13 april, 2016

Migrationsmiljarder i vårbudgeten

Kommuner och landsting får ett tillskott på tio miljarder kronor och utgifterna för migration och etablering höjs med 31 miljarder kronor under 2016, enligt regeringens vårändringsbudget som presenterades idag.

4426865-sveriges-riksdag

Foto: mostphotos

Storsatsningen på kommuner och landsting var en av de största reformförslagen i onsdagens ändringsbudget. Från och med 2017 höjs statsbidragen permanent med tio miljarder kronor per år. Pengarna ska finansiera nyanställningar i välfärdssektorn, som ser ett ökat personalbehov på grund av förra årets flyktingmottagande. Bidragsmiljarderna fördelas dels baserat på antalet invånare i kommunen, dels på antalet asylsökande och nyanlända.

De tio miljarderna är en del av en större satsning på migration och etablering under 2016 och 2017. Migrationsverket får 2,2 miljarder kronor extra till förvaltningskostnader för att kunna hantera det ökade antal asylärenden som kommit in under 2015. Dessutom går 40 miljoner kronor till att stärka svenskundervisningen på SFI och ytterligare 22 miljoner för att snabbare kunna validera nyanländas utbildning.

"Skarpa åtgärder"

Att utreda och kartlägga nyanländas kompetens redan på asylboendet är en bra satsning, menar Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.   

– Om förra året handlade om mottagning måste detta år handla om etablering för att få folk i jobb långsiktigt. Kommer de hit och får asyl måste vi ha smartare sätt att hjälpa dem in på svensk arbetsmarknad och då räcker inte det vi gjort hittills, säger Ursula Berge.

Det krävs en bättre strategi och en tydligare ambitionshöjning för att kunna korta tiden det tar innan en nyanländ kommer in på arbetsmarknaden, anser hon. Snabbspåren är positiva, men omfattar bara en begränsad grupp. För att klara av uppdraget skulle det behövas mer pengar till Arbetsförmedlingen.  

– Det jag tycker man borde gjort är att satsa ännu mer på skarpa åtgärder som gör att de här personerna kommer i arbete mycket snabbare. Etableringsuppdraget har urholkats löpande under året. Man har mer eller mindre fått jobba med samma pengar men dubbelt så många människor. Det funkar inte, säger Ursula Berge.  

Statens institutionsstyrelse (SiS) får ett tillskott på 15 miljoner kronor för att kunna möta den ökande efterfrågan på ungdomsvårdsplatser. Också Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som ansvarar för tillstånd och tillsyn av bland annat hem för vård och boende, får tio miljoner i ökade anslag för att kunna hantera en allt tyngre arbetsbelastning. 

Text: Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024


Läs även

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024