Just nu ser det bra ut för yrken som socialsekreterare och biståndsbedömare, men för de kommande fem till tio åren är prognosen bara medelgod. Det framgår av Arbetsförmedlingens senaste framtidsprognoser över ett hundratal yrken.
Många utbildar sig nu till socionomer, och för att öka sina utsikter att få jobb bör man som socionom vända sig bort från utbildningsorterna, där konkurrensen är stor, enligt analysen.
För samhälls- och beteendevetare är bilden mer splittrad. Kriminalvårdare har goda möjligheter till arbete och kuratorer medelgoda. Utredare, handläggare och informatörer däremot kommer att möta en hård konkurrens de kommande tio åren.
De som inom fem till tio år kommer att ha lättast att hitta jobb är bland annat ingenjörer, tekniker, grundskollärare, gymnasielärare i yrkesämnen, läkare, sjuksköterskor och specialpedagoger.
De sämsta framtidsutsikterna hittar man, kanske inte helt oväntat, i kultur- och mediebranscherna. För fotografer och journalister bedöms konkurrensen att bli ”mycket hård”, både inom ett år och på längre sikt.
Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, rekommenderar dem som nu ska söka in till högskolan att först göra lite efterforskningar.
– Det är klart att man ska välja en utbildning som man är intresserad av, men det är en god idé att också ta en titt på våra prognoser innan man bestämmer sig. Det är inte alla högskoleutbildningar som leder till lika goda jobbchanser, säger han i ett pressmeddelande.
Text: Tim Andersson
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.