1 april, 2016

Grönt ljus: Nu kan akademikernas villkor förhandlas

I sista stund lyckades industriparterna enas: 2,2 procent är den löneökning som resten av arbetsmarknaden har att förhålla sig till. Pensionerna är den hetaste frågan när det nu är dags för avtalen att komma på plats för många av Akademikerförbundet SSR:s medlemmar.

1122701-traffic-light

Foto: Mostphotos

– Som löneökningstakt för arbetsmarknaden i stort låter det rimligt, säger Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

När förhandlingarna inleddes var industrifackens bud 2,8 procent i löneökning. Arbetsgivarna ville se 0,5 procent. Och när parterna till sist kommit överens om ett ettårigt avtal värt 2,2 procent, varav 0,2 procent är pensionsavsättningar, var det betydligt muntrare tongångar hos IF Metall än hos Svenskt näringsliv. Fackförbundet Kommunal har sagt att man i stort sett kommer att kräva samma lönehöjning.

– Tittar man på buden och retoriken innan så är ju 2,2 procent närmare fackens nivå än arbetsgivarnas bud. Men det kanske var mer att arbetsgivarna hade orealistiska förväntningar, säger Markus Furuberg.

I Akademikerförbundet SSR är det medlemmar i privat och ideell sektor, Svenska kyrkan, bemanningsföretagen med flera som ska få nya avtal i år. Eftersom att den internationella konkurrensen ska styra lönebildningen har man inväntat industrins ”märke” och under tiden diskuterat andra frågor än lön, som till exempel andra villkorsfrågor, arbetsmiljö och jämställdhet. När märket nu är satt och parterna går till slutförhandling säger Markus Furuberg att man måste analysera varje avtalsområde för sig.

– Vi har sett att det finns stora behov av att ändra lönestrukturerna. Det skiljer bara några tusenlappar mellan en nyexaminerad akademiker och en som jobbat i femton år, och det är oacceptabelt, säger han.

Störst konfliktrisk ser han när det gäller flexpension och framför allt i tjänstesektorn. Flexpension innebär en extra avsättning till tjänstepensionen som arbetstagaren kan använda för att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet, eller som högre pension. Det långsiktiga målet för facken är 2 procent i extra pensionsavsättning.

– Det är något spänt mellan parterna eftersom att arbetsgivarna i tjänstesektorn inte vill ha den här typen av pensionslösning. Men jag hoppas att man kommer till en lösning innan det behöver bli konflikt, säger Markus Furuberg.

Att industrin dröjde in i det längsta med att komma överens har försenat processen för de andra avtalsområdena, många avtal löpte ut i natt. Men när Akademikerförbunden och arbetsgivarnas parter nu kan gå till slutförhandling hoppas Markus Furuberg att det kan gå undan.

– Jag tror att man kommer att se avtalen komma på plats i en ganska rask följd, men allt bygger förstås på att man kommer överens, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR. 

Text: Adam Westin

 

Läs mer: 

Inflation en tvistefråga inför avtalsrörelsen

Akademikern

Senaste nytt

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Tvingades sluta på dagen: ”Utan facket hade jag inte...

REPORTAGE Kristina Tercero fick lämna sitt jobb som ...
23 maj, 2023

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023


Läs även

Varnar för nedskärningar i välfärden – ”Exceptionell...

EKONOMI Såväl SKR som Akademikerförbundet SSR varn...
16 maj, 2023

Professorn: Alla yrken kommer att påverkas av AI

AI Professor Fredrik Heintz varnar för turbul...
16 maj, 2023

Orimliga krav på effektiviseringar

KRÖNIKA Ambitionsnivån ska höjas och verksamheten ...
15 maj, 2023

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023