5 november, 2015

Ny app hjälper nyanlända hitta jobb

Arbetsförmedlingen lanserar en app som snabbare ska hjälpa nyanlända att hitta jobb. Tanken är att tidigt kartlägga kompetensen.

13170354-new-iphone-6s-and-iphone-6s-plus

Foto: Mostphotos

Många nyanlända måste vänta i månader på anläggningar innan de får tillgång till ett eget boende. Nu har Arbetsförmedlingen utvecklat ett pilotprojekt för att de ska kunna utnyttja tiden till att kartlägga sin utbildningsbakgrund och yrkeskompetens och samtidigt lära sig mer om svensk arbetsmarknad.

– På så sätt är de mer förberedda och kan lättare staka ut vägen till ett arbete när det är dags att flytta till en kommun och skriva in sig i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, säger Marie Klasson, projektledare på Arbetsförmedlingen.

Ett viktigt verktyg i projektet är en digital applikation där man ingående fyller i sin yrkeskompetens. Man äger själv informationen och väljer vem som ska få ta del av den, till exempel handläggaren på Arbetsförmedlingen eller en arbetsgivare.

En annan del av applikationen utgörs av en yrkeskartläggning, som man gör genom att svara på frågor sammanställda av ett antal branscher. Svaren avgör i vilken utsträckning man är lämpad för respektive jobb.

– Man kan ha så god kompetens att man direkt kan kliva in på arbetsmarknaden, eller så kanske man behöver komplettera sina färdigheter. Individen får en bra möjlighet att se sig själv i förhållande till arbetsmarknaden.

Redan nu finns det några yrken att välja bland, främst tekniska, men också inom fastighetsbranschen. Det pågår dessutom förhandlingar med detaljhandeln, restaurangbranschen och transportföretagen.

Det handlar i första hand om jobb som inte kräver någon akademisk examen. Men på måndag ska Marie Klasson ha möte med Saco, berättar hon.

– Det är klart att de är intresserade. De har ju arbetsgivare som behöver personal och vill hitta något slags samarbete. Vad det resulterar i får vi se.

Projektet, som har varit igång sedan 1 september, pågår i sex län: Kronoberg, Kalmar, Östergötland, Södermanland, Gävleborg och Norrbotten. Hans-Göran Johansson är projektledare för den södra regionen. Han berättar att det svåra har varit att nå ut till alla nyanlända.

– Anläggningsboenden fungerar inte så att alla bor på samma ställe, utan de är utspridda i olika kommuner. Men jag kan säga så här: Samtliga som har kommit på våra informationsmöten har varit väldigt intresserade av att vara med.

Runt 250 personer har hittills använt sig av applikationen. Några utvärderingar har ännu inte gjorts, men Hans-Göran Johansson berättar att reaktionerna som han har fått till största delen varit positiva.

– En del har varit skeptiska till att skriva in sin meritförteckning, eftersom de tycker att de redan har gjort det en gång, när de först kom i kontakt med Arbetsförmedlingen. Men när vi förklarar att det här är en mycket mer detaljerad genomgång som ska underlätta för dem att komma in på arbetsmarknaden så har de förstått. Yrkeskartläggningen har de varit väldigt positiva till.

Text: Tim Andersson

Akademikern

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

De vände utvecklingen – nu lockas ny personal till S...

Sis Efter många anmälningar och stora brister ...
22 november, 2023

Dubbla roller för HR

REPORTAGE HR måste ta till sig den nya tekniken, men...
20 november, 2023

Kräver förhandling med alla kommuner i Skåne – oro f...

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Facket befarar att både arbetsmiljön och s...
17 november, 2023

Sis-chefen: ”Lokalerna inte anpassade för vår verksa...

SIS Mer ändamålsenliga lokaler hade gett störr...
17 november, 2023