Nyhet

Akademikern
Foto: Theresia Viska. – Risken med dagens system är att man missar barn som far illa, säger Fredrik Hjulström på Akademikerförbundet SSR.

Orosanmälningar om barn ska finnas i register "Vi tycker det är bra"

I dag får en nedlagd orosanmälan om barn inte registreras så att socialtjänsten kan söka på ärendet när nästa anmälan kommer in. Nu ska det bli ändring på det. ”Borde ha gjorts för 25 år sedan”
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Theresia Viska . Förbundssekreterare Tore Bengtsson ser fram emot att läsa alla motioner som kommer in inför årets kongress.

Dags att skicka in motioner inför kongressen

Alla medlemmar i Akademikerförbundet SSR som vill kan skicka in motion till årets kongress. Senast i slutet av månaden ska de vara inne och likaså nomineringar till förbundsstyrelsen.
Förbundet
Akademikern
Maria Stenegård Nyman på Previa konstaterar att sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa började öka i maj förra året. Karin Brocki har lett en studie som visar att den mentala ohälsan har ökat kraftigt under pandemin.

Psykiska ohälsan ökar under pandemin

Många mår psykiskt dåligt under pandemin. Värst verkar det vara för dem som redan är sköra. Men det finns metoder för att lindra oron.
Psykisk hälsa
Akademikern
Foto: Compare Fibre / Unsplash. Akademikerförbundet SSR:s kongress i vår hålls till största delen digitalt på grund av pandemin.

Utmaningar med digital kongress

När Akademikerförbundet SSR håller kongress i vår blir den, som så många andra tillställningar det senaste året, mestadels digital. Men förhoppningen är att vissa fysiska möten ska kunna ske ändå.
Förbundet
Akademikern
Foto: Jan van Rooij / Christoph Lukkerz. Karin Flygare och Jack Lukkerz inspireras båda av sin bakgrund som socionom i sitt författarskap.

Författare som inspireras av socialt arbete

Jack Lukkerz och Karin Flygare är två socionomer som har skrivit böcker med inspiration från sin yrkesbakgrund. ”Ett sätt att visa vår tolkning och analys av världen och människan.”
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Annika Clemens. 2020 var ett tufft år för många av Akademikerförbundet SSR:s medlemmar, säger förbundsordförande Heike Erkers.

Heike Erkers: ”Tufft år för medlemmarna”

Pandemin har präglat 2020 och när Heike Erkers ser tillbaka på året som gått är hon stolt över det arbete förbundet och förtroendevalda har gjort.
Förbundet
Akademikern
Åsa Lönnelid, Alexander Jäätmaa och Tobias Harms.

Panelen: Vad hoppas du på inför nästa år?

Det här året liknar ingenting vi tidigare upplevt. Vi har frågat tre läsare vad de önskar av jobbåret 2021.
Arbetsmarknad
Akademikern
Foto: Anna Simonsson. Anwahr Athahb är kurator på en psykiatrimottagning för personer med migrationserfarenhet och trauma- eller stressrelaterade problem.

Hon stöttar i följderna av pandemin

Järvaområdet har drabbats hårt av coronapandemin. Kuratorn Anwahr Athahb hjälper patienter med trauman i bagaget att ta sig igenom krisen.
Socialt arbete
Akademikern
Vesna Jovic och Mats Melin deltog på distans i tisdagens presskonferens när coronakommissionen presenterade sin första delrapport. Den togs emot av socialminister Lena Hallengren.

Orimliga arbetsvillkor i äldreomsorgen orsak till misslyckande under pandemin

Regeringen misslyckades med att skydda de äldre under pandemin, slår coronakommissionen fast i sin första delrapport. ”Bristerna har lyfts fram, trots det har man inte tagit tag i det på regeringsnivå”, säger Vesna Jovic på Akademikerförbundet SSR.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Margareta Bloom Sandbäck. I årets sista nummer av Akademikern får vi möta personer som jobbar med dem som drabbas extra mycket av isoleringen under pandemin, skriver chefredaktör Johanna Kvarnsell.

Ljus i mörka tider

Hur står det till i vintermörkret? Chefredaktör Johanna Kvarnsell konstaterar att pandemin har påverkat även den mentala hälsan.
Akademikern