11 november, 2019

Var tredje socialsekreterare utsatt för hot

Sju av tio socialsekreterare tycker att de har för hög arbetsbelastning och var tredje har utsatts för hot. Situationen på socialkontoren borde ha förbättrats, säger förbundsordförande Heike Erkers.

grafik_3

Årets undersökning av socialsekreterares arbetsmiljö visar inget trendbrott. 71 procent har övervägt att söka arbete utanför socialtjänsten.

– Vi ska komma ihåg att socialtjänsten är samhällets sista instans. Om vi har för stora hål där faller människor igenom och då finns det ingen som tar emot. Det är väldigt viktigt att vända de här siffrorna.

Årets undersökning av socialsekreterares arbetssituation visar få förbättringar jämfört med tidigare undersökningar som Akademikerförbundet SSR har låtit göra. Visserligen har antalet bemanningsanställda minskat och sex av tio svarande trivs med sitt jobb. Men det finns också siffror som ligger kvar på samma låga nivå – eller till och med försämrats.

– Kommunerna borde ha kommit längre, säger Heike Erkers.

Sju av tio socialsekreterare upplever att arbetsbelastningen är för hög för att kunna göra ett bra jobb och så många som fyra av tio säger att de inte klarar att hålla kvaliteten och rättssäkerheten enligt socialtjänstlagens intentioner. Detta är något som är oacceptabelt, enligt Heike Erkers.

– Det är som att säga att fyra av tio kör på vänster sida av vägen. Det kan man inte acceptera.

 

Mer än var tredje socialsekreterare uppger att de har utsatts för hot och/eller våld de senaste två åren och en fjärdedel av dessa har inte fått stöd av arbetsgivaren, enlig undersökningen som är gjord av Novus.

– Jag har träffat socialsekreterare som berättar att det inte, som många tror, bara handlar om gängkriminella, utan att hot också kommer från vanliga, frustrerade människor som inte känner att de får en lösning på sin situation, säger Heike Erkers.
– Det är en tuffare situation på socialkontoren, absolut.

Heike Erkers befarar också att det kan bli ännu tuffare när många av Arbetsförmedlingens kontor ska stänga. När personer som har vänt sig dit för hjälp inte kan träffa en fysisk person längre, kan risken finnas att de vänder sig till socialtjänsten i stället. Många kommuners dåliga ekonomi och kommande lågkonjunktur kan också försvåra för socialtjänsten.

– Många kommuner aviserar sämre budgetar, så det finns en risk att de inte lyckas vända trenden. Det är många som larmar.

Annika Clemens

Senaste nytt

Forskaren: ”Fackförbunden avgörande för en rättvis k...

HÅLLBARHET För att mobilisera klimatarbetet bjuds led...
27 mars, 2023

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av job...
23 mars, 2023

Inkomst och utbildning påverkar livslängden

FOLKHÄLSA Höginkomsttagare lever nästan sju år längr...
22 mars, 2023

Replik: Rutiner, policy och dokumentation mer rättss...

REPLIK Systematiskt arbete behövs för att skapa e...
22 mars, 2023


Läs även

Jobbstress leder till 700 dödsfall årligen

ARBETSMILJÖ Antalet personer som dör till följd av job...
23 mars, 2023

Replik: Rutiner, policy och dokumentation mer rättss...

REPLIK Systematiskt arbete behövs för att skapa e...
22 mars, 2023

Ökad produktivitet vid distansarbete

ARBETSMILJÖ Många får mer gjort vid distansarbete, vis...
20 mars, 2023

Risk för år av försämrad arbetsmiljö när regionerna ...

EKONOMI SKR flaggar för tuffa år för landets kommu...
16 mars, 2023