7 juni, 2018

Vad betyder kuratorslegitimationen för dig?

PANELEN. I dag röstade riksdagen ja till att införa legitimation för kuratorer inom hälso- och sjukvården. Vi frågade tre verksamma kuratorer vad legitimationen innebär för dem.

bildsplit

Sandra Jönsson, Elinore Börjesson och Helena Lindgren. Foto: Privat

Sandra Jönsson, kurator inom rättspsykiatrin, Region Skåne:

– Som socionom i hälso- och sjukvården kan jag ibland känna mig som en katt bland hermeliner eftersom att jag är ensam om att representera mitt kunskapsområde. Jag tror att en legitimation kommer att ge ökad legitimitet till vårt kunskapsområde i en, så klart, sjukvårdscentrerad vård. Jag har jobbat som kurator sedan 2014 och vet i nuläget inte om jag behöver komplettera min utbildning för att få bli legitimerad. Men det är bra att det ställs krav eftersom det ju i grunden handlar om att säkra kvalitén inom vården.

 

Elinore Börjesson, kurator på tre olika kliniker, Region Halland:

– Jag har varit kurator sedan 1995 och det är jättebra att legitimation nu införs, jag kommer att vara stolt den dagen då jag får den i min hand. Det är många andra yrken som är legitimerade inom sjukvården och nu höjs patientsäkerheten, patienten kan vara helt säker på att den möter en legitimerad socionom med rätt kompetens. Vi kuratorer möts ofta av förvåning från andra yrkeskategorier om att vi inte är legitimerade. Det anses självklart att personal inom vården är legitimerad.

 

Helena Lindgren, kurator vid Söderhamn Din hälsocentral i Region Gävleborg:

– Jag har jobbat som kurator i 14 år och det här betyder förhoppningsvis att det sker något i lönekuvertet. Men framför allt betyder det mycket för patientsäkerheten. Jag undrar dock om det i övergången kan bli svårare att få tag på hälso- och sjukvårdskuratorer. Om jag exempelvis är socionom och söker nytt jobb och två tjänster dyker upp, den ena är en skolkuratorstjänst och den andra en kuratorstjänst på en vårdcentral, är det då inte enklare att ta jobbet som skolkurator eftersom jag slipper ansöka om legitimation?  

Text: Stina Loman, Akademikern. 

Läs mer: 

Nu är det klart – legitimation för kuratorer införs nästa år

Akademikern

Senaste nytt

Synpunkter från golvet viktiga i avtalsrörelsen

AVTAL Ett intensivt arbete pågår just nu inom pr...
5 december, 2022

Myndighetspersonal ofta utsatta för hot

ARBETSMILJÖ Anställda på statliga myndigheter utsätts ...
2 december, 2022

Så funkar det: Turordning

ARBETSRÄTT Riksdagen har beslutat om nya turordningsr...
30 november, 2022

Så påverkas Arbetsförmedlingen av regeringens nedskä...

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2,1 miljarder kronor. Så mycket minskar an...
29 november, 2022


Läs även

Utredning vill se maxtak för arbetsgrupper i äldreom...

Hälso- och sjukvård "Jättebra", tycker forskaren Lin...
17 juni, 2021

Snart får första kullen hälso- och sjukvårdskuratore...

UTBILDNING I höstas startade landets första utbildnin...
14 juni, 2021

Vaccinerad eller inte? Så påverkar det jobbet

Vaccinet mot covid-19 är på allas läppar –...
26 mars, 2021

Tillfälligt avtal för vårdanställda

Pandemin sätter mycket stor press på vårde...
30 april, 2020