16 december, 2015

Nu lanseras nya snabbspår

De första företagen i Arbetsförmedlingens ”100-klubb” är klara. Samtidigt har ett snabbspår för 21 legitimationsyrken i vården lanserats.

soledad-stor

Nu lanseras snabbspår för legitimationsyrken. Snart kommer ett för socionomer och samhällsvetare, säger Soledad Grafeuille på Arbetsförmedlingen. Foto: Camilla Veide

Arbetet med att snabbare få ut nyanlända flyktingar på arbetsmarknaden går vidare. I oktober lanserade regeringen begreppet ”100-klubben” för företag som vill ta emot minst 100 nyanlända under tre år. Nu har de första två företagen, livsmedelskedjan Netto och utbildningsföretaget Academedia, tecknat avsiktsförklaringar med Arbetsförmedlingen och därmed anslutit sig till klubben.

Arbetsförmedlingen har också, i samarbete med arbetsmarknadens parter, tagit fram ett snabbspår för 21 olika legitimationsyrken inom hälsa och sjukvård. Snabbspåret utgår från de största grupperna nyanlända inom området – sjuksköterskor, läkare, apotekare och tandläkare. Målet är att göra vägen in på arbetsmarknaden så kort och rättssäker som möjligt. Nyanlända ska inte bara få jobb, de ska få rätt jobb för sin kompetens. Dessutom ska branscher där det råder brist på arbetskraft få hjälp med kompetensförsörjning.

Arbetsförmedlingen för samtal med berörda myndigheter och arbetsmarknadens parter om snabbspår inom fler yrken. Ett spår för lärare är näst på tur att bli klart.

– När det gäller samhällsvetare och socionomer kom arbetet i gång senare, så där ser vi ett snabbspår som kommer att bli klart under januari, säger Soledad Grafeuille som är ansvarig för Arbetsförmedlingens arbete med snabbspåren.

– Vi började arbeta med det som ett spår mot kommunal sektor men såg ganska snabbt ett behov av att även Arbetsgivarverket skulle vara med i dialogen. Nu är de med, och det är väldigt positivt för då kan vi också titta på ett snabbspår för samhällsvetare för jobb inom staten. Vi haft ett första möte och oftast behöver man två till tre möten för att komma överens och bli klara. I slutet av januari ska spåret nog vara klart, fortsätter Soledad Grafeuille.

Text: Karin Persson

 

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”O...

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildn...
1 oktober, 2024


Läs även

Allt fler använder AI på jobbet

DIGITALISERING Skulle du vända dig till en AI-terapeut fö...
30 september, 2024

Forskaren: Brottsförebyggande arbete måste ske tidigt

FORSKNING Arbetet för att bygga upp barns självkontr...
27 september, 2024

”Vi behöver förändra vår syn på vem som har ko...

REPORTAGE 24 000 personer med funktionsnedsättning ä...
26 september, 2024

Storvarsel på Northvolt

VARSEL Många medarbetare på Northvolt riskerar at...
24 september, 2024