– Jag har pratat med medlemmar, men det har handlat mer om oro än om konkreta händelser, säger Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef på Akademikerförbundet SSR.
I förra veckan gick förbundet ut med information till förtroendevalda och medlemmar. De uppmanar socialtjänstens medarbetare att utgå från trovärdiga nyhetskällor och bara sprida saklig och korrekt information. De betonar också att förbundet arbetar systematiskt för att stärka skyddet för medarbetare inom socialtjänsten. Förbundet har ställt en rad krav för att förbättra och förebygga risksituationer. Till exempel genom ökade möjligheter till skyddade personuppgifter för medarbetare inom socialtjänsten.
”Vi vill omfattas av samma skyddsnät och samma skydd som polisen gör”, sade förbundsordförande Heike Ekers, till TV4 i förra veckan.
I brevet som skickades ut till medlemmarna hänvisar förbundet också till sin digitala handbok för att hantera hot och våld i arbetslivet
– Vi jobbar på att informera, men inte debattera, enligt rekommendation från Myndigheten för Psykologiskt försvar, säger Fredrik Hjulström.
Förbundet har också ett informationsutbyte med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, för att få en bredare bild av läget.
– Som det verkar så är det mer uppmärksammat i media och har inte landat i något konkret som drabbar socialtjänsten, än så länge. Men det är ju obehagligt så klart, säger Fredrik Hjulström.
– Så länge det inte är något konkret så vill vi inte ge så mycket luft till det heller, avslutar han.
Läs även i Socionomen: Socialcheferna om ryktesspridningen kring socialtjänsten
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.