9 september, 2022

Utvisas till Ryssland – trots att pappan strider för Ukraina

UKRAINA Olena Parinova och hennes två söner är exilryssar som har flytt kriget i Ukraina. Nu ska de utvisas till Ryssland – trots att pappan i familjen strider för Ukraina. Akademikerförbundet SSR finns på plats för att protestera mot beslutet.

Exil-ryssen Olena Parinova och hennes två söner Dmytro och Ivan på manifestation mot Putins krig i Ukraina.

Olena Parinova och hennes två söner utvisas till Ryssland – trots att pappan i familjen strider för Ukraina i kriget.

Foto: Therese Johansson

Olena Parinova och sönerna Dmytro och Ivan deltar i en manifestation mot kriget på Fria Ukrainas plats utanför ryska ambassaden i Stockholm. De är där för att dela med sig av sin berättelse och protestera mot Migrationsverkets beslut om utvisning.

Familjen tvingades fly från Ryssland 2016, efter att ha deltagit i demonstrationer mot Putins regering och stöttat oppositionspolitikern Aleksej Navalnys antikorruptionsstiftelse. De flyttade till Lviv i Ukraina där Olena och maken Andreij startade ett teknikföretag och ett nytt liv för sig och sina barn.

– Min yngsta son Ivan var två år när vi kom till Ukraina och minns inget från tiden i Ryssland. Min äldsta son Dmytro var elva. De pratar båda ukrainska och har ukrainska vänner, de har hela sina liv i Ukraina.

När den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina var ett faktum anmälde sig Olenas man till militären och strider nu vid fronten i östra Ukraina. Olena och sönerna flydde till Sverige i mars då det blev för farligt att stanna i Ukraina. Familjen ansökte om uppehållstillstånd, men fick avslag från Migrationsverket som i juli beslutade om utvisning till Ryssland.

– Vi är rädda att bli utvisade och hamna i händerna på terroriststaten Ryssland. Min man strider mot sitt fosterland i Ukraina, vilket gör honom till direkt fiende till Ryssland – och det blir även jag och våra barn. Blir vi utvisade till Ryssland kommer vår familj att splittras. Barnen kommer aldrig träffa sin pappa igen, och vi kommer att uppleva förföljelse och trakasserier. Det är ett hot mot våra liv.

Olena Parinova och äldsta sonen Dmytro håller tal under manifestationen mot Putins krig i Ukraina. Foto: Therese Johansson

Olena Parinova har tillsammans med sitt offentliga biträde överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Migrationsverket kan inte lämna någon kommentar på det enskilda ärendet utan fullmakt, men svarar i ett mejl hur processen går till och hänvisar sedan till förvaltningsrätten i Stockholm.

– Det man kan säga generellt är att alla ärenden prövas individuellt av Migrationsverket utifrån de skäl som personen åberopat, samt situationen i hemlandet. När prövningen enligt internationell rätt, svensk lag och EU-regler är klar tas ett beslut, som i sin tur kan överklagas i domstol om personen anser att saken borde avgöras med ett annat utfall, skriver Migrationsverket.

Akademikerförbundet SSR är på plats utanför ryska ambassaden för att uppmärksamma fallet med familjen Parinova och protestera mot Putins krig i Ukraina.

Maria Östberg Svanelind, internationell sekreterare på Akademikerförbundet SSR, på manifestation mot Putins krig i Ukraina.

Maria Östberg Svanelind

– Migrationsverkets beslut är obegripligt. Det handlar alltså om en familj som har lämnat Ryssland av politiska skäl, etablerat sig i Ukraina och där pappan nu strider för Ukrainas frihet vid fronten. Mamman och barnen flyr som andra ukrainska familjer ut i Europa och kommer till Sverige, där de får höra att de ska utvisas till Ryssland trots att det utgör ett stort hot mot deras säkerhet. Det är oerhört cyniskt, säger Maria Östberg Svanelind, internationell sekreterare på Akademikerförbundet SSR.

Vad kan Akademikerförbundet SSR göra?

– Vi kan lyfta frågan, uppvakta myndigheter och bidra till att bilda opinion kring det här fallet. Vi kommer att fortsätta protestera högljutt, sedan får vi se vad förvaltningsrätten beslutar och vad nästa steg blir. Men vi kommer att göra allt vi kan för att sätta ljus på den här frågan.

Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Förslag till kongressen: Förbundskansliet ska bli kl...

KONGRESS 2024 Ska förbundskansliet bli klimatneutralt? O...
21 maj, 2024

Bör Akademikerförbundet slopa SSR?

KONGRESS 2024 I en motion till kongressen föreslås att f...
17 maj, 2024

Vi är akademikerfacket i staten

KRÖNIKA Nu påbörjar vi en resa med målet om att bl...
16 maj, 2024

Rekordmånga motioner till kongressen – ”Histor...

KONGRESS 2024 Akademikerförbundet SSR:s kongress närmar ...
15 maj, 2024


Läs även

Ligger du rätt i lön? Kolla in senaste statistiken

LÖN Dags att förhandla om din lön? Här är färs...
14 maj, 2024

Tuff situation för skolkuratorer i Malmö – "Det blir...

FACKLIGT Nedskärningar i Malmös skolor går ut över ...
13 maj, 2024

Debatt: EU måste ta kampen mot nätjättarna

EU-VALET Sociala medieplattformar bör klassas som s...
7 maj, 2024

Krönika: Det kan vara skadligt att vänja sig

KRÖNIKA Det är lätt att vänja sig, även vid sådant...
25 april, 2024