14 september, 2015

Miljardsatsning på barn- och ungdomsvården

En miljard kronor över fyra år ska stärka barn- och ungdomsvården. Detta föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2016. Satsningen sänder viktiga signaler – men det krävs mer än pengar för att häva krisen.

asaregner_4

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

250 miljoner kronor ska avsättas årligen mellan 2016 och 2019 för att stärka och utveckla barn- och ungdomsvården, föreslår regeringen i sin budgetproposition för nästa år, efter en överenskommelse med Vänsterpartiet. Pengarna ska användas till att komma tillrätta med bristande bemanning och till kvalitetsutveckling på landets socialtjänstkontor – en nödvändig förstärkning av den sociala barn- och ungdomsvården, förklarar barn-, -äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér på telefon från Bryssel.

– Det är en väldigt ansträngd situation. Försämringar i a-kassan och sjukförsäkring tillsammans med fler ensamkommande barn ökar trycket på socialtjänsten när det gäller barn och unga. Många medarbetare kämpar hårt men har mycket press på sig. Vi hoppas att de här medlen ska kunna hjälpa i en situation där man behöver räta upp och förstärka, säger Åsa Regnér.

Löser inte alla problem

Väl utslaget på landets 290 kommuner ter sig de 250 miljoner kronorna mer blygsamma – en knapp miljon per kommun. På frågan om hur långt pengarna egentligen räcker understryker Åsa Regnér att satsningen inte är den enda som kommer socialstyrelsen så väl som barn och unga till del.

– Regeringen har redan beslutat om medel för en nationell introduktion för nyanställda socialsekreterare som Socialstyrelsen erbjuder. Dessutom finns medel till kompetensutveckling. Och i helgen presenterades en mångmiljonsatsning på sommarlovsaktiviteter för avgiftsfria sommarlovsaktiviteter. Det är inte så att medlen löser alla problem, men vi hoppas att det är en bra start och att det uppfattas som ett stöd för det oerhört viktiga jobb man gör.

Hur pengarna kommer att fördelas mellan kommunerna och hur mycket kommer att läggas på anställningar respektive kvalitetssatsningar och kompetensutveckling kommer att bestämmas längre fram.

– Det ser olika ut i olika kommuner. I vissa är det bemanning som behövs, men i andra fall handlar det om stöd för att kunna organisera och strukturera arbetet på ett effektivt sätt både när det gäller introduktion av nyanställda och att få tid till administration. Och på många håll fungerar det bra, säger Åsa Regnér.

Politisk vändpunkt

Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers välkomnar satsningen, som hon ser som en viktig vändpunkt.

– Krisen har varat länge och kommunerna klarar inte själva att reda ut situationen. Så sent som i förra veckan krävde vi akuta åtgärder från ministern. Det här markerar en politisk vändpunkt. Vi tar det som en signal att regeringen förstått allvaret, säger Heike Erkers.

Men även om satsningen är ett steg på vägen kommer det att krävas mycket arbete från kommunernas sida för att häva krisen, tillägger hon.

– Kommunerna har inte tagit sitt arbetsgivaransvar och det har gjort det svårt att behålla erfaren personal. För att kunna klara rekryteringen i framtiden krävs det tillräcklig bemanning, att tjänster som specialistsocionomer inrättas och löner som motsvarar uppdragets ansvar och yrkets svårighetsgrad, säger Heike Erkers. 

Ylva Mossing

Akademikern

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

De vände utvecklingen – nu lockas ny personal till S...

Sis Efter många anmälningar och stora brister ...
22 november, 2023

Dubbla roller för HR

REPORTAGE HR måste ta till sig den nya tekniken, men...
20 november, 2023

Kräver förhandling med alla kommuner i Skåne – oro f...

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Facket befarar att både arbetsmiljön och s...
17 november, 2023

Sis-chefen: ”Lokalerna inte anpassade för vår verksa...

SIS Mer ändamålsenliga lokaler hade gett störr...
17 november, 2023