Nyhet

Akademikern
Foto: Isabella och Louisa Fischer / Unsplash. En socialsekreterare eller kriminalvårdare som får långtidscovid efter att ha smittats på jobbet blir utan arbetsskadeförsäkring. Den gäller bara för personal i vården som smittas av coronaviruset.

Flera yrkesgrupper missar ersättning för långtidscovid

Den som smittas av covid-19 på jobbet och blir långtidssjuk kan få ersättning. Men bara den som jobbar i vården. Flera yrkesgrupper, däribland socialsekreterare och kriminalvårdare, kan inte ta del av arbetsskadeförsäkringen.
Trygghetssystem
Akademikern
Foto: Mikael Gustavsen. Flest anmälningar om personal som utsätts för smitta kommer från vård och äldreomsorg. Men Arbetsmiljöverket har även fått in många anmälningar från socialtjänsten och kriminalvården.

Rekordmånga anmälningar om smitta på jobbet

Fler och fler arbetsplatser anmäler att de anställda har utsatts för covidsmitta. Många fall rapporteras från socialtjänsten, men även de som arbetar i kriminalvården och med personaladministration har utsatts, enligt anmälningarna till Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljö
Akademikern
Foto: Christian Andersson. Stina Berning har startat samtalsgrupper för elever där de får diskutera hur de mår under pandemin och vad de vill göra i framtiden.

Hon möter elevernas rädsla

Oro, ångest och en ökande skolfrånvaro. Skolkuratorn Stina Berning hjälper elever att tackla pandemins biverkningar.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Privat / Annika Clemens. En av flera uppmärksammade fritagningar inträffade på Råby ungdomshem i Lund i somras. Nu höjs säkerheten på Sis ungdomshem, något som Lena Henriksson, ordförande för Saco-S på Sis, har efterlyst.

Säkerheten höjs på Sis ungdomshem

Statens institutionsstyrelse (Sis) inför en ny säkerhetsnivå och skiljer dem som är dömda för brott från andra ungdomar som vårdas på ungdomshem. Bra, säger Lena Henriksson, ordförande i Saco-S, som inte vill se en utveckling där ungdomar sätts i fängelse.
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Theresia Viska. – Risken med dagens system är att man missar barn som far illa, säger Fredrik Hjulström på Akademikerförbundet SSR.

Orosanmälningar om barn ska finnas i register "Vi tycker det är bra"

I dag får en nedlagd orosanmälan om barn inte registreras så att socialtjänsten kan söka på ärendet när nästa anmälan kommer in. Nu ska det bli ändring på det. ”Borde ha gjorts för 25 år sedan”
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Theresia Viska . Förbundssekreterare Tore Bengtsson ser fram emot att läsa alla motioner som kommer in inför årets kongress.

Dags att skicka in motioner inför kongressen

Alla medlemmar i Akademikerförbundet SSR som vill kan skicka in motion till årets kongress. Senast i slutet av månaden ska de vara inne och likaså nomineringar till förbundsstyrelsen.
Förbundet
Akademikern
Maria Stenegård Nyman på Previa konstaterar att sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa började öka i maj förra året. Karin Brocki har lett en studie som visar att den mentala ohälsan har ökat kraftigt under pandemin.

Psykiska ohälsan ökar under pandemin

Många mår psykiskt dåligt under pandemin. Värst verkar det vara för dem som redan är sköra. Men det finns metoder för att lindra oron.
Psykisk hälsa
Akademikern
Foto: Compare Fibre / Unsplash. Akademikerförbundet SSR:s kongress i vår hålls till största delen digitalt på grund av pandemin.

Utmaningar med digital kongress

När Akademikerförbundet SSR håller kongress i vår blir den, som så många andra tillställningar det senaste året, mestadels digital. Men förhoppningen är att vissa fysiska möten ska kunna ske ändå.
Förbundet
Akademikern
Foto: Jan van Rooij / Christoph Lukkerz. Karin Flygare och Jack Lukkerz inspireras båda av sin bakgrund som socionom i sitt författarskap.

Författare som inspireras av socialt arbete

Jack Lukkerz och Karin Flygare är två socionomer som har skrivit böcker med inspiration från sin yrkesbakgrund. ”Ett sätt att visa vår tolkning och analys av världen och människan.”
Socialt arbete
Akademikern
Foto: Annika Clemens. 2020 var ett tufft år för många av Akademikerförbundet SSR:s medlemmar, säger förbundsordförande Heike Erkers.

Heike Erkers: ”Tufft år för medlemmarna”

Pandemin har präglat 2020 och när Heike Erkers ser tillbaka på året som gått är hon stolt över det arbete förbundet och förtroendevalda har gjort.
Förbundet