21 oktober, 2015

Arbetsdomstolen: Inte fel att varna medarbetare efter Facebookinlägg

SVT gjorde inte fel som fråntog en medarbetare några av hans arbetsuppgifter efter att han skrivit inlägg av politisk karaktär på sin privata Facebook. Det slår Arbetsdomstolen fast i dag.

Gränsen för vad man som medarbetare får och inte får göra på sociala medier är inte helt tydligt. Samtidigt som många arbetsgivare uppmuntrar anställda att vara aktiva för företagets räkning är det få som har en policy, bara 15 procent, enligt Statistiska centralbyrån. Även när en policy finns är det inte alltid så lätt att veta var gränsen går.

En person som märkt av det oklara läget är en programledare på Sveriges television som skrev ett inlägg på sin privata facebooksida, fick en varning av arbetsgivaren och fråntogs sina arbetsuppgifter. Nu har ärendet varit uppe i Arbetsdomstolen som avgjort om arbetsgivaren gick för långt och bröt mot den ömsesidiga lojalitetsplikten i kollektivavtalet. 

Det var i oktober 2013 som programledare på SVT Östnytt och medlem i Unionen, uttryckte åsikter på sin privata Facebooksida om var Östergötlands landstingskommunala regionkontor borde ligga. SVT ansåg att han i och med sina inlägg hade brutit mot kollektivavtalets regler och företagets policy. Han fråntogs därför sina arbetsuppgifter som programledare och fick en varning. Han fick inte heller syssla med politik fram till valet 2014.

Unionen valde att stämma SVT för att, genom den uttalade varningen, ha brutit mot kollektivavtalets överenskommelse om ömsesidig lojalitetsplikt. I skadestånd krävde fackförbundet 75 000 kronor för egen del och samma summa till programledaren.

SVT höll inte med om att företaget brutit mot sin lojalitetsplikt mot programledaren. Man menade i stället att det är arbetstagaren som brutit mot sin lojalitetsplikt och att SVT har agerat inom ramen för sin arbetsledningsrätt.

Unionens förbundsjurist Lars Åström sa i rätten att programledarens inlägg inte var några personangrepp, att det inte var någon ”ond tro som kan skada SVT”. Lars Åström påpekade också att inläggen inte handlade om någon fråga av typen hets mot folkgrupp, skriver Lag & Avtal.

Arbetsgivarens ombud, Karolina Sjöberg, hänvisade å sin sida till public serviceavtalet som säger att en medarbetare på SVT ska avhålla sig från att uttala sig i offentliga sammanhang så att SVT:s opartiskhet kan ifrågasättas. Personalchefen menade i rätten att även om regionkontorets placering inte drevs av något politiskt parti så var det kontroversiell fråga som kunde blivit en valfråga.

I dag kom alltså Arbetsdomstolen med sin dom. Man har gjort bedömningen att SVT varken brutit mot kollektivavtalet eller Europakonventionen. Företaget har inte heller brutit mot god sed på arbetsmarknaden eller agerat i strid med det enskilda anställningsavtalet.

Domen är intressant för att den kastar ljus på frågan om hur långt arbetsgivarens lojalitetsplikt sträcker sig.

Att Arbetsdomstolen dömer i tvister där arbetstagare beskylls för att ha brutit mot lojalitetsplikten är inte ovanligt. Men fall där det tvärtom är arbetsgivaren som anklagas för bristande lojalitet gentemot en medarbetare är desto mer sällsynta.

Text: Karin Persson

 

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Etiska dilemman vanligare på jobbet

ARBETSMILJÖ Den politiska polariseringen kan vara en o...
3 oktober, 2024

Vem försöker påverka dina beslut?

KRÖNIKA Hot och påtryckningar om att fatta ett vis...
2 oktober, 2024

Kritik mot personalvetarutbildning på 12 veckor – ”O...

UTBILDNING Med kurser på 12-16 veckor utlovar utbildn...
1 oktober, 2024

Allt fler använder AI på jobbet

DIGITALISERING Skulle du vända dig till en AI-terapeut fö...
30 september, 2024


Läs även

Forskaren: Brottsförebyggande arbete måste ske tidigt

FORSKNING Arbetet för att bygga upp barns självkontr...
27 september, 2024

”Vi behöver förändra vår syn på vem som har ko...

REPORTAGE 24 000 personer med funktionsnedsättning ä...
26 september, 2024

Storvarsel på Northvolt

VARSEL Många medarbetare på Northvolt riskerar at...
24 september, 2024

Hur bekväm får man vara?

LEDARE Alla vet att det lönar sig. Ändå är det ba...
24 september, 2024