Regnet öste ner i Pride Park både på onsdagen och torsdagen. Men det gynnade Försäkringskassan, till vars tält många tog sin tillflykt. Myndigheten, som för första gången är med under Prideveckan, har fått mycket positiv respons, säger de ansvariga i tältet.
– Många är glada att se oss här. Vi är inte vanligtvis med på mässor och sånt, men vi vill visa att vi ställer upp på allas lika värde. Och det här är ett perfekt tillfälle att prata med våra kunder, säger Mats Mattsson, verksamhetsansvarig inom föräldraförsäkring på Försäkringskassan.
Just föräldraförsäkringen och villkoren för stjärnfamiljer stod också i fokus under den frågestund som Försäkringskassan höll i Pride House på torsdagen. Där förklarade Ylva Grynfarb, jurist och verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan, bland annat att jämställdhetsbonusen inte är beroende av att föräldrarna har olika kön. Däremot måste barnet ha två juridiska vårdnadshavare, som har möjligheten att överlåta föräldradagar till varandra.
Men det finns möjligheter även för familjer med fler än två föräldrar. Men helt enkelt är det inte. Då måste man vara gift med eller ha barn med någon av de juridiska föräldrarna, eller vara blivande adoptivförälder till barnet.
– I bland har vi haft fyra föräldrar som alla tagit ut föräldrapenning för samma barn. Då är det två personer som är juridiska föräldrar och som är gifta med två andra personer, säger Ylva Grynfarb.
För lesbiska par – gifta som ogifta – som skaffar barn genom insemination gäller det att ha koll på pappersexercisen om man inte vill stöta på patrull vid en påtänkt mammaledighet. Den mamma som inte bär barnet registreras inte automatiskt som juridisk vårdnadshavare, vilket pappan i ett gift heterosexuellt par gör.
För transmän som genomgår en graviditet kan det ofta uppstå svårigheter i kontakt med myndigheter. Inom mödravården kan inte en person med ett manligt personnummer registreras i det elektroniska journalsystemet. På Försäkringskassan ser man främst till att familjen inte drabbas ekonomiskt av att det är en man som bär barnet, försäkrar panelen. Men visst finns det brister, säger Mats Mattsson.
– Jag tycker att vi behöver jobba på bemötandet. Där ligger vi efter. Det finns inte alltid kunskap om transpappor till exempel, och hur vi ska skriva i våra journaler eller hur vi tilltalar folk i brev har vi inte diskuterat än. Det är såna frågor som vi måste prata om och som jag hoppas att vi får hjälp med från våra kunder. Både nu under Pride och efteråt, säger han.
För att få bukt med fördomarna har Försäkringskassan tagit fram en utbildning med fokus på hbtq och likabehandling, som samtliga av myndighetens 12 000 anställda ska genomgå. Under hösten räknar man med att alla ska ha gått färdigt utbildningen.
– Vi får inte klumpa ihop alla hbtq-personer och tro att alla är likadana. Det är jätteviktigt att vi ser individen och lyssnar på hur personen vill bli bemött, säger Mats Mattsson.
Ylva Grynfarb säger att det kan behövas en översyn både av den information som Försäkringskassan skickar ut till den havande föräldern och den information kring planering av föräldraledighet som finns på webben. Mer och bättre information om hur det funkar för alla familjekonstellationer är ett mål för framtiden.
Ylva Mossing
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.