2 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett visst beslut och risken att bli uthängd äventyrar den oberoende tjänstemannen, skriver Heike Erkers.

Heike Erkers

Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR. Foto: Sandra Johnson

De flesta av våra medlemmar arbetar i offentlig sektor, i landets kommuner, regioner och myndigheter. Vi är stolta och oberoende tjänstemän som med våra etiska riktlinjer i ryggen navigerar den lagstiftning och reglering vi har att hantera i våra jobb. Hot och påtryckningar om att fatta ett visst beslut och risken att bli uthängd äventyrar den oberoende tjänstemannen.

Det finns starka skäl för alla delar av samhället att arbeta aktivt med värdegrundsfrågor i syfte att motverka och förebygga otillåten påverkan. Den svenska demokratin bygger på rättsstatliga principer. Det offentliga Sverige styrs av lagar för att säkra likabehandling.

Bidragsbrott, hot och otillåten påverkan äventyrar de principerna, och leder till att allmänhetens tillit till välfärdssystemet sjunker. En grund för misstro till att det offentliga Sverige sköter sitt uppdrag rätt och riktigt växer.  En sådan samhällsutveckling är en grogrund för antidemokratiska politiska krafter och parallella samhällsstrukturer.

I Staffanstorps kommun beslutades att inte ta emot kvotflyktingar, i strid med lagen. Ska tjänstemännen i ett sådant fall följa lagen eller vad arbetsgivaren beslutat? För oss är det självklart att lagstiftning har företräde framför ett kommunstyrelsebeslut som strider mot lagen.

I Gällivare har kommunen gått över alla gränser. Socialtjänsten har varit kraftigt underbemannad i flera år och hälften av tjänsterna har varit vakanta. Kommunen har frånträtt sitt ansvar och skyller kritik i media och från medborgare på sina medarbetare, socialsekreterarna. Det är ett svek mot de anställda.

I Älvsbyn beslutade kommunpolitikerna att köra över socialtjänstens utredning vilket utsatte tre små barn för allvarlig fara. Trots att politiken hade bristfälliga kunskaper i ärendet och lagstiftningen. Det undergräver socialtjänstens möjligheter att fatta beslut.

Under förra året ändrades Regeringskansliets lönekriterier så att den som arbetar aktivt med och för Tidöavtalets genomförande ska ges bättre löneutveckling. Det var ett grovt övertramp att regeringen med politiska uppdrag la sig i den lokala lönebildningen ända in på individnivå. Det har vi protesterat mot och Regeringskansliet har backat.

Frågan om otillåten påverkan är så allvarlig att vi behöver diskutera frågorna mer.

Därför har förbundet tagit fram två filmer för att få i gång diskussionen ute på arbetsplatserna. Var går egentligen gränsen? Drevet och Rävsaxen – situationer som kan drabba offentliganställda.

I Drevet hängs handläggaren Lena ut på sociala medier. Klarar hon av att hålla fast vid sina principer och fatta rätt beslut? I Rävsaxen står enhetschefen ensam när hans chef plötsligt slutar, samtidigt som nämndpolitikern visar oväntat intresse för hans enhet och vilka beslut de fattar.

Som fackförbund måste vi markera tydligt och finnas som stöd till de medlemmar som drabbas. Vi kommer att fortsätta kampen för att du ska kunna utföra ett professionellt arbete utan rädsla för hot och repressalier.

Heike Erkers, förbundsordförande Akademikerförbundet SSR

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kritik mot privat arbetsförmedling – ”Dyrare m...

ARBETSFÖRMEDLING Rusta och matcha är dyrare än Arbetsförmed...
17 oktober, 2024

Forskare varnar för Northvoltkonkurs – ”Kan ge...

EKONOMI Den ekonomiska krisen på Northvolt förvärr...
15 oktober, 2024

Vill bryta tabun kring klimakteriet

ARBETSMILJÖ Klimakteriebesvär orsakar en produktivitet...
14 oktober, 2024

Forskare: Starka fackförbund leder till färre konfli...

ARBETSRÄTT Den svenska modellen kan ge upphov till nå...
11 oktober, 2024


Läs även

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”O...

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildn...
1 oktober, 2024

Allt fler använder AI på jobbet

DIGITALISERING Skulle du vända dig till en AI-terapeut fö...
30 september, 2024

Forskaren: Brottsförebyggande arbete måste ske tidigt

FORSKNING Arbetet för att bygga upp barns självkontr...
27 september, 2024

”Vi behöver förändra vår syn på vem som har ko...

REPORTAGE 24 000 personer med funktionsnedsättning ä...
26 september, 2024