• 12 augusti, 2024
    POLITIK

    Välkomnar förslag om arbetstidsförkortning

    Akademikerförbundet SSR är positiva till S-förslaget att arbetstiden för heltid ska minskas från 40 till 35 timmar per vecka. ”Avgörande för att få ner ohälsan i välfärdsyrkena.”

    Arbetstiden är naturlig att titta på för att få ner ohälsan, menar Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR.

    Foto: Viktor Gårdsäter / Gerd Altmann, Pixabay

    En socialdemokratisk arbetsgrupp med Annika Strandhäll i spetsen vill minska heltidsmåttet för arbetstiden till 35 timmar per vecka. Reformen ska inledas med ett statligt finansierat forskningsprojekt där 5 000 arbetstagare, under ett års tid, ska arbeta 35 timmar i veckan. Projektet ska främst riktas till arbetsplatser inom välfärden.

    Slutsatserna av forskningsprojektet ska sedan ligga till grund för lagstadgad minskning av arbetstiden med en timme om året från 2030. 2035 ska normalarbetstiden ha sjunkit från 40 till 35 timmar per vecka.

    Förslaget har, inte oväntat, mött kritik från flera håll. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) anser att förslaget riskerar att bördan på personal i exempelvis skola och vård skulle öka om arbetstidsförkortningen infördes, eftersom det saknas personal och är svårt att rekrytera, rapporterar TT.

    Svenskt Näringsliv menar att det är fel med ett centralt påbud om sänkt arbetstid, då olika branscher behöver olika lösningar. Dessutom går S-förslaget mot den svenska modellen, enligt Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv, som säger att det är fack och arbetsgivare som ska komma överens om viktiga saker på arbetsmarknaden – ”till exempel arbetstid”.

    Men Akademikerförbundet SSR välkomnar förslaget och håller med om att arbetstiden behöver förkortas för att klara välfärdsuppdraget.

    – Vi välkomnar att Socialdemokraterna tar den arbetsrelaterade ohälsan på allvar och framför allt synliggör att välfärdsyrken är speciellt utsatta. Arbetstiden är avgörande för att få ner ohälsan i välfärdens kontaktyrken, säger Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

    Förbundet är dock inne på samma linje som Svenskt Näringsliv och understryker att det är viktigt att arbetstidsförkortningen sker i dialog med arbetsmarknadens parter.

    – Vi ser positivt på det initiativ den socialdemokratiska arbetsgruppen har tagit, men vill betona att stora reformer på arbetsmarknaden görs bäst i dialog med arbetsmarknadens parter, där avvägningen mellan lag och kollektivavtal analyseras och utreds. Då finns goda förutsättningar att hitta välavvägda branschanpassade lösningar som gynnar både medarbetarna, verksamheten och samhället i stort, säger Markus Furuberg, förhandlingschef för Akademikerförbundet SSR.

    Drömmen om kortare arbetstid

    Reporter Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    AVTAL

    Hårda förhandlingar kring arbetstidsförkor...

    Avtalsrörelsen är på upploppet och nu pågår intensiv...

    25 mars, 2025

    ARBETSRÄTT

    Allt vanligare med avsked efter ändrade LA...

    Att arbetsgivare tar till den strängaste åtgärden – ...

    25 mars, 2025

    ARBETSRÄTT

    Försökte skydda personalen från trakasseri...

    Två tidigare socialtjänstchefer i Säffle skrev brev ...

    25 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Kramkrav knappast lösning för bra arbetsmiljö

    Obligatoriska kramar på jobbet, kan det vara något? ...

    24 mars, 2025

    Läs även

    ARBETSMARKNAD

    Extra pengar till Arbetsförmedlingen

    Regeringen aviserar 60 miljoner kronor till stöd för...

    21 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Efterlyser hårdare reglering av privata ar...

    Arbetsmiljön på Rusta och matcha-bolagen brister oft...

    20 mars, 2025

    LÖN

    Nya löner på gång i kommuner och regioner

    Tempot ökar i avtalsrörelsen och förhandlingarna bli...

    18 mars, 2025

    OTILLÅTEN PÅVERKAN

    ”När ens barn drabbas – det är det värsta”

    Det blev ett berörande samtal om otillåten påverkan ...

    14 mars, 2025