17 januari, 2020

Yrkanden överlämnade till Svenska kyrkan

Lön, möjlighet att gå ner i arbetstid och starta lokala akademikerföreningar är några av kraven som Akademikerförbundet SSR ställer när anställda i Svenska kyrkan ska få nytt kollektivavtal. I veckan överlämnade förbundet sina yrkanden.

kyrkan_3

Kollektivavtalet för anställda i Svenska kyrkan löper ut i vår och Akademikerförbundet har lämnat över yrkanden inför kommande förhandlingar om nytt avtal.

Annika Clemens

– Det som är viktigt för oss är löneökningar, att medlemmarna fortsätter ha en bra löneutveckling som baseras på lönesamtal och där processen görs på rätt sätt med chefer som har kompetens, säger Nadja Larsson, ombudsman vid Akademikerförbundet SSR.

Förbundet ska förhandla fram nytt kollektivavtal för anställda i Svenska kyrkan tillsammans med nybildade Akavia (tidigare Jusek och Civilekonomerna). De två fackförbunden företräder även en rad andra Saco-förbund samt Vårdförbundet.

På lokal nivå finns dock inte motsvarande samarbete, vilket försvårar det lokalfackliga arbetet. Det är också ett viktigt yrkande inför förhandlingarna. De anställda bör kunna bilda lokala akademikerföreningar på samma sätt som i privat sektor, anser förbundet.

– I dag förhandlar varje part för sig på lokal nivå och det fackliga representationen får inte samma tyngd. Det blir bättre om förbunden går ihop och bildar en förening, men arbetsgivaren måste acceptera det, säger Nadja Larsson.

Ytterligare ett viktigt yrkande handlar om arbetstiden. Förbundet föreslår att anställda som har fyllt 62 år ska ha möjlighet att gå ner till 80 procent, men med 90 procent av lönen.

– Vi tror att det ger personer möjlighet att stanna i arbetslivet längre tid.

Även klimatet finns med som en fråga bland förbundets yrkanden. Modeller för hur arbetsgivaren kan arbeta med klimatet lokalt bör tas fram av de centrala parterna, anser förbundet. Det kan exempelvis handla om en resepolicy.

Förbundet yrkar också på ett vab-tillägg för arbetande föräldrar. Det skulle utgöra 10 procent av lönen under tio dagar per barn och år, enligt förbundets förslag.

Förhandlingarna drar i gång i början av februari och målsättningen är att ha ett nytt kollektivavtal färdigt när det gamla löper ut den sista mars.

Annika Clemens

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Akademikern.

Senaste nytt

Sistjejer: Det måste till en systemförändring

SIS Hur påverkas barnen av kulturen på Sis? Li...
4 december, 2023

Skarp kritik mot regeringens LVU-förslag: ”Ful...

SOCIALT ARBETE Akademikerförbundet SSR sågar regeringens ...
30 november, 2023

På väg utför med tilliten bland unga?

SPANING Unga litar mindre på varandra i dag än tid...
28 november, 2023

Avtalsrörelsen är igång – lön och kompetensfrågor i ...

AVTALSRÖRELSE Akademikerförbundet SSR:s avtalsråd för ko...
27 november, 2023


Läs även

Detta gäller om det blir strejk

STREJKVARSEL Hur går det till och vad gäller för medlem...
3 november, 2023

Historiskt om strejken bryter ut

STREJKVARSEL Inte sedan 1986 har Akademikerförbundet SS...
3 november, 2023

Oroade medlemmar på Klarna hör av sig till förbundet

STREJKVARSEL Sedan Akademikerförbundet SSR har varslat ...
3 november, 2023

Heike Erkers: ”Den svenska modellen är utmanad”

ARBETSRÄTT Nu varslar Akademikerförbundet SSR om symp...
30 oktober, 2023