Majoriteten av de tillfrågade myndigheterna har återgått eller planerar en succesiv återgång till kontoret under oktober-november. Flera av dem ger fortsatt möjlighet till distansarbete om arbetsuppgifterna tillåter och chef och medarbetare kommit överens om det. Men vissa genomför återgången under reglerade former. Myndigheten för delaktighet, MFD, vill att deras medarbetare ska vara på kontoret minst 50 procent av arbetstiden från den 15 november. Barnombudsmannen vill att deras medarbetare ska vara på kontoret en dag i veckan från den 1 oktober. På IVO kommer kontorsarbete att vara det normala från 1 november.
Risken för smittspridning av Corona-virus när vi återvänder till kontoret finns fortfarande kvar, även om många medarbetare vaccinerat sig mot Covid-19. De flesta skyddsåtgärder från tidigare under pandemin ligger därför kvar under hösten. Till exempel uppmaningar om att tvätta händerna, hålla avstånd och hålla sig hemma vid förkylningssymptom.
Några myndigheter har också vidtagit andra smittskyddsåtgärder. Jämställdhetsombudsmannen tillåter till exempel endast 20 personer per dag på kontoret. Nordens Välfärdcenter håller koll på närvaron genom ett excel-ark, för att försäkra sig om att alla medarbetare inte är på plats samtidigt. De uppmanar också sina medarbetare att undvika att åka med kollektivtrafiken till och från arbetet under rusningstid. Statens Institutionsstyrelse vill att högst hälften av alla medarbetare per enhet är på kontoret samtidigt. De avråder också från resor till externa utbildningar.
Andra myndigheter, som Barnombudsmannen, börjar gradvis fasa ut vissa smittskyddsåtgärderna på kontoret. De senare tar just nu inte emot större delegationer utifrån för besök, men öppnar upp för det från den 1 november.
Läs mer >> Så svarar myndigheterna om återgången till kontoret
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.