7 april, 2016

Med passion för personal

På ”världens roligaste jobb” finns det plats både för tuffa utmaningar, kreativitet och skratt. Vi har pratat med personaldirektören Kerstin Renard, som just fått pris för sina insatser inom HR-arbete.

img_3822

Kerstin Renard, är personaldirektör på Volvokoncernen, och årets vinnare av Magnus Söderström-priset.

– Personalarbete är världens roligaste jobb. Det är verkligen något att vara stolt över. Ibland tycker jag synd om andra funktioner som inte får jobba med det vi jobbar med, säger Kerstin Renard och skrattar.

Just i dag har hon anledning att känna sig extra stolt och nöjd med sitt karriärval. Hennes insatser som personaldirektör inom Volvokoncernen har förärat henne HR-utmärkelsen Magnus Söderströmpriset. För Kerstin Renard känns utmärkelsen särskilt betydelsefull med tanke på de utmaningar som koncernen ställts inför de senaste åren, med omfattande omorganisationer och personalneddragningar.

– Det har varit tuffa år. Då känns det lite speciellt att som personalavdelning bli uppmärksammad på ett sånt här sätt. Det känns ändå som ett bevis på att vi har skött den här tunga perioden på ett respektfullt sätt, både för de som lämnat och de som stannat kvar. Och att vi har lyckats fokusera på de långsiktiga utvecklingsfrågorna samtidigt, säger hon.

Blickar framåt

För även i tuffa tider gäller det att blicka framåt, menar hon. Och det är något av det viktigaste som en personalavdelningarna har att lära sig. Visst måste man lösa de kortsiktiga, ofta akuta, frågorna, men för att få ett företag att utvecklas måste man satsa långsiktigt och strategiskt på kompetensutveckling, kultur och arbetsmiljö. Det måste finnas långsiktiga strategier. Inte minst för att garantera att man har både kvalificerad och engagerad personal om tio år.

– Vi gör väldigt många långsiktiga satsningar som visar att vi tror på framtiden och att vi investerar i våra medarbetare. Till exempel har vi skapat Volvo Group University, ett utbildningsföretag med 150 anställda som tar fram intressanta utbildningar för våra medarbetare i alla länder, säger Kerstin Renard.

Långsiktiga satsningar är också en viktig pusselbit i arbetet med att skapa hälsosamma arbetsplatser och förebygga psykisk ohälsa, förklarar Kerstin Renard. På Volvo har man lång erfarenhet av aktivt förebyggande friskvårdsarbete, förklarar hon. En del i det arbetet är de så kallade hälsocoacherna – vanliga medarbetare som får lägga en del av sin arbetstid på att skapa hälsofrämjande program och aktiviteter. Dessutom satsar man på något mer odefinierbart – glädje och skratt.

Energi och glädje

– Jag tror att väldigt mycket handlar om att känna glädje för det man gör. Vi jobbar mycket med att skapa en stark företagskultur med riktig arbetsglädje. Den här härliga energin bland medarbetare och chefer är något jag tror krävs i den tuffa situation som många upplever både privat och på jobbet, säger hon.

För den som redan drabbats av psykisk ohälsa spelar HR en viktig roll. Det krävs samverkan mellan personalavdelning, chef, företagshälsovård och, ibland, Försäkringskassan. Tillsammans kan man ta fram en plan för att den anställde ska kunna komma tillbaka.

– Jag har sett jättefina exempel på hur man kan komma tillbaka i arbete efter flera års sjukskrivning. Men det gör man ofta inte själv utan genom att man får hjälp med träning, samtal eller motivationsövningar. Eller så kan det handla om karriärstöd. Att hitta rätt till en annan typ av befattning, säger hon.

På frågan om hon själv har någon särskild hjärtefråga inom personalarbetet tvekar hon inte många sekunder.

– Internationellt personalarbete och mångfald, det är något jag verkligen brinner för och stimuleras av. Jag tycker att det är jätteintressant med företagskulturer och att jobba med personer från olika länder. Och att försöka skapa tvärkulturell samverkan.

Text: Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Har du kollegor som strejkar? Så ska du agera

STREJK Som kollega och medlem i Akademikerförbund...
14 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024


Läs även

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Träffa oss i Almedalen!

ALMEDALEN Akademikern håller två panelsamtal i Almed...
5 juni, 2024

Uppdrag: Stoppa bidragsfuskarna

REPORTAGE Försäkringskassan steppar upp för att stop...
5 juni, 2024

Debatt: Gemensamt ansvar bygger Europa starkare

EU-VALET Lika lön för lika arbete, stärkt a-kassa o...
4 juni, 2024