29 maj, 2018

Får du motionera på arbetstid?

PANELEN. Pengar för fysisk aktivitet, friskvårdstimme eller kanske tid till livsvård. Vad bjuder din arbetsplats på?

panelen

Sara Nordenhielm, samhällsvetare, Göteborgsregionens kommunalförbund:

– Nej, vi har ingen friskvårdstimme. Jag har varit fackligt aktiv och vi har pratat om möjligheten att få träna en timme på arbetstid, men det har inte blivit så. Vilket är synd. Jag tror att det skulle göra att arbetsmiljön blev bättre, att man orkade mer på jobbet och att det skulle bli mindre sjukskrivningar. Däremot får vi ett friskvårdsbidrag på 1 300 kronor per år. Det utnyttjar jag på olika sätt: gymkort, gravidyoga, massage. Jag har jobbat här i åtta år och tar alltid ut det maximalt.

Urban Markström, socionom, Umeå universitet:

– Bra fråga… Jag har ett minne av att vi haft en timme i veckan, men jag vet inte om den finns kvar. Jag har ett så fritt jobb att jag inte reflekterar över det. Om jag vill träna på dagtid så gör jag det. Jag vet däremot att vi har ett avtal med en leverantör av friskvårdstjänster, så vi anställda får ett väldigt fördelaktigt pris på en stor träningsanläggning. Det är åtminstone halva priset på ett årskort. Men jag nyttjar det inte, eftersom jag går till ett annat gym nära min bostad.

Therese Haase, personalvetare, Stora Enso Packaging:

– Nej. Eftersom vi är i tillverkande industri med skiftgång är det svårt att få till det rent praktiskt. För att det ska bli rättvist har vi valt att inte ha det för någon. Men på en av våra tre enheter i Sverige har vi fri massage, och på en annan finns möjlighet att träna på gym. Och så har vi friskvårdsbidrag på 1 500 kronor per år. Vi följer skatteverkets regler, vilket innebär att man kan välja sådant som massage och motion. Jag har ärligt talat varit lite dålig på att utnyttja pengarna. Tidigare brukade jag träna på gym, men i år har jag inte tagit ut bidraget.

Text: Tim Andersson, Akademikern. 

Läs mer: 

Så funkar det: Friskvård på jobbet

De satsar på livsvårdstimme för att minska stressen 

Akademikern

Läs även

Nya lagar att hålla koll på 2022

LAGSTIFTNING Nya regler för föräldrar och längre stöd t...
3 januari, 2022

Bästa julklapparna från jobbet – och de sämsta

FÖRMÅNER Ett årskort på Liseberg eller misslyckad j...
22 december, 2021

Få röda dagar även 2022

SEMESTER Många röda dagar infaller på lördagar och ...
20 december, 2021

Enkät: Kopplar du av på semestern?

ARBETSMILJÖ Sommar och ledighet, men hur bra är vi ege...
14 juli, 2021