Rapporten bygger på verkets arbetsmiljöundersökning och visar att utrikes födda i högre utsträckning upplever brister i arbetsmiljön som kopplas till organisation och sociala faktorer. Fler utrikes födda anger till exempel att arbetet är psykiskt ansträngande. Och dubbelt så många, 12 procent jämfört med 6 procent bland inrikes födda, uppger att de har utsatts för mobbning och diskriminering på grund av religion, trosuppfattning eller etnisk tillhörighet.
– Det är inte acceptabelt att utrikes födda har sämre arbetsmiljö, säger Jacob Grönlund, analytiker på enheten för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.
En förklaring kan vara att det är vanligare för utrikes födda att arbeta i vissa typer av serviceyrken. Exempelvis vård och omsorg, bygg, uthyrning och hotell och restaurangnäringen. I dessa branscher är det också generellt vanligare att medarbetare upplever diskriminering och trakasserier, visar arbetsmiljöundersökningen.
På arbetsplatsen bör arbetsgivaren tänka på följande för att förebygga kränkande särbehandling:
- Klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten.
- Vidta åtgärder för att motverka förhållanden i arbetsmiljön som kan ge upphov till kränkande särbehandling.
- Se till att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.