• 6 april, 2020

    Trippel börda för anställda på Arbetsförmedlingen

    Antalet varsel ökar i rekordfart liksom arbetsbördan på Arbetsförmedlingen. Samtidigt fortsätter omgörningen av myndigheten. Fortfarande är det oklart på vilka orter som kontor ska finnas.

    puff_af-corona

    Helén Justegård, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen och Jenny Grieves, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingens region öst.

    Förutom oro för att bli smittad av det nya coronaviruset ska de som arbetar på Arbetsförmedlingen hantera de historiskt stora varsel som har lagts till följd av virussmittan. Och det med minskad personalstyrka i en myndighet som fortfarande är under omgörning.

    – Det är ett ansträngt läge. Det finns mycket oro överlag i samhället och vi märker fortfarande av alla nedskärningar, säger Jenny Grieves, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen i region öst.

    Många jobbar hemifrån i de fall det är möjligt och många möten har styrts om till digital form, men så kallade kundtorg ska fortfarande hållas och är öppna för besökare. För att inte för många besökare ska trängas på en liten yta har väktare anlitats på flera platser. På Arbetsförmedlingens kontor i bland annat Motala och Linköping har väktarna anlitats för att se till att inte för många kommer in samtidigt.

    Kravet att arbetssökande ska lämna in aktivitetsrapporter har tillfälligt tagits bort för att det inte ska bidra till ytterligare smittspridning. Lokalerna har också möblerats om så att folk inte kommer för nära varandra. Men som på andra platser i samhället finns ändå viss oro för smittan bland personalen.

    – Det är klart att det finns oro bland personalen. Inte för att vi är mer utsatta än de som jobbar i affär eller på apotek, men det är samma problem som i alla andra kontaktyrken, säger Helén Justegård, ordförande i hela Saco-S på Arbetsförmedlingen.

    Samtidigt kräver de stora varsel som har lagts mycket resurser och myndigheten har fått prioritera och kraftsamla. Jenny Grieves tror att Arbetsförmedlingen kommer att behöva mer resurser för att kunna hantera alla varsel som läggs.

    – Det är nivåer vi inte har sett förut.

    Men en svårighet är att det tar tid att lära upp nya personer. De kan inte börja jobba direkt, säger Helén Justegård.

    – Det är klart att det är ont om folk. Men även om vi får extra medel för mer personal tar det en tid innan de nya kan omsättas i produktion. Det tar några månader att rekrytera och lära upp någon. Det kan det saknas lite förståelse för i politiken, säger hon.

    Ett uppdrag till Arbetsförmedlingen är att öka antalet insatser för arbetssökande. Fler ska ut på praktik, utbildning eller subventionerad anställning.

    – Det blir det lite svårt just nu. Ingen vill ta emot nu, konstaterar Jenny Grieves.

    Det kan helt enkelt bli svårt för myndigheten att göra av med de pengar som finns avsatta för insatser, säger Helén Justegård.

    – Man kan fundera på var de här personerna ska vara, vem ska ta emot dem?

    Och som lök på laxen finns den stora omgörningen av Arbetsförmedlingen som inleddes och präglade en stor del av förra året. Den är inte färdig och inte heller satt på paus. Det är fortfarande oklart om det ska finnas kontor på vissa orter eller ej. Jenny Grieves och hennes kollegor i region öst väntar på besked om vilken verksamhet som ska finnas i exempelvis Emmaboda, Åtvidaberg, Finspång och Kisa.

    – Det senaste jag hörde var att det skulle komma besked i april.

    Annika Clemens

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    AVTAL

    Hårda förhandlingar kring arbetstidsförkor...

    Avtalsrörelsen är på upploppet och nu pågår intensiv...

    25 mars, 2025

    ARBETSRÄTT

    Allt vanligare med avsked efter ändrade LA...

    Att arbetsgivare tar till den strängaste åtgärden – ...

    25 mars, 2025

    ARBETSRÄTT

    Försökte skydda personalen från trakasseri...

    Två tidigare socialtjänstchefer i Säffle skrev brev ...

    25 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Kramkrav knappast lösning för bra arbetsmiljö

    Obligatoriska kramar på jobbet, kan det vara något? ...

    24 mars, 2025

    Läs även

    OTILLÅTEN PÅVERKAN

    ”När ens barn drabbas – det är det värsta”

    Det blev ett berörande samtal om otillåten påverkan ...

    14 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    ”På tiden att säkerheten för privata jobbc...

    Efter larm om bristande säkerhetsrutiner hos Rusta o...

    13 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Privata jobbcoachen: ”Säkerheten brister i...

    Inga larm, ensamarbete och vaga säkerhetsrutiner. Fö...

    11 mars, 2025

    ARBETSMILJÖ

    Thomas Jordan: Långdragna konflikter drabb...

    Konflikter på jobbet stjäl energi och kan leda till ...

    10 mars, 2025