• 4 november, 2024
    EKONOMI

    Växande klyftor mellan kvinnor och män

    Inkomstskillnaderna mellan könen ökar – och det är männen med de allra högsta inkomsterna som drar ifrån. Det visar nya siffror från Medlingsinstitutet.

    19367521-svenska-pengar

    Mäns genomsnittliga inkomster drar ifrån kvinnornas, visar en ny rapport från Medlingsinstitutet.

    Medlingsinstitutet har för andra gången fått i uppdrag av regeringen att göra jämställdhetsanalyser av inkomstskillnader mellan könen. Rapporten visar att den genomsnittliga skillnaden mellan kvinnors och mäns disponibla inkomster var 23,3 procent för år 2022. En ökning på 1,2 procentenheter mellan 2020 och 2022.

    Men utvecklingen ser annorlunda ut beroende på vilket mått man använder, påpekar myndighetens generaldirektör Irene Wennemo. Om man jämför medianinkomsten, den mittersta lönen i observationen, har skillnaden minskat med 0,5 procent under perioden, till 18,4 procent.

    Kapital- och näringsinkomster bidrar till ökade klyftor

    För majoriteten minskar inkomstskillnaderna mellan könen, visar rapporten. Men för de rikaste går utvecklingen i motsatt riktning, och den gör det med så pass stort genomslag att mäns samlade inkomster ökar mer än kvinnors. Det är framför allt kapital- och näringsinkomster som bidragit till ökade klyftor mellan kvinnor och män, konstaterar Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo, i ett pressmeddelande.

    – De genomsnittliga skillnaderna har ökat de senaste åren. Men det är till stor del en effekt av att gruppen med de allra högsta inkomsterna, där männen är överrepresenterade, drar ifrån. Samtidigt minskar skillnaderna i en stor del av befolkningen.

    I rapporten jämförs kvinnors och mäns inkomster i ett antal olika grupper, indelade efter arbetsmarknadsstatus, ålder, födelseland och utbildningsnivå̊. Gemensamt för samtliga grupper som beskrivs i rapporten, utom gruppen studerande, är att kvinnors genomsnittliga inkomster var lägre än mäns. Däremot varierade storleken på̊ inkomstskillnaden mellan de olika grupperna.

    Mer ojämn könsfördelning på flera områden

    Även senaste rapporten om jämställdhet från SCB visar att könsfördelningen har blivit mer ojämn på flera områden. Exempelvis när det gäller politiskt inflytande och vård av barn, men även när det gäller inkomst. Enligt rapporten På tal om kvinnor och män har kvinnor 90 procent av männens lön, 79 procent av männens inkomst och 74 procent av männens pension. Siffrorna tar inte upp kapitalinkomster, utan de största anledningen till skillnaderna i lön och inkomst i dessa siffror är i stället att män och kvinnor jobbar inom olika yrken. De två största yrkesgrupperna är undersköterskor och grundskolelärare, båda yrken som är kraftigt kvinnodominerade. Dessutom arbetar kvinnor deltid i högre utsträckning och tar ut merparten av vab- och föräldradagar. Hela rapporten finns här.

    Reporter Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    NYHET

    Socialtjänsten i Mellerud misstänks för ar...

    Arbetsmiljöverket åtalsanmäler socialtjänsten i Mell...

    10 december, 2024

    BEMANNING

    Mer än var fjärde socialsekreterare lämnad...

    Att få stopp på den osunda personalomsättningen komm...

    10 december, 2024

    ARBETSMILJÖ

    ”Hot att ta sitt eget liv om man int...

    Handläggarna för ekonomiskt bistånd i Göteborgs stad...

    9 december, 2024

    NYHET

    Arbetsmiljöverket överväger åtalsanmälan m...

    Arbetsmiljöverket har efter våldsdådet mot en social...

    5 december, 2024

    Läs även

    BUDGET

    Arbetsmarknadspolitiken i skymundan i budg...

    Arbetslösheten fortsätter att stiga – trots det lyse...

    19 september, 2024

    BUDGET

    Sänkt skatt och minskat tillskott till väl...

    Under torsdagen presenterade regeringen sin budget s...

    19 september, 2024

    BUDGET

    Pengar till förebyggande arbete – ”En ränn...

    Besvikelse. Det uttrycker företrädare för Akademiker...

    18 september, 2024

    BUDGET

    Miljardtillskott till Försäkringskassan – ...

    Förra sommaren behövde Försäkringskassan spara och 4...

    17 september, 2024