De senaste årens desinformationskampanj mot socialtjänsten har varit förödande, det var pandeltagarna eniga om i onsdagens seminarium som Akademikern och Socionomen arrangerade i Almedalen. Den har drabbat såväl de barn som inte får den hjälp de behöver och enskilda socialsekreterare som utsatts för hot och hat.
– I den här frågan har regeringen gått ut och agerat snabbt och bra, men vi måste också vara medvetna om den här desinformationskampanjen inte handlar om socialtjänsten, den är ett angrepp på Sverige och vår rättsstat, menade Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SSR.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) lyfte fram att sedan kampanjens start har samarbetet mellan myndigheter och departement stärkts i syfte att motverka effekten av den desinformation som spridits.
– Vi har haft i snitt ett möte per månad och det är väldigt tydligt att det här handlar inte bara om socialtjänsten utan det handlar om krafter utanför Sveriges gränser som använder den här kampanjen för att skada Sverige. Det är allvarliga grejer och just därför måste vi kraftfullt, alla partier, organisationer och myndigheter, stå upp för socialtjänsten och informera: Svensk socialtjänst kidnappar inte barn, sade hon.
Samtidigt konstaterade panelen att den bristande tilliten till socialtjänsten inte är något nytt. Den har funnits även tidigare. Så vad behöver göras?
Åsa Furén-Thulin, sektionschef socialtjänst på SKR, menade att kommunerna har ett ansvar att jobba med att stärka tilliten till socialtjänsten, och att det också görs. Det instämde även Lina Blombergsson, vice ordförande i Föreningen Sveriges socialchefer i. Exakt hur det ska gå till är en annan fråga.
– Det görs mycket bra på flera håll, och det ligger också i professionen att kunna möta många olika människor, sade hon.
När frågan om anmälningsplikt av personer som vistas olagligt i landet, som tas upp i Tidöavtalet, kom upp hettade debatten till. Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholms stad, konstaterade att det är en skrivning han skulle önska inte fanns med, även om hans parti ställt sig bakom Tidöavtalet.
– Om det här blir verklighet kommer det vara förödande för tilliten till socialtjänsten, sade han.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall medgav att Tidöförslaget kan komma att påverka tilliten till socialtjänsten, men försvarade ändå förslaget om anmälningsplikt.
– Det finns en uppenbar risk att tilliten till socialtjänsten påverkas, men vi har också ett skuggsamhälle där människor far väldigt illa och det måste vi också hantera, svarade hon.
Missa inte vårt panelsamtal om den ökande psykiska ohälsan bland unga:
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.