• 18 juli, 2023
    ARBETSMARKNAD

    Rapport: Fler män kan lockas till välfärdsyrkena genom bättre villkor

    Män är underrepresenterade inom välfärdsyrkena, inte minst bland arbetsterapeuter, kuratorer och socialsekreterare. Om samhället ska klara kompetensförsörjningen måste fler män anställas – och då krävs bättre arbetsvillkor, slår Jämställdhetsmyndigheten fast i en ny rapport.

    Idag är endast en av fem anställda inom kommuner och regioner män. Fler måste lockas för att klara välfärdens kompetensförsörjning, enligt en ny rapport. Foto: Getty

    I dag är endast en av fem anställda inom kommuner och regioner män. Fler måste lockas för att klara välfärdens kompetensförsörjning, enligt en ny rapport. Foto: Getty

    Jämställdhetsmyndigheten fick enligt 2022 års regleringsbrev i uppdrag att göra en analys av den könssegregerade arbetsmarknaden inom välfärden. De skulle också ta fram förslag för att motverka könsbundna studie- och yrkesval. Bakgrunden är att rekryteringsbasen behöver breddas för att samhället ska lösa kompetensförsörjningen inom sektorn framöver.

    – När en stor del av arbetskraften väljer bort yrken inom vård, skola och omsorg blir det mycket svårare att rekrytera, särskilt utanför storstäderna, säger Sara Andersson, en av författarna bakom rapporten ”Så ska fler välja jobb i välfärden”, i ett pressmeddelande från myndigheten.

    I dag är endast en av fem anställda inom kommuner och regioner män. Incitamenten för dem att välja att utbilda sig inom välfärdsyrken behöver bli fler då problemen med att hitta tillräckligt med personal kommer att bli värre de kommande åren, konstaterar rapporten.

    – Antalet äldre växer snabbare än befolkningen i arbetsför ålder. I många kommuner minskar antalet arbetsföra människor, säger Sara Andersson.

    Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har beräknat att välfärdssektorn behöver rekrytera omkring 400 000 personer mellan 2021–2031, med nuvarande befolkningsutveckling och pensionsavgångar. Rekryteringsbehovet är störst inom äldreomsorgen, men behoven är stora även inom skola, hälso- och sjukvård och övrig omsorg, konstaterar rapporten.

    Jämställdhetsmyndigheten presenterar därför sexton förslag för att motverka könsbundna studie- och yrkesval och därigenom skapa en bredare rekryteringsbas i välfärden.

    – Förutsättningarna för en bredare bas att rekrytera från till välfärden hänger ihop med löner och arbetsmiljö. Fler män behöver se välfärden som en attraktiv arbetsplats. Att höja statusen och motverka könsmärkningen av yrken är komplexa utmaningar som kräver åtgärder på flera områden, säger Sara Andersson.

    Jämställdhetsmyndighetens förslag kan även gynna den ekonomiska jämställdheten, framhåller rapporten.

    – Det är tydligt sedan länge att förutsättningarna att locka personal behöver bli bättre. I så fall kommer vi samtidigt att bidra till att jämna ut kvinnors och mäns ekonomiska möjligheter, säger Sara Andersson.

    Jämställdhetsmyndighetens förslag i korthet

    Bättre arbetsmiljö

    • Ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att förtydliga föreskrifterna kring organisatorisk och social arbetsmiljö och utöka myndighetens möjligheter att utfärda sanktionsavgifter för brister i kvinnors arbetsmiljö.
    • Stärk skyddet mot trakasserier och sexuella trakasserier i arbetslivet från till exempel klienter och patienter i arbetslivet.

    Bättre arbetsvillkor

    • Genomför en satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen.

    Motverka begränsande normer

    • Stärk studie- och yrkesvägledningen för att ge bättre förutsättningar för att motverka att elevers studieval begränsas av könsnormer.
    • Ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att motverka könsbundna studie- och yrkesval.
    • Ge högskolor och universitet i uppdrag att intensifiera arbetet med att rekrytera och behålla fler män i utbildningar som leder till välfärdsyrken.

    Källa: Jämställdhetsmyndighetens rapport ”Så ska fler välja jobb i välfärden”

    Läs rapporten >>
    https://jamstalldhetsmyndigheten.se/media/03mfvlmb/rapport-23-11-jamstalld-rekrytering-till-valfarden-2023-04-27.pdf

    Stefan Karlsson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    EXPERTEN SVARAR

    Hur ska vi hinna när vi blir färre på jobbet?

    Ett antal hälso- och sjukvårdskuratorer sägs upp när...

    22 januari, 2025

    SPANING

    Admin till döds

    Trots kritik fortsätter den administrativa bördan at...

    21 januari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Förbundet stämmer Kriminalvården för traka...

    En anställd på Kriminalvården anmälde trakasserier k...

    20 januari, 2025

    PORTRÄTT

    Bakom stängda dörrar

    Den judiska kulturen hotas både utifrån och inifrån....

    17 januari, 2025

    Läs även

    ARBETSMARKNAD

    Arbetslösheten ökar brett – då vänder det

    Arbetslösheten stiger och låg under förra året på de...

    15 januari, 2025

    DEBATT

    Debatt: Solidariteten saknas i FN-rapport ...

    Diskriminering och utanförskap för personer med funk...

    14 januari, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Behov av stöd vid påverkansbesök

    Många kommuner vill ha stöd i sitt arbete mot otillå...

    13 januari, 2025

    ÅRSKRÖNIKA

    Skärmtid, krav på kortare arbetstid och st...

    De mest lästa reportagen i Akademikern speglar ett t...

    23 december, 2024