viktig del i arbetet med att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation, säger Gabriel Wikström, folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister, i ett pressmeddelande.
Nationell samordnare
I överenskommelsen pekar regeringen ut fem spår när det gäller de övergripande strategiska utmaningarna på området. Utmaningarna berör både insatser, specifika grupper och organisering. Som ett led i detta tillsätts en nationell samordnare, som bland annat ska stötta samverkan mellan myndigheter, kommuner, landsting och organisationer inom området psykisk ohälsa. I uppdraget ingår också att identifiera vilka utvecklingsbehov som finns inom området och lägga fram förslag på åtgärder till regeringen.
Överenskommelsen omfattar 845 miljoner kronor per år – en förstärkning med 150 miljoner. Regeringens fem spår kommer att gälla under de kommande fem åren och kommer sedan att revideras.
Text: Ylva Mossing
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.