I början av april varslade Sveriges ingenjörer och Unionen om konflikt mot arbetsgivarorganisationen Almega. Parterna kom inte överens om rätten till flexpension, som innebär att anställda får en extra avsättning till tjänstepensionen som kan användas för att gå ner i arbetstid mot slutet av arbetslivet.
Dagen efter att Sveriges ingenjörer och Unionen gått ut med sitt strejkvarsel varslade Akademikerförbundet SSR om sympatiåtgärder för att stötta de två förbunden. Strejken skulle inledas måndagen den 18 april klockan 12 om parterna inte kommit överens före dess.
Någon överenskommelse finns inte än. Däremot har Almega lämnat in en så kallad fredspliktsinvändning.
– Almega hävdar att det redan finns ett avtal, och då råder fredsplikt. Det måste saknas avtal för att kunna bli konflikt. Almega menar att det finns ett pensionsavtal som gäller, säger Markus Furuberg som är förhandlingschef på Akademikerförbundet SSR.
Facken å sin sida anser att frågan om flexpension inte alls regleras i det avtal som Almega hänvisar till.
Nu är det Arbetsdomstolen som avgör om det råder fredsplikt eller ej. Besked lämnas troligtvis på onsdag. Under tiden har facken skjutit upp konfliktåtgärderna. Som medlem är det bra att hålla koll på hur det hela utvecklar sig.
– Jobbar du inom de berörda områdena, håll dig uppdaterad via hemsidan. Ha kontakt med oss på förbundet. När vi vet vad som händer kommer vi kontakta de medlemmar som berörs, säger Markus Furuberg.
Just nu förhandlar Akademikerförbundet SSR om nya avtal med andra arbetsgivarorganisationer. Enligt Markus Furuberg bromsas förhandlingarna upp av turerna kring Almega.
– Den här typen av lösningar kommer behöva spridas på arbetsmarknaden. Flexpensionen är en principiellt mycket viktig fråga.
Det här är första gången Akademikerförbundet SSR varslat om konflikt sedan 1986.
Emmeli Nilsson
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.