Anställda på Försäkringskassan och ytterligare fem andra myndigheter ska bli skyldiga att rapportera om de möter människor som kan antas inte ha rätt att vara i Sverige. Det är förslaget som presenterades av regeringens särskilda utredare Anita Linder i november. Övriga myndigheter som berörs är Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Kriminalvården, Kronofogden och Pensionsmyndigheten.
När utredningen presenterades och migrationsminister Johan Forsell (M) lämnade beskedet att Tidö-partierna var överens om att gå på utredningens linje och inte införa anmälningsplikt för skola, vård och socialtjänst var det många kritiker som blev lättade. Men Disa Thorsvad, förtroendevald för Akademikerförbundet SSR i Saco-S på Försäkringskassan, tror att många inte insåg vad som faktiskt fanns kvar i förslaget.
– De som pustade ut har nog inte riktigt förstått vad de sex myndigheterna gör.
Samarbete med vård och socialtjänst försvåras
Hon är anställd som försäkringsutredare på Försäkringskassan och berättar om samarbetet med de verksamheter som undantas från anmälningsplikten, men som i stället kan känna sig tvungna att vara återhållsamma med information gentemot exempelvis Försäkringskassan.
– Vi sitter till exempel ofta i trepartsmöten med vården, arbetsgivare och ibland med socialtjänsten.
Hon konstaterar att även om vården och socialtjänsten inte har anmälningsplikt, så kommer Försäkringskassan ha det om uppgifter kommer fram som leder till misstankar om att någon befinner sig i landet utan tillstånd.
– Det är viktigt att kunna vara ärliga i de här mötena för att kunna bedöma rätten till ersättning. Om de andra inte kan vara helt ärliga och öppna, av rädsla för att vi ska anmäla någon, så kommer ett av våra viktigaste verktyg inte att vara lika användbart, säger hon.
– Risken är att vi bedömer människor felaktigt. Antingen att personer får ersättning som de inte har rätt till eller att personer som har rätt till ersättning inte kommer att få det. Då kommer de att behöva vända sig till kommunen för hjälp och det innebär ökade kostnader som följd.
Disa Thorsvad befarar också att det kommer att påverka tilltron till myndigheten.
– Försäkringskassan är inte en jättepopulär myndighet, det skrivs sällan positivt om den. Och det här kommer inte att göra det bättre, säger hon.
”Bygger på fördomar”
De som förespråkar förändringen hänvisar till att anställda som i dag jobbar på de sex myndigheterna inte får anmäla personer de stöter på som vistas olagligen i Sverige.
Är inte det rimligt att de får möjlighet att göra det?
– Att göra det möjligt, absolut. Men att göra det till ett tvång är inte okej. Och dessutom att det ska göras på sidoinformation när det finns ”anledning att anta”, då måste jag som tjänsteman fundera på när jag kan anta – och då bygger det på fördomar och rasism. Jag tror inte någon kommer att anta att en ”Disa Thorsvad” inte har rätt att vistas i landet utan det kommer att drabba personer med utländska namn, säger hon.
– När finns det anledning att anta? Om någon säger till mig att den är rädda att familjen inte får stanna, ska jag anmäla då? Eller ska jag anmäla när någon har en brytning eller ett icke svenskt klingande namn?
Om de som har utarbetat förslaget visste hur arbetet går till på Försäkringskassan tror hon inte att de hade presenterat förslaget som det ser ut nu. Disa Thorsvad älskar sitt jobb och tycker det är ”fantastiskt roligt” att hjälpa människor, grotta i lagar och paragrafer och prata med många. Men hon vill också kunna vara stolt över det.
– Det jobbar otroligt kunniga människor här. Vi är inte onda människor, vi har också en moralisk kompass. Men det här går inte riktigt ihop med det. Jag tog inte jobb på Försäkringskassan för att bli gränspolis.
Senast den 12 mars ska remissyttranden vara inne. Bland remissinstanserna finns Saco-S, Saco, TCO, LO och de berörda myndigheterna.
Akademikerförbundet SSR har också lämnat ett remissvar och konstaterar att förslaget varken är rättssäkert eller ändamålsenligt samt innebär risker för inskränkt integritet. Dessutom anser förbundet att ändringarna är ”nästintill omöjliga att tillämpa i praktiken på ett effektivt och förutsebart sätt.”
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.