Med lite olika starttid, men kring niotiden på fredagsmorgonen – samma dag som tusentals demonstranter samlades för klimatet på flera håll i världen – stoppades produktionen på Scania.
Alla anställda samlades i små grupper på olika håll för att ha klimatutbildning.
– Jag känner en enorm stolthet att jobba på en arbetsplats där man lägger tid och kraft och pengar för att jobba med de här frågorna. För det här kostar jättemycket, säger Nina Zaar, HR-manager på avdelningen Research and development på Scania i Södertälje.
Frågan är i allra högsta grad även facklig och Akademikerförbunden på företaget är aktiva i dialogen.
– Just det här var företagets idé, men vi har diskuterat med ledningen vad vi vill göra inom klimatområdet. Vi ser att vi gör det här gemensamt, säger Lisa Lorentzon.
Tidigare har Scania fokuserat på hållbarhet i produktionen, men på senare tid har företaget börjat fokusera på det interna arbetet.
– Nu tittar vi på hur anställda färdas till och från jobbet och vad vi äter för mat i vår restaurang.
Akademikerföreningen driver också frågan om resor i jobbet. Om en medarbetare inte vill flyga, är det då okej att ta tåget även om det tar längre tid?
– Vi vill ha tydliga svar så att medarbetar och potentiella medarbetare vet vad som gäller. Kommer jag att behöva flyga i jobbet?
Utbildningen inleddes med ett tal av vd Henrik Henriksson, inspelat i förväg då han själv är i New York för att delta i FN-toppmötet om just klimat. Speciellt framtagna broschyrer med information om klimatet och Scanias klimatpåverkan delades ut till alla. Därefter följde en diskussion och till sist ett frågequizz.
Åsa Glennhammar som jobbar på Scania servicemarknad uppskattade dagens utbildning.
– Jag tycker att det var jättebra. Det blir lätt abstrakt när man jobbar på kontor, men det kommer att påverka oss också.
Nina Zaar tror att den gemensamma utbildningstimmen gör att många uppmärksammas på klimatfrågan.
– Det skapar medvetenhet hos alla att detta är viktigt. De som inte har varit medvetna tidigare blir uppmärksammade på detta.
LÄS MER: Saco säger nej till strejk för klimatet men förbundet tipsar om vad du kan göra i stället.
I sitt tal till medarbetarna betonade vd Henrik Henriksson vikten av att jobba med hållbarhet för konkurrensen. Ingen kommer att vilja investera i ett bolag som inte är hållbart, och kanske ännu värre, sade han, ingen kommer att vilja jobba på ett bolag som inte är hållbart.
Krav har också förts fram av medarbetarna.
– Vi som medarbetare är också intresserade av att företaget ka hantera klimatfrågan på ett bra sätt. Vi inser också att om vi inte klarar av den här omställningen kommer vi inte att ha jobb i framtiden, säger Per Warg, gruppchef på Scania servicemarknad.
Han tycker att ledningen hanterar omställningen mot hållbara transporter kraftfullt. Men som ett företag som producerar lastbilar står Scania mitt i brännpunkten i klimatdebatten, och som medarbetare skulle man kunna säga att man inte vill jobba på ett företag som säljer produkter som bidrar till klimatförändringar, säger Per Warg.
– Men jag ser det som att vi jobbar på ett företag som hjälper till att lösa klimatfrågan. Där kan facket vara med och driva den frågan och föra fram att det här är något som medlemmarna kräver att företagsledningen hanterar.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.