25 november, 2021

Pengar till arbetsmarknadsåtgärder försvinner med oppositionens budget

EKONOMI Om Magdalena Andersson (S) återigen utses till statsminister vet vi först nästa vecka. Men att hon i så fall får regera med M-KD-SD:s budget står klart. Vad innebär det för Akademikerförbundet SSR:s medlemmar?

Magdalena Andersson

Nästa vecka röstar riksdagen återigen om Magdalena Andersson som statsminister.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Det är inga jätteskillnader. Oppositionen har inte kommit överens om så himla mycket. Regeringens budget innehöll reformer för omkring 80-90 miljarder kronor. M-KD-SD-budgeten omfördelar bara på 20 miljarder kronor av dessa. Det stora här är att oppositionen vill lägga en budget med SD, säger Simon Vinge, chefsekonom på Akademikerförbundet SSR.

Han är också bekymrad över att riksdagen antagit ett budgetförslag som inte beretts särskilt noggrannt.

Simon Vinge

– En budget bereds i vanliga fall mellan departement, med parter och myndigheter. M-KD-SD-budgeten lämnades in bara några dagar innan omröstningen. Så det är helt omöjligt att hinna sätta sig in i förslaget. Vilket gör det här djupt odemokratiskt. Demokrati är ju mer än bara att rösta i valet. Det handlar också om att ta in åsikter från berörda. Det har man helt kapat här, för det politiska spelet, säger Simon Vinge.

Det finns dock några skillnader mellan regeringens och oppositionens budget som berör Akademikerförbundet SSR:s medlemmar.

– M-KD-SD-budgeten vill stryka en massa pengar till arbetsmarknadsåtgärder, som till exempel utbildningsinsatser. Detta trots att långtidsarbetslösheten ökar, säger han

Om det påverkar reformeringen av Arbetsförmedlingen är fortfarande oklart.

– Reformeringen ligger mycket i hur regleringsbrevet till myndigheten utformas. Så det har inte varit möjligt att sätta sig in i än, säger Simon Vinge

Han tycker också att M-KD-SD-budgetens miljöpolitiska förändringar är anmärkningsvärda.

– Att någon vecka efter klimatmötet i Glasgow klubba igenom en bensinskattesänkning, det är oerhört märkligt. Har vi inte kommit längre än så, tror jag de flesta av våra medlemmar tycker, säger han.

På torsdagseftermiddagen meddelade talmannen Andreas Norlén (M) att han på nytt föreslår att riksdagen ska ta ställning till Magdalena Andersson som statsminister. Omröstningen kan ske först nästa vecka.

Stefan Karlsson

Läs även

Akademikerförbundet SSR: "Inflationen kan inte styra...

LÖN När inflationen rusar och priserna stiger ...
19 september, 2022

SKR: ”Vi måste förhindra en pris- och lönespir...

EKONOMI Inflationen försvårar lönebildningen – och...
12 september, 2022

Medlingsinstitutet: ”Svårt läge i årets lönerö...

EKONOMI Hög inflation försvårar lönebildningen och...
31 augusti, 2022

Svensk a-kassa inget att skryta med internationellt

Ekonomi Den svenska a-kassan är sämst i Norden och...
31 maj, 2021