1 april, 2016

Grönt ljus: Nu kan akademikernas villkor förhandlas

I sista stund lyckades industriparterna enas: 2,2 procent är den löneökning som resten av arbetsmarknaden har att förhålla sig till. Pensionerna är den hetaste frågan när det nu är dags för avtalen att komma på plats för många av Akademikerförbundet SSR:s medlemmar.

1122701-traffic-light

Foto: Mostphotos

– Som löneökningstakt för arbetsmarknaden i stort låter det rimligt, säger Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.

När förhandlingarna inleddes var industrifackens bud 2,8 procent i löneökning. Arbetsgivarna ville se 0,5 procent. Och när parterna till sist kommit överens om ett ettårigt avtal värt 2,2 procent, varav 0,2 procent är pensionsavsättningar, var det betydligt muntrare tongångar hos IF Metall än hos Svenskt näringsliv. Fackförbundet Kommunal har sagt att man i stort sett kommer att kräva samma lönehöjning.

– Tittar man på buden och retoriken innan så är ju 2,2 procent närmare fackens nivå än arbetsgivarnas bud. Men det kanske var mer att arbetsgivarna hade orealistiska förväntningar, säger Markus Furuberg.

I Akademikerförbundet SSR är det medlemmar i privat och ideell sektor, Svenska kyrkan, bemanningsföretagen med flera som ska få nya avtal i år. Eftersom att den internationella konkurrensen ska styra lönebildningen har man inväntat industrins ”märke” och under tiden diskuterat andra frågor än lön, som till exempel andra villkorsfrågor, arbetsmiljö och jämställdhet. När märket nu är satt och parterna går till slutförhandling säger Markus Furuberg att man måste analysera varje avtalsområde för sig.

– Vi har sett att det finns stora behov av att ändra lönestrukturerna. Det skiljer bara några tusenlappar mellan en nyexaminerad akademiker och en som jobbat i femton år, och det är oacceptabelt, säger han.

Störst konfliktrisk ser han när det gäller flexpension och framför allt i tjänstesektorn. Flexpension innebär en extra avsättning till tjänstepensionen som arbetstagaren kan använda för att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet, eller som högre pension. Det långsiktiga målet för facken är 2 procent i extra pensionsavsättning.

– Det är något spänt mellan parterna eftersom att arbetsgivarna i tjänstesektorn inte vill ha den här typen av pensionslösning. Men jag hoppas att man kommer till en lösning innan det behöver bli konflikt, säger Markus Furuberg.

Att industrin dröjde in i det längsta med att komma överens har försenat processen för de andra avtalsområdena, många avtal löpte ut i natt. Men när Akademikerförbunden och arbetsgivarnas parter nu kan gå till slutförhandling hoppas Markus Furuberg att det kan gå undan.

– Jag tror att man kommer att se avtalen komma på plats i en ganska rask följd, men allt bygger förstås på att man kommer överens, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR. 

Text: Adam Westin

 

Läs mer: 

Inflation en tvistefråga inför avtalsrörelsen

Akademikern

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

De vände utvecklingen – nu lockas ny personal till S...

Sis Efter många anmälningar och stora brister ...
22 november, 2023

Dubbla roller för HR

REPORTAGE HR måste ta till sig den nya tekniken, men...
20 november, 2023

Kräver förhandling med alla kommuner i Skåne – oro f...

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Facket befarar att både arbetsmiljön och s...
17 november, 2023

Sis-chefen: ”Lokalerna inte anpassade för vår verksa...

SIS Mer ändamålsenliga lokaler hade gett störr...
17 november, 2023