10 mars, 2023

Ny lag ska stärka skyddet för socialsekreterare

ARBETSMILJÖ Regeringen har lagt fram ett nytt lagförslag om att stärka det straffrättsliga skyddet för flera samhällsviktiga yrkesgrupper som riskerar att utsättas för våld, hot och trakasserier på grund av sitt jobb, bland annat socialsekreterare.

Justitieminister Gunnar Strömmer och Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet, Akademikerförbundet SSR.

I lagråds­remissen föreslår regeringen att utövare av vissa samhälls­nyttiga funktioner ska få mot­svarande förstärkta straff­rättsliga skydd som till exempel poliser har idag genom straff­bestäm­melserna om våld eller hot samt förgripelse mot tjänste­man. Det handlar om social­tjänst­personal, hälso- och sjukvårds­personal, räddningstjänstpersonal och utbildnings­personal inom skol­väsendet och högskolan.

– Det är en brottslighet som naturligtvis är allvarlig i sig, men eftersom de här brottsoffren bär en särskilt viktig funktion i samhället blir det också ett angrepp mot vår demokrati och på vårt öppna, fria samhälle, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

– Då är det viktigt att vi i lagstiftningen markerar hur allvarligt vi ser på den typen av angrepp.

Lagskärpningarna ska ge starkare skydd för bland annat socialtjänstpersonal, till exempel socialsekreterare, fältassistenter, kuratorer och behandlingsassistenter.

– Medarbetare i social­tjänsten ska kunna utföra sitt viktiga arbete utan att vara rädda för hot eller våld. Med den här skärp­ningen ger vi med­arbetarna bättre möjlig­heter att fokusera på sitt arbete med att stödja och skydda barn, säger social­tjänst­minister Camilla Waltersson Grönvall i ett pressmeddelande.

Akademikerförbundet SSR ställer sig positivt till lagförslaget, men anser att regeringen måste göra mer för att skydda socialtjänstpersonal som ofta får utstå hot och trakasserier.

– Det är bra att regeringen agerar, men detta får inte vara det enda sättet att öka tryggheten för socialsekreterarna. Vi ser ett allvarligt läge med ökande hot, hat och desinformation mot socialtjänsten. Regeringen måste presentera fler konkreta åtgärder för att garantera säkerheten för landets socialsekreterare. Det kan inte vara upp till 290 kommuner att hantera, säger Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024

Lista: Detta innebär hårdare tag i praktiken

POLITIK "Hårdare tag" har hörts i debatt...
27 juni, 2024

Historisk expansion av Kriminalvården – ”Jätte...

ALMEDALEN 2024 Kriminalvården står inför en historisk utb...
25 juni, 2024

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en pr...

ALMEDALEN 2024 Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner...
25 juni, 2024