Under de tio år som World economic forum undersökt jämställdheten mellan könen i 145 länder har en kvarts miljard fler kvinnor börjat förvärvsarbeta. Samtidigt dominerar kvinnorna universiteten i 98 av länderna. Trots det har inkomstklyftan endast minskat med tre procent, visar den senaste rapporten.
Medan kvinnor först nu nått upp till vad männen tjänade 2006, har männens löner nästan fördubblats sedan dess. I den här takten kommer inkomstklyftorna att vara utraderade först om 118 år.
World Economic Forum undersöker inte bara den ekonomiska situationen utan också jämställdheten inom hälsa, utbildning och politik. Den stora jämställdhetsrankningen, där alla dessa delar vägs in, toppas av Island, Norge och Finland. Sverige kommer på fjärde plats, mycket tack vare att vi har en hög andel yrkesarbetande kvinnor. I kategorin lika lön för lika arbete hamnar vi dock först på plats 42, och när det gäller andelen kvinnliga chefer, lagstiftare och högre tjänstemän kommer vi på plats 31.
– En stor orsak till att lönerna är olika för män och kvinnor i Sverige är att kvinnor fortfarande tar stort ansvar för barn och familj jämfört med män. Arbetsmarknaden är också könssegregerad och kvinnor arbetar oftare i offentlig sektor där lönerna är lägre, säger Karin Halldén, forskare på Institutet för social forskning vid Stockholms universitet till Dagens nyheter.
Längst ned på jämställdhetsrankningen kommer Jemen, följt av Pakistan och Syrien.
Text: Tim Andersson
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.