22 september, 2016

Snabbspår för socionomer försenat

I höst skulle snabbspåret för nyanlända socionomer ha startat. Men tidsbrist och få deltagare har försenat spåret i minst ett halvår.

1554253-almost-midnight

This is the CAPTION for 56292

I juni lanserade regeringen och parterna snabbspår för att fortare få in nyanlända socionomer och samhällsvetare på arbetsmarknaden. Snabbspåren består av en termin teori och en termin yrkespraktik. Teorikurserna skulle starta under hösten. Men nu finns det risk att socionomspåret skjuts upp ett helt år, enligt Annie Rubensson, sektionschef för integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

Hon upplever att Arbetsförmedlingen hade för kort tid på sig att hitta personer med relevant utbildning.

– Det är en utmaning att identifiera utländska motsvarigheter till svenska socionomer när det gäller yrkestitel, utbildning och arbetslivserfarenhet, säger hon.

Arbetsförmedlingen tecknade en överenskommelse med Stockholms universitet i månadsskiftet maj och juni. I mitten av juni ordnades en informationsträff för potentiella deltagare och kursstarten var planerad till slutet av augusti.

– Vi fick ihop nio kandidater men lärosätet behövde minst 15 för att starta, säger Annie Rubensson. 

Nu flyttas spåret alltså fram till nästa höst.

– Stockholms universitet hade inte möjlighet att starta utbildningen tidigare. Vi letar också efter andra lärosäten för att komma igång snabbare. Vi tror att det finns runt 200 potentiella deltagare, men de är utspridda i landet och det gäller att hitta rätt plats.

Ursula Berge, samhällspolitisk chef på Akademikerförbundet SSR, är övertygad om att snabbspåren kommer igång efter årsskiftet.

– Det finns deltagarunderlag och flera lärosäten har sagt att de har förmågan att starta då, säger hon.

Ursula Berge menar att den nya tidsplanen är mer realistisk, även om en del personer kommer in senare på arbetsmarknaden.

– Det är inte bra att det blev försenat, men nu har vi en sportslig chans hitta deltagare och rusta arbetsgivare samt lokalfackliga och andra möjliga handledare. Under hösten jobbar vi bland annat med en handledarutbildning för våra medlemmar, säger hon.

Svenska Dagbladet har varit i kontakt med en socionom som skulle ha börjat på snabbspåret i höst. Hon har jobbat i tio år med ungdomar och missbrukare i sitt hemland. Kvinnan fick reda på att kursen var inställd en vecka innan den skulle starta, när hon själv hörde av sig till Stockholms universitet för att fråga var kursen skulle hållas.

– Jag hade då avbrutit en annan utbildning för att gå snabbspår. Nu är jag jätteledsen. Jag förlorar tid, säger hon till Svd.

Tidningen har även granskat andra snabbspår och upptäckt stora brister. Snabbspåret för målare kommer ingenstans eftersom ett viktigt avtal har löpt ut och Arbetsförmedlingen inte gjort någon ny upphandling. Snabbspåret för styckare och slaktare har funnits i tio månader, men inga deltagare har kommit ut på arbetsplatser. Inte heller inom fastighetsbranschen har nyanlända kommit ut på arbetsplatser genom snabbspår, trots att avtal mellan parterna fanns klart i våras och arbetsgivare, enligt fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo, står redo.

Ursula Berge på Akademikerförbundet SSR berättar att snabbspåret för samhällsvetare, ekonomer och jurister däremot är igång som planerat. Just nu går 30 personer den ”Korta vägen” med svenska som andraspråk och 30 högskolepoäng i svensk offentlig rätt och förvaltning på Stockholms universitet. Efter nyår ska de börja på sina praktikplatser.

– Det är en större målgrupp så där var det inga problem att hitta folk snabbt, säger hon till Akademikern.

 

Läs mer om snabbspår för akademiker:

Nyanlända samhällsvetare och socionomer får snabbspår

Nu lanseras snabbspår

Fem snabbspår för akademiker snart klara

 

Jennie Aquilonius

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023

Så undviker du teknikstress på jobbet

ARBETSMILJÖ AI och andra verktyg ska effektivisera job...
23 november, 2023


Läs även

De vände utvecklingen – nu lockas ny personal till S...

Sis Efter många anmälningar och stora brister ...
22 november, 2023

Dubbla roller för HR

REPORTAGE HR måste ta till sig den nya tekniken, men...
20 november, 2023

Kräver förhandling med alla kommuner i Skåne – oro f...

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Facket befarar att både arbetsmiljön och s...
17 november, 2023

Sis-chefen: ”Lokalerna inte anpassade för vår verksa...

SIS Mer ändamålsenliga lokaler hade gett störr...
17 november, 2023