6 april, 2020

Trippel börda för anställda på Arbetsförmedlingen

Antalet varsel ökar i rekordfart liksom arbetsbördan på Arbetsförmedlingen. Samtidigt fortsätter omgörningen av myndigheten. Fortfarande är det oklart på vilka orter som kontor ska finnas.

puff_af-corona

Helén Justegård, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen och Jenny Grieves, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingens region öst.

Förutom oro för att bli smittad av det nya coronaviruset ska de som arbetar på Arbetsförmedlingen hantera de historiskt stora varsel som har lagts till följd av virussmittan. Och det med minskad personalstyrka i en myndighet som fortfarande är under omgörning.

– Det är ett ansträngt läge. Det finns mycket oro överlag i samhället och vi märker fortfarande av alla nedskärningar, säger Jenny Grieves, ordförande i Saco-S på Arbetsförmedlingen i region öst.

Många jobbar hemifrån i de fall det är möjligt och många möten har styrts om till digital form, men så kallade kundtorg ska fortfarande hållas och är öppna för besökare. För att inte för många besökare ska trängas på en liten yta har väktare anlitats på flera platser. På Arbetsförmedlingens kontor i bland annat Motala och Linköping har väktarna anlitats för att se till att inte för många kommer in samtidigt.

Kravet att arbetssökande ska lämna in aktivitetsrapporter har tillfälligt tagits bort för att det inte ska bidra till ytterligare smittspridning. Lokalerna har också möblerats om så att folk inte kommer för nära varandra. Men som på andra platser i samhället finns ändå viss oro för smittan bland personalen.

– Det är klart att det finns oro bland personalen. Inte för att vi är mer utsatta än de som jobbar i affär eller på apotek, men det är samma problem som i alla andra kontaktyrken, säger Helén Justegård, ordförande i hela Saco-S på Arbetsförmedlingen.

Samtidigt kräver de stora varsel som har lagts mycket resurser och myndigheten har fått prioritera och kraftsamla. Jenny Grieves tror att Arbetsförmedlingen kommer att behöva mer resurser för att kunna hantera alla varsel som läggs.

– Det är nivåer vi inte har sett förut.

Men en svårighet är att det tar tid att lära upp nya personer. De kan inte börja jobba direkt, säger Helén Justegård.

– Det är klart att det är ont om folk. Men även om vi får extra medel för mer personal tar det en tid innan de nya kan omsättas i produktion. Det tar några månader att rekrytera och lära upp någon. Det kan det saknas lite förståelse för i politiken, säger hon.

Ett uppdrag till Arbetsförmedlingen är att öka antalet insatser för arbetssökande. Fler ska ut på praktik, utbildning eller subventionerad anställning.

– Det blir det lite svårt just nu. Ingen vill ta emot nu, konstaterar Jenny Grieves.

Det kan helt enkelt bli svårt för myndigheten att göra av med de pengar som finns avsatta för insatser, säger Helén Justegård.

– Man kan fundera på var de här personerna ska vara, vem ska ta emot dem?

Och som lök på laxen finns den stora omgörningen av Arbetsförmedlingen som inleddes och präglade en stor del av förra året. Den är inte färdig och inte heller satt på paus. Det är fortfarande oklart om det ska finnas kontor på vissa orter eller ej. Jenny Grieves och hennes kollegor i region öst väntar på besked om vilken verksamhet som ska finnas i exempelvis Emmaboda, Åtvidaberg, Finspång och Kisa.

– Det senaste jag hörde var att det skulle komma besked i april.

Annika Clemens

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Ett jobb öppnar dörrar – men vem vill släppa in en a...

ANALYS Ett arbete kan vara vägen bort från krimin...
21 februari, 2024

Ny rapport: Ökande ojämlikhet medför risker för hela...

EKONOMI ✓ Den ekonomiska ojämlikheten ökar. ✓ Risk...
21 februari, 2024

Hon fick omställningsstudiestöd – ”Mitt jobb kräver ...

UTBILDNING Över 61 000 personer har sökt omställnings...
20 februari, 2024

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024


Läs även

Facket: Svårt klara uppdraget när Arbetsförmedlingen...

ARBETSFÖRMEDLING Ett hundratal anställda riskerar att bli a...
5 februari, 2024

Akademikerförbundet SSR JO-anmäler Gällivare kommun

ARBETSRÄTT Enligt förbundet ska Gällivare kommun ha f...
24 januari, 2024

Protester mot bortplockad friskvårdstimme

FRISKVÅRD Nästan samtliga anställda inom Stockholms ...
23 januari, 2024

Skvallra mer på jobbet (på rätt sätt!)

SPANING Försöker du undvika skvaller på jobbet? Sl...
8 januari, 2024