17 mars, 2022

Vill locka kvinnor till industrin

HR HR-avdelningarna på de nya industrierna i norr har jämt sjå med att hitta folk som vill flytta dit. Ett av företagen, Northvolt, vill särskilt locka kvinnor. "Kvinnor har länge varit underrepresenterade inom industrisektorn, det vill vi ändra på."

Katarina Borstedt, jobbar som expansionschef med HR-frågor på Northvolt.

Flera stora industrisatsningar i norra delen av landet har skapat efterfrågan på arbetskraft. Företaget Northvolt bygger en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumbatterier, som kan användas till elbilar och lagring av energi. För att möta behovet av ny personal till fabriken samarbetar företaget bland annat med Skellefteå kommun.

– Det finns inte tillräckligt med folk lokalt, så hela vår rekryteringsstrategi bygger på att vi stöttar kommunen i arbetet med att öka inflyttningen. Tillsammans har vi har olika projekt för att hitta personer som har rätt potential för de tjänster vi söker och som är intresserade av att flytta. Sedan kan vi ge dem den kompetens som behövs för att jobba inom vår industri, säger Katarina Borstedt, expansionschef på Northvolt.

Företaget har än så länge rekryterat runt 500 tjänster till den lokala produktionsorganisationen.

– För att klara den framtida rekryteringen kommer vi i allt högre grad behöva locka nya personer till industrin. Då blir det viktigt att identifiera personer med rätt förmågor och säkerställa att de sedan får rätt baskunskaper genom utbildning, säger Katarina Borstedt.

Vad lockar ni med?

– Det som vi framför allt ser är att många är väldigt intresserad är att vara en del av den här gröna omställningen, det har varit centralt i alla våra rekryteringar. Många vill vara med på resan till ett mer hållbart samhälle. Sedan lockar det också många att vara med när det görs en sådan här stor fabriksetablering, det är inget som händer varje dag. Det är också något som också lockar hemvändare – att detta händer i Skellefteå, säger Katarina Borstedt.

Northvolts batterifabrik utanför Skellefteå. Foto: Northvolt

Northvolt räknar med att batterifabriken i slutändan kommer vara en arbetsplats med fler än 3000 anställda.

– Det finns nästan ingen gräns för alla olika roller som behövs. Till exempel ingenjörer med olika inriktning, men också tjänster inom stödfunktioner som HR, ekonomi och hantering av kontor och fastighetens säkerhet. Det kommer finnas något för alla, säger Katarina Borstedt.

Hon bedömer att möjligheten med att lyckas med att tillsätta tjänsterna i tid är goda. Men hon tror samtidigt att det kommer att vara mer utmanande att hitta personal till vissa roller.

– Det handlar om vissa specialistroller som kanske inte ens finns i Sverige. Den arbetskraften måste vi eventuellt gå utanför Europa för att hitta. Det kan också vara tjänster som är specifika bara för vårt företag och då få vi gå tillbaka till att leta efter rätt person och sedan utbilda dem med hjälp av vuxenutbildningar och universitet, säger Katarina Borstedt.

Hon hoppas att rekryteringen till batterifabriken kan öppna upp för fler kvinnor att ta sig in i industribranschen.

– Kvinnor har länge varit underrepresenterade inom industrisektorn, det vill vi ändra på. Den stereotypa bilden av industrin med smuts och tunga lyft stämmer inte in på oss, snarare tvärtom med ett grönt avtryck och automatiserad produktion. Det vill vi gärna att fler kvinnor är en del av, säger Katarina Borstedt.

Läs mer: ”Alla som har en utbildning kommer att kunna få jobb här uppe”
Arbetsförmedlingen ska locka arbetskraft norrut

Carin Fock

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Kongressbeslut: Fler regionala skyddsombud för små a...

Kongress 2024 Skyddsombudens roll var uppe för debatt un...
25 maj, 2024

Hot mot demokratin i fokus – ”Måste det gå så ...

KONGRESS 2024 Vart är det demokratiska Sverige på väg? D...
24 maj, 2024

Kongressen är i gång – det här ser ombuden fram emot

KONGRESS 2024 84 ombud är på plats på Runö konferenscent...
24 maj, 2024

Hård kritik mot arbetsmiljön på Ivo – ”Raljant ton f...

ARBETSMILJÖ Tystnadskultur, toppstyrning och upplevd p...
22 maj, 2024


Läs även

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Bättre arbetsmiljö avgörande för att fler ska orka j...

PENSION Jobb kan skapa mening. Men för att fler sk...
4 april, 2024

Prognos: Bristen på präster och socionomer består

BEMANNING Socionomer, präster och diakoner kommer at...
28 mars, 2024