4 mars, 2016

Slutskojat på jobbet – nu vill vi ha trygghet

Trevliga arbetskamrater och intressanta arbetsuppgifter har länge värderats som det viktigaste på ett bra jobb. Nu hamnar fast anställning i topp, visar en ny undersökning från analysföretaget Kairos future.

2130264-two-men-in-office-space-playing-ping-pong

Foto: Mostphotos

I Sverige brukade vi skilja ut oss i ett internationellt perspektiv när det handlade om kraven på ett bra arbete. För tio år sedan toppades fem-i-topplistan av "trevliga arbetskamrater", följt av "intressant och meningsfullt arbete". Nu kommer "fast anställning högst". Och på femte plats har ”anställningstrygghet” seglat in och knuffat ut ”att kunna känna mig stolt över mitt arbete”.

Det visar en undersökning från analysföretaget Kairos future med personer mellan 25 och 35 år, HR-ansvariga samt chefer, där man jämfört resultatet med en liknande studie från 2005. 

Förändringen speglar ett generationsskifte på arbetsmarknaden. Om 70-talisterna för tio år sedan ville ha kul på jobbet är 80-talisterna nu mycket mer intresserade av säkerhet. Framtidsstrategen Mirja Benkovic Cedercrantz på Kairos future talar om de senare som ”generation ordning”. 

– Vi har sett också i andra undersökningar att 80-talisterna värderar trygghet och ordning högt, inte bara i yrkeslivet utan också i det privata. Familjen är viktig, till exempel. En förklaring kan vara att de har vuxit upp i en turbulent tid med finanskris och kriget mot terrorismen. Kanske har de insett att det som är utmanande i dag inte är att bli kändis, utan att hitta ett bra jobb, ett bra boende och någon man kan leva ihop med.

Det låter som att 80-talisterna är i dålig fas med utvecklingen, nu när arbetslivet blir allt mer flexibelt?

– Antingen kan man se det som att de är i dålig fas, eller som att det här är en motreaktion mot utvecklingen. Alla trender har en motsatt kraft.

Samtidigt som frågor om arbetsmiljön och arbetets karaktär har sjunkit i betydelse de senaste tio åren har fritid och semester blivit viktigare. 

Det låter som att man idag helt enkelt bryr sig mindre om själva jobbet än vad man gjorde för tio år sedan?

– Så långt vill jag inte sträcka mig. Att en sund arbetsmiljö nu blivit mindre viktigt kan bero på att man tar den för given på ett annat sätt än man gjorde tidigare. Frågan om arbetsplatsen är tekniskt modern är inte heller så viktig, eftersom man förväntar sig att den ska vara det.

Text: Tim Andersson

Akademikern

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024

Fackliga kollegorna i fängelse – ”Det är nog värst f...

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER Maryia Taradzetskaya befann sig i Berlin f...
15 april, 2024


Läs även

Lönefrågor lockar nya medlemmar i Arvika

FACKLIGT Frågor om lön och friskvård lockar nya med...
12 april, 2024

Debatt: När vi hyllar arbetet trampar vi på de arbet...

DEBATT Jacob Oredsson, hälso- och sjukvårdskurato...
11 april, 2024

Facket: Fler måste kunna få omställningsstudiestöd

OMSTÄLLNING Akademikerförbundet SSR kräver mer pengar ...
9 april, 2024

Ny lokalförening i Nyköping står upp för socialsekre...

FÖRTROENDEVALDA Nystartade lokalföreningen i Nyköping kämp...
8 april, 2024