20 september, 2016

Glada toner ger bättre samarbete

Är kollegan svår att ha att göra med? Testa att spela lite Beatles. Glad musik främjar samarbete, enligt en amerikansk studie.

12785560-music-concept

This is the CAPTION for 56276

Forskare har tidigare intresserat sig för hur musik påverkar människors köpbeteende. Idrottsstjärnor har också visat sig prestera bättre när de lyssnar på sina favoritlåtar. Men hur påverkar musik förmågan att samarbeta hos anställda i en kontorsmiljö? Det ville en amerikansk forskargrupp från Cornell University ta reda på.

De rekryterade 78 studenter och delade upp dem i två grupper som fick lösa uppgifter samtidigt som de lyssnade på musik. Den ena gruppen fick lyssna på glad musik, som Yellow Submarine av Beatles och Walking on Sunshine av Katrina and the Waves. Den andra gruppen lyssnade på genren ”screamo”, som här representerades av mindre kända heavy metal-band som Smokahontas av Attack Attack! och You Ain't No Family av Iwrestledabearonce.

Det visade sig att de studenter som lyssnat på glad musik var bättre på att samarbeta, och mindre själviska. Men, var det den glada musiken som hade en positiv effekt eller screamo-musiken som hade en negativ inverkan? Forskarna lät ytterligare en grupp studenter göra samma uppgifter utan musik. De fick samma resultat som screamo-gruppen.

Kevin Kniffin, doktor i antropologi och en av forskarna bakom studien, menar att musikens potentiella inverkan på vårt beteende på arbetsplatser förtjänar mer uppmärksamhet.

”För att öka samarbetet kan arbetsgrupper regelbundet spela glad musik under sina möten eller brainstorming-sessioner, det är ett lättare och billigare alternativ till traditionella teambuilding-övningar och resor”, skriver han i Harvard Business Review.

I studien skriver forskarna dock att det kan uppstå problem om vissa personer i arbetsgruppen inte gillar musiken. De hänvisar till en annan studie där personer i kirurgiska arbetsgrupper, som narkosläkare, visat oro för att musik kan försämra arbetet om en enda person, till exempel kirurgen, väljer stimuli som andra inte gillar. Särskilt med tanke på att viss musik framkallar aggressivitet hos en del personer.

En annan studie har också kommit fram till att folk är mer benägna att samarbeta efter att ha promenerat tillsammans på ett ”synkroniserat sätt” eller efter att sjungit samstämmigt. Kevin Kniffin har också tidigare visat att medarbetare som äter tillsammans tenderar att prestera bättre än sina kollegor.

Läs mer om fysisk arbetsmiljö:

Kontorsmiljö bidrar till konflikter

Ut med skrivborden, in med kreativiteten

Foton på barnen skapar trivsel på jobbet

Jennie Aquilonius

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Medlem sedan 1979: ”Kändes stort att strejka”

FACKLIGT Med 45 år i facket och en karriär inom soc...
16 juli, 2024

Integrationsprojekt fördubblas med nya medel – ”Ovär...

ARBETSMARKNAD Nema Problema stöttar utrikesfödda i arbet...
9 juli, 2024

Heike Erkers om nya lagen: ”En kioskvältare...

LAGSTIFTNING Hör förbundsordförande Heike Erkers kommen...
2 juli, 2024

Nya socialtjänstlagen presenterad – ”Äntligen!...

POLITIK Med krav på kunskap och förebyggande arbet...
2 juli, 2024


Läs även

Nu kan farfar vara föräldraledig med barnbarnen – oc...

LAGSTIFTNING Fler dubbeldagar och lättare att vräka hyr...
1 juli, 2024

Lista: Detta innebär hårdare tag i praktiken

POLITIK "Hårdare tag" har hörts i debatt...
27 juni, 2024

Historisk expansion av Kriminalvården – ”Jätte...

ALMEDALEN 2024 Kriminalvården står inför en historisk utb...
25 juni, 2024

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en pr...

ALMEDALEN 2024 Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner...
25 juni, 2024