3 december, 2021

Svängningen: Saco säger ja till nytt förslag om minimilöner

LÖN Efter att ha motsatt sig EU:s förslag om minimilöner i flera år anser nu Saco att regeringen bör stödja det kompromissförslag som har lagts.

Göran Arrius och Saco har ändrat sig och tycker att Sverige bör säga ja till EU-förslaget om minimilöner.

Foto: Knut Capra Pedersen / Gettyimages

Tre ord har gjort att parterna på svenska arbetsmarknaden har ändrat uppfattning i frågan om minimilöner. I flera års tid har såväl de fackliga centralorganisationerna som Svenskt Näringsliv jobbat för att försöka få stopp på EU-förslaget om minimilöner. Så sent som för ett halvår sedan ifrågasattes till och med Sveriges EU-medlemskap inom LO då det såg ut som att direktivet om minimilöner skulle införas trots de svenska protesterna. ”Alla vägar måste prövas för att få ett undantag”, skrev Saco-ordförande Göran Arrius på Twitter.

Men inför fredagens omröstning i riksdagens EU-nämnd om minimilönerna har både regeringen och arbetsmarknadens parter svängt.  Nu vill de i stället att Sverige säger ja till det kompromissförslag som EU:s arbetsmarknadsministrar ska rösta om på måndag.

”Regeringen bör rösta ja… annars riskerar vi att tappa allt inflytande i den kommande processen…”, skrev Göran Arrius på fredagsmorgonen.

– I grunden är vi fortfarande emot att vi på EU-nivå ska ha ett direktiv om lön över huvud taget. Och vi hade hellre sett ett geografiskt undantag, säger Göran Arrius till Akademikern.

Men det som har hänt sedan kommissionen lade sitt förslag, som Sverige starkt ogillade, är att nuvarande ordförandelandet i EU, Slovenien, har lagt fram ett förslag med ett undantag i texten. Några få ord som gör att Saco bedömer att förslaget inte längre hotar den svenska modellen: ”Where it exists”.

– Det gör att det skulle gälla i de länder där man redan har lagstadgade minimilöner och då bedömer vi att det slår där det ska slå. Och vi tycker att det här är en god chans att skydda vår modell.

Oavsett vad Sverige och Danmark (som också är emot minimilöner på EU-nivå) röstar på måndag kommer förslaget troligen gå igenom.

– Om vi röstar nej har vi satt oss på avbytarbänken. Men om vi röstar ja kommer vi kunna vara med i de fortsatta förhandlingarna och försöka se till att undantagstexten fortfarande finns med när det här blir ett direktiv.

Även Svenskt Näringsliv och LO tycker att regeringen bör rösta ja, för att ha möjlighet till fortsatt inflytande över processen. Dessutom är det förslag som nu ligger på ministerrådets bord bättre än det förslag som EU-parlamentet vill driva igenom, anser de.

De europeiska facken har länge jobbat för att införa minimilöner, för att arbetare ska garanteras åtminstone en lägstanivå för sina inkomster. Dessutom finns det länder där anställda nekas kollektiva löneförhandlingar, berättade Richard Pond, policyansvarig på Epsu (Europeiska federationen för offentliganställdas förbund) för Akademikern förra sommaren.

I Sverige har parterna ansett att minimilöner hotar den svenska modellen, men det kompromissförslag som har lagts är alltså bättre, enligt parterna, än det ursprungliga förslaget. När ministerrådet har röstat väntar förhandlingar med EU-parlamentet.

Annika Clemens

Läs även

Oro för minskat bistånd – då spelar fackföreningar e...

BISTÅND Biståndsorganisationer befarar minskade an...
23 september, 2022

Akademikerförbundet SSR: "Inflationen kan inte styra...

LÖN När inflationen rusar och priserna stiger ...
19 september, 2022

SKR: ”Vi måste förhindra en pris- och lönespir...

EKONOMI Inflationen försvårar lönebildningen – och...
12 september, 2022

Pappan strider i Ukraina – nu utvisas de till Ryssland

UKRAINA Trots att familjen Parinovas säkerhet hota...
9 september, 2022