24 april, 2015

Ny sajt ska hjälpa brottsutsatta barn

Många barn vågar inte berätta om de utsätts för brott och få vet vart de kan vända sig. Det vill Brottsoffermyndigheten ändra på med en ny hemsida, som nu marknadsförs till landets skolkuratorer.

startsida_platta

Sajten ”Jag vill veta”, om och för barn som utsätts för brott, sjösattes redan i fjol, men det är först nu som kampanjen drar igång på allvar. Brottsoffermyndigheten har riktat in sig på elevhälsan och skolkuratorerna. Som skolans psykosociala experter arbetar de aktivt och förebyggande med barn som mår dåligt eller är utsatta. 

– Vi har inte hittat någon samordnande funktion för skolorna, så det bygger mycket på att vi själva tar kontakt med elevhälsan på varje enskild skola. Vi har gjort utskick till skolkuratorerna, så vi jobbar på det, säger Hanna Netzell, projektledare för Jag vill veta.

De skolor som vill kommer att få en banner på sina hemsidor, så att barnen lätt kan klicka sig fram till sajten. Och Hanna Netzell hoppas att skolorna på sikt kan tänkas vilja använda informationen också i sin undervisning.

– Det finns forskning som pekar på att barn är utsatta i väldigt stor utsträckning i Sverige, trots att vi har en väldigt god lagstiftning och att vi har skrivit på barnkonventionen, säger Hanna Netzell.

Det kan handla om allt ifrån brott i skolan och psykisk misshandel till hatbrott och sexuella övergrepp. Men de unga offren vet ofta inte ens själva vad som är ett brott – eller vilka rättigheter de har. Vilken information som funnits tillgänglig för barnen har till stor del berott på lokala initiativ och engagemang, vilket betyder bra stöd för vissa och inget för andra. Och information riktad till barn yngre än tretton år fanns i princip inte alls, säger Hanna Netzell.

Brottsoffermyndigheten fick därför i uppdrag av regeringen att, i samarbete med Barnombudsmannen, ta fram material som på ett lättfattligt sätt förklarar både vad brott är och vilket stöd som finns för unga offer. Resultatet blev webbsajten Jag vill veta, en youtube-kanal och ett instagramkonto med 15-sekundersfilmer. Informationen på sajten är uppdelad i tre sektioner för åldersgrupperna 4-7 år, 8-13 år respektive 14-17 år.

– Barnen som BO pratat med sa att de själva ville kunna hämta information på nätet för att man då kan vara anonym. Och så vill de få lära sig mer i skolan, säger Hanna Netzell.

På sajten kan man läsa om barns rättigheter, psykisk och fysisk misshandel, brott i skolan och på internet, vad man kan göra om man är orolig för en kompis eller ser våld hemma. Här finns också information om hur en anmälan och en rättegång går till, och information till barn som lever med skyddade personuppgifter, som BO tagit fram.

Brottsoffermyndigheten har också tagit fram två broschyrer som skickas ut med Skatteverkets beslut om skyddade personuppgifter – något som inte funnits tidigare. Det är information till föräldrarna om hur man pratar med sina barn om vad det innebär, hur man kan tänka kring sociala medier och vilka i skolan som ska få veta.

– Vi har också en handbok till barnen själva som innehåller tips och råd, och som pratar om att man inte är ensam. Barn med skyddade personuppgifter känner sig ofta väldigt ensamma, just för att man inte kan prata med någon om det.

För de allra yngsta tog man fram en bilderbok i samarbete med Stina Wirsén. Där möter vi Liten som är rädd hemma, men som till slut vågar berätta och märker att det finns vuxna som kan hjälpa. Boken har skickats ut till 25 000 förskolor, socialtjänstens barn- och ungaenheter, barnahus och till olika kvinnojourer, tillsammans med en broschyr riktade till yrkesverksamma som jobbar med barn. I början av maj börjar den säljas till allmänheten i vanlig bokhandel. På webbsajten finns också ett spel för barn i åldern 4-6 år.

Det är viktigt att barn redan tidigt i livet lär sig att de har rättigheter och att om det händer något hemma är det något som det är ok att prata om, säger Hanna Netzell. Att det finns vuxna som lyssnar och hjälper.

– Vi vuxna måste bli bättre på att lyssna på barnen och att våga prata om utsatthet, så att barnen själva vågar prata. Många barn säger att ”jag skulle sagt något om någon bara hade frågat mig ”, säger Hanna Netzell. 

Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Träffa oss i Almedalen!

ALMEDALEN Akademikern håller två panelsamtal i Almed...
5 juni, 2024

Uppdrag: Stoppa bidragsfuskarna

REPORTAGE Försäkringskassan steppar upp för att stop...
5 juni, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024