14 september, 2015

Miljardsatsning på barn- och ungdomsvården

En miljard kronor över fyra år ska stärka barn- och ungdomsvården. Detta föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2016. Satsningen sänder viktiga signaler – men det krävs mer än pengar för att häva krisen.

asaregner_4

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

250 miljoner kronor ska avsättas årligen mellan 2016 och 2019 för att stärka och utveckla barn- och ungdomsvården, föreslår regeringen i sin budgetproposition för nästa år, efter en överenskommelse med Vänsterpartiet. Pengarna ska användas till att komma tillrätta med bristande bemanning och till kvalitetsutveckling på landets socialtjänstkontor – en nödvändig förstärkning av den sociala barn- och ungdomsvården, förklarar barn-, -äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér på telefon från Bryssel.

– Det är en väldigt ansträngd situation. Försämringar i a-kassan och sjukförsäkring tillsammans med fler ensamkommande barn ökar trycket på socialtjänsten när det gäller barn och unga. Många medarbetare kämpar hårt men har mycket press på sig. Vi hoppas att de här medlen ska kunna hjälpa i en situation där man behöver räta upp och förstärka, säger Åsa Regnér.

Löser inte alla problem

Väl utslaget på landets 290 kommuner ter sig de 250 miljoner kronorna mer blygsamma – en knapp miljon per kommun. På frågan om hur långt pengarna egentligen räcker understryker Åsa Regnér att satsningen inte är den enda som kommer socialstyrelsen så väl som barn och unga till del.

– Regeringen har redan beslutat om medel för en nationell introduktion för nyanställda socialsekreterare som Socialstyrelsen erbjuder. Dessutom finns medel till kompetensutveckling. Och i helgen presenterades en mångmiljonsatsning på sommarlovsaktiviteter för avgiftsfria sommarlovsaktiviteter. Det är inte så att medlen löser alla problem, men vi hoppas att det är en bra start och att det uppfattas som ett stöd för det oerhört viktiga jobb man gör.

Hur pengarna kommer att fördelas mellan kommunerna och hur mycket kommer att läggas på anställningar respektive kvalitetssatsningar och kompetensutveckling kommer att bestämmas längre fram.

– Det ser olika ut i olika kommuner. I vissa är det bemanning som behövs, men i andra fall handlar det om stöd för att kunna organisera och strukturera arbetet på ett effektivt sätt både när det gäller introduktion av nyanställda och att få tid till administration. Och på många håll fungerar det bra, säger Åsa Regnér.

Politisk vändpunkt

Akademikerförbundet SSR:s ordförande Heike Erkers välkomnar satsningen, som hon ser som en viktig vändpunkt.

– Krisen har varat länge och kommunerna klarar inte själva att reda ut situationen. Så sent som i förra veckan krävde vi akuta åtgärder från ministern. Det här markerar en politisk vändpunkt. Vi tar det som en signal att regeringen förstått allvaret, säger Heike Erkers.

Men även om satsningen är ett steg på vägen kommer det att krävas mycket arbete från kommunernas sida för att häva krisen, tillägger hon.

– Kommunerna har inte tagit sitt arbetsgivaransvar och det har gjort det svårt att behålla erfaren personal. För att kunna klara rekryteringen i framtiden krävs det tillräcklig bemanning, att tjänster som specialistsocionomer inrättas och löner som motsvarar uppdragets ansvar och yrkets svårighetsgrad, säger Heike Erkers. 

Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024

Ligger du rätt i lön? Kolla senaste statistiken

Dags att förhandla om din lön? Här är färsk lönestatistik för olika...
14 maj, 2024


Läs även

Hur mycket övervakning tål vi?

LEDARE Nya lagar ska stoppa de kriminella gängen....
14 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Forskaren: ”Barn har rätt till psykosocialt samtalss...

FORSKNING Debatten om skolkuratorns roll gick varm u...
10 maj, 2024

Debatt: EU måste ta kampen mot nätjättarna

EU-VALET Sociala medieplattformar bör klassas som s...
7 maj, 2024