• 17 januari, 2020

    Yrkanden överlämnade till Svenska kyrkan

    Lön, möjlighet att gå ner i arbetstid och starta lokala akademikerföreningar är några av kraven som Akademikerförbundet SSR ställer när anställda i Svenska kyrkan ska få nytt kollektivavtal. I veckan överlämnade förbundet sina yrkanden.

    kyrkan_3

    Kollektivavtalet för anställda i Svenska kyrkan löper ut i vår och Akademikerförbundet har lämnat över yrkanden inför kommande förhandlingar om nytt avtal.

    Annika Clemens

    – Det som är viktigt för oss är löneökningar, att medlemmarna fortsätter ha en bra löneutveckling som baseras på lönesamtal och där processen görs på rätt sätt med chefer som har kompetens, säger Nadja Larsson, ombudsman vid Akademikerförbundet SSR.

    Förbundet ska förhandla fram nytt kollektivavtal för anställda i Svenska kyrkan tillsammans med nybildade Akavia (tidigare Jusek och Civilekonomerna). De två fackförbunden företräder även en rad andra Saco-förbund samt Vårdförbundet.

    På lokal nivå finns dock inte motsvarande samarbete, vilket försvårar det lokalfackliga arbetet. Det är också ett viktigt yrkande inför förhandlingarna. De anställda bör kunna bilda lokala akademikerföreningar på samma sätt som i privat sektor, anser förbundet.

    – I dag förhandlar varje part för sig på lokal nivå och det fackliga representationen får inte samma tyngd. Det blir bättre om förbunden går ihop och bildar en förening, men arbetsgivaren måste acceptera det, säger Nadja Larsson.

    Ytterligare ett viktigt yrkande handlar om arbetstiden. Förbundet föreslår att anställda som har fyllt 62 år ska ha möjlighet att gå ner till 80 procent, men med 90 procent av lönen.

    – Vi tror att det ger personer möjlighet att stanna i arbetslivet längre tid.

    Även klimatet finns med som en fråga bland förbundets yrkanden. Modeller för hur arbetsgivaren kan arbeta med klimatet lokalt bör tas fram av de centrala parterna, anser förbundet. Det kan exempelvis handla om en resepolicy.

    Förbundet yrkar också på ett vab-tillägg för arbetande föräldrar. Det skulle utgöra 10 procent av lönen under tio dagar per barn och år, enligt förbundets förslag.

    Förhandlingarna drar i gång i början av februari och målsättningen är att ha ett nytt kollektivavtal färdigt när det gamla löper ut den sista mars.

    Annika Clemens

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    EXPERTEN SVARAR

    Hur ska vi hinna när vi blir färre på jobbet?

    Ett antal hälso- och sjukvårdskuratorer sägs upp när...

    22 januari, 2025

    SPANING

    Admin till döds

    Trots kritik fortsätter den administrativa bördan at...

    21 januari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Förbundet stämmer Kriminalvården för traka...

    En anställd på Kriminalvården anmälde trakasserier k...

    20 januari, 2025

    PORTRÄTT

    Bakom stängda dörrar

    Den judiska kulturen hotas både utifrån och inifrån....

    17 januari, 2025

    Läs även

    ARBETSRÄTT

    Före detta LVU-utredaren: ”Mitt liv trasad...

    Åsa Friberg Granberg är en av de socialsekreterare s...

    17 december, 2024

    KRÖNIKA

    Fattiga röstar för mat på tallriken

    En klassisk fråga i valtider är: har du fått det bät...

    16 december, 2024

    BEMANNING

    Mer än var fjärde socialsekreterare lämnad...

    Att få stopp på den osunda personalomsättningen komm...

    10 december, 2024

    NYHET

    Socialsekreteraren som knivhöggs var ensam...

    Socialsekreteraren i Mellerud som överlevde en kniva...

    28 november, 2024