17 januari, 2023

Krönika: ”Åldrad och fattig, men rak i ryggen”

KRÖNIKA Ökande kriminalitet, utbredd fattigdom och dubbla jobb för att klara vardagsekonomin. Charlotte Ortiz Falk, socialsekreterare i Umeå, jämför arbetsvillkor med kollegorna i Argentina.

Charlotte Ortiz Falk, socialsekreterare i Umeå, skriver om krisens Argentina och om kollegor som måste ha dubbla jobb för att klara försörjningen.

Foto: Charlotte Ortiz Falk

Jag reser genom Buenos Aires, en sällsynt vacker stad som kallas för Sydamerikas Paris på grund av de stora boulevarderna och en arkitektur liknande den franska huvudstaden. Vi åker förbi skyskrapor som står bara ett stenkast från områden liknande favelas som här kallas för ”villas”. Argentina håller andan och väntar på en VM-final och överallt vajar den blåvita flaggan med en sol i mitten.

Det finns en parallell mellan ett underutvecklat samhälle och fattigdom. Ett modernt samhälle med moderna människor ska inte ha en levnadsstandard där många inte har tak över huvudet och saknar mat på bordet. Men det här är motsättningarnas land. För hundra år sedan var Argentina ett av världens rikaste länder. En del av de svenska flyktingströmmarna under förra sekelskiftet gick till Argentina. Men under 1900-talets senare hälft och 2000-talet har den ekonomiska resan gått spikrakt neråt.

Det senaste året har inflationen legat kring 100 procent. Argentinarna är ett härdat folk. Att prata om våra svenska bekymmer med inflation och stigande elpriser är knappast lönt med en argentinare. De skulle skratta åt vår oro eller möjligen le överseende som till ett barns bekymmer. Vad de genomgår med inflation och kris kan närmast liknas vid en permanent katastrof de alltjämt lever med. Att följa fotbollslaget i VM och fira deras seger skänker livslust och glädje för att trycka undan vardagens bekymmer. Något man gärna förlorar sig i helhjärtat.

Argentina har länge levt med ekonomiska problem och inflation. Foto: Charlotte Ortiz Falk

Fattigdomen är utbredd. 28 miljoner personer får i dag någon form av hjälp av staten. Det i ett land med 47 miljoner invånare. Det finns 141 olika typer av ”sociala planer” vilket är ekonomiska bidrag från staten. En familj beräknas behöva minst 130 000 pesos per månad för att klara sina utgifter, vilket motsvarar cirka 4 000 svenska kronor. Minimibidraget ligger på cirka 2 000 kronor.

I Buenos Aires ökar protesterna och demonstrationer mot staten där man kräver en bättre levnadsstandard och mer hjälp. Protesterna har närmast blivit ett permanent inslag där man slår upp tältläger på gatorna och stannar i veckor. Det har gått så långt att butiker och restauranger beklagar sig över att de inte får kunder då demonstranter blockerar all trafik där shoppingstråken går.

Något man oroar sig över är hur kriminaliteten brett ut sig. Här ute på landsbygden har man inte behövt vara rädd tidigare, men rånen ökar även här och många unga dras in i narkotikahandeln.

Jag åker vidare ut på Pampas. Vidsträckta landskap mil efter mil där kor och hästar strövar fritt på gröna åkrar och fält likt i en visa av Evert Taube. Eukalyptusträd skänker viss skugga till djuren. I Ranchos, en ort med tiotusen invånare träffar jag socialarbetaren Paola och vi jämför arbetsvillkor.

En socialsekreterare i Argentina har fyra till fem års utbildning, vilket är gratis som alla universitetsutbildningar i landet. Lönen ligger på cirka 2 800 svenska kronor. Många har därför två jobb för att klara sig, vilket medför arbetsdagar på upp till tio timmar eller mer. En fast anställning är svårt att få och många kontakternas på kortare kontrakt vilket gör dem svaga i förhållande till arbetsgivaren. Men Paola menar att facket stärkt sin roll och avtalen blivit något bättre de senaste åren.

Den höga arbetslösheten och de låga lönerna gör det svårt för ungdomar och många ensamstående vuxna att bo i eget hushåll, berättar Patan och Mercedes. Foto: Charlotte Ortiz Falk.

Jag blir inbjuden till Patan och Mercedes. De jobbar som egenföretagare med fakturering och dekorationer. De låser omsorgsfullt grinden bakom oss och vi går in i en trädgård i full blomning. Mercedes säger att det är mycket svårare att köpa hus eller en bil i dag. Förr kunde en arbetare vara medelklass. Då fick barnen det oftast bättre än en själv. I dag är det svårt. Den höga arbetslösheten och de låga lönerna gör det svårt för ungdomar och många ensamstående vuxna att bo i eget hushåll.

Något man oroar sig över är hur kriminaliteten brett ut sig. Här ute på landsbygden har man inte behövt vara rädd tidigare, men rånen ökar även här och många unga dras in i narkotikahandeln. Det finns orter man betecknar som mer eller mindre förlorade till så kallade ”narcos”. I städerna har fattigdom och tiggare alltid funnits. Men nu tigger de inte längre pengar utan mat, säger Patan. Sedan glider samtalet in på fotboll. Det är som det är.

Argentina får mig att tänka på en åldrande skönhet som har den vackre och rikes okuvade självförtroende. Hur stukad och fattig hon än blir står hon rak i ryggen. Argentina är väldens bästa land, säger Patan. Det går inte att bo här, men jag skulle aldrig vilja bo någon annanstans, fortsätter han.

Ute skäller hundarna. Det är högsommar och 35 grader varmt. Livet går vidare. Det är en dag imorgon också, och ett VM som ska vinnas.

VM-seger för Argentina. Foto: Charlotte Ortiz Falk

Socialsekreterare i Umeå och krönikör för Akademikern Charlotte Ortiz Falk

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Rekryteringsexperten: "Nyckeln för kompetensförsörjn...

LIKABEHANDLING Tre av fyra svenska företag lider av kompe...
22 juli, 2024

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024


Läs även

Debatt: Skolkuratorns uppdrag är dubbelt

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Världens tio länder med sämst villkor för arbetare

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER 22 människor dödades för sitt fackliga eng...
13 juni, 2024

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Ministern om uppgifterna om SD:s trollfabrik: ”Upp t...

POLITIK Camilla Waltersson Grönvall (M) har jobbat...
27 maj, 2024