7 oktober, 2015

Här finns framtidsjobben

Socionomer kommer att få det tuffare på arbetsmarknaden framöver. Framtiden är ljusast för dem som planerar att jobba som lärare, inom vården eller med teknik och datorer.

4774155-varprometion

Foto: Mostphotos

Just nu ser det bra ut för yrken som socialsekreterare och biståndsbedömare, men för de kommande fem till tio åren är prognosen bara medelgod. Det framgår av Arbetsförmedlingens senaste framtidsprognoser över ett hundratal yrken.

Många utbildar sig nu till socionomer, och för att öka sina utsikter att få jobb bör man som socionom vända sig bort från utbildningsorterna, där konkurrensen är stor, enligt analysen.

För samhälls- och beteendevetare är bilden mer splittrad. Kriminalvårdare har goda möjligheter till arbete och kuratorer medelgoda. Utredare, handläggare och informatörer däremot kommer att möta en hård konkurrens de kommande tio åren.

De som inom fem till tio år kommer att ha lättast att hitta jobb är bland annat ingenjörer, tekniker, grundskollärare, gymnasielärare i yrkesämnen, läkare, sjuksköterskor och specialpedagoger.

De sämsta framtidsutsikterna hittar man, kanske inte helt oväntat, i kultur- och mediebranscherna. För fotografer och journalister bedöms konkurrensen att bli ”mycket hård”, både inom ett år och på längre sikt.

Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, rekommenderar dem som nu ska söka in till högskolan att först göra lite efterforskningar.

– Det är klart att man ska välja en utbildning som man är intresserad av, men det är en god idé att också ta en titt på våra prognoser innan man bestämmer sig. Det är inte alla högskoleutbildningar som leder till lika goda jobbchanser, säger han i ett pressmeddelande.

Text: Tim Andersson

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: Förlegade it-system skapar stress i statens ...

DEBATT Arbetsförmedlingen och andra myndigheter a...
7 oktober, 2024

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”O...

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildn...
1 oktober, 2024


Läs även

Allt fler använder AI på jobbet

DIGITALISERING Skulle du vända dig till en AI-terapeut fö...
30 september, 2024

Forskaren: Brottsförebyggande arbete måste ske tidigt

FORSKNING Arbetet för att bygga upp barns självkontr...
27 september, 2024

”Vi behöver förändra vår syn på vem som har ko...

REPORTAGE 24 000 personer med funktionsnedsättning ä...
26 september, 2024

Storvarsel på Northvolt

VARSEL Många medarbetare på Northvolt riskerar at...
24 september, 2024