– Som löneökningstakt för arbetsmarknaden i stort låter det rimligt, säger Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.
När förhandlingarna inleddes var industrifackens bud 2,8 procent i löneökning. Arbetsgivarna ville se 0,5 procent. Och när parterna till sist kommit överens om ett ettårigt avtal värt 2,2 procent, varav 0,2 procent är pensionsavsättningar, var det betydligt muntrare tongångar hos IF Metall än hos Svenskt näringsliv. Fackförbundet Kommunal har sagt att man i stort sett kommer att kräva samma lönehöjning.
– Tittar man på buden och retoriken innan så är ju 2,2 procent närmare fackens nivå än arbetsgivarnas bud. Men det kanske var mer att arbetsgivarna hade orealistiska förväntningar, säger Markus Furuberg.
I Akademikerförbundet SSR är det medlemmar i privat och ideell sektor, Svenska kyrkan, bemanningsföretagen med flera som ska få nya avtal i år. Eftersom att den internationella konkurrensen ska styra lönebildningen har man inväntat industrins ”märke” och under tiden diskuterat andra frågor än lön, som till exempel andra villkorsfrågor, arbetsmiljö och jämställdhet. När märket nu är satt och parterna går till slutförhandling säger Markus Furuberg att man måste analysera varje avtalsområde för sig.
– Vi har sett att det finns stora behov av att ändra lönestrukturerna. Det skiljer bara några tusenlappar mellan en nyexaminerad akademiker och en som jobbat i femton år, och det är oacceptabelt, säger han.
Störst konfliktrisk ser han när det gäller flexpension och framför allt i tjänstesektorn. Flexpension innebär en extra avsättning till tjänstepensionen som arbetstagaren kan använda för att gå ner i arbetstid i slutet av arbetslivet, eller som högre pension. Det långsiktiga målet för facken är 2 procent i extra pensionsavsättning.
– Det är något spänt mellan parterna eftersom att arbetsgivarna i tjänstesektorn inte vill ha den här typen av pensionslösning. Men jag hoppas att man kommer till en lösning innan det behöver bli konflikt, säger Markus Furuberg.
Att industrin dröjde in i det längsta med att komma överens har försenat processen för de andra avtalsområdena, många avtal löpte ut i natt. Men när Akademikerförbunden och arbetsgivarnas parter nu kan gå till slutförhandling hoppas Markus Furuberg att det kan gå undan.
– Jag tror att man kommer att se avtalen komma på plats i en ganska rask följd, men allt bygger förstås på att man kommer överens, säger Markus Furuberg, förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.
Text: Adam Westin
Läs mer:
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.