7 oktober, 2015

Här finns framtidsjobben

Socionomer kommer att få det tuffare på arbetsmarknaden framöver. Framtiden är ljusast för dem som planerar att jobba som lärare, inom vården eller med teknik och datorer.

4774155-varprometion

Foto: Mostphotos

Just nu ser det bra ut för yrken som socialsekreterare och biståndsbedömare, men för de kommande fem till tio åren är prognosen bara medelgod. Det framgår av Arbetsförmedlingens senaste framtidsprognoser över ett hundratal yrken.

Många utbildar sig nu till socionomer, och för att öka sina utsikter att få jobb bör man som socionom vända sig bort från utbildningsorterna, där konkurrensen är stor, enligt analysen.

För samhälls- och beteendevetare är bilden mer splittrad. Kriminalvårdare har goda möjligheter till arbete och kuratorer medelgoda. Utredare, handläggare och informatörer däremot kommer att möta en hård konkurrens de kommande tio åren.

De som inom fem till tio år kommer att ha lättast att hitta jobb är bland annat ingenjörer, tekniker, grundskollärare, gymnasielärare i yrkesämnen, läkare, sjuksköterskor och specialpedagoger.

De sämsta framtidsutsikterna hittar man, kanske inte helt oväntat, i kultur- och mediebranscherna. För fotografer och journalister bedöms konkurrensen att bli ”mycket hård”, både inom ett år och på längre sikt.

Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen, rekommenderar dem som nu ska söka in till högskolan att först göra lite efterforskningar.

– Det är klart att man ska välja en utbildning som man är intresserad av, men det är en god idé att också ta en titt på våra prognoser innan man bestämmer sig. Det är inte alla högskoleutbildningar som leder till lika goda jobbchanser, säger han i ett pressmeddelande.

Text: Tim Andersson

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024

Hur mycket övervakning tål vi?

LEDARE Nya lagar ska stoppa de kriminella gängen....
14 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Forskaren: ”Barn har rätt till psykosocialt samtalss...

FORSKNING Debatten om skolkuratorns roll gick varm u...
10 maj, 2024