17 april, 2015

Skiftande kompetens bland barnhandläggare

Kompetensen hos handläggare som utreder barn skiljer sig stort från kommun till kommun, visar en ny uppföljning av Socialstyrelsen. Bättre introduktion och arbetsledning är nödvändig för både handläggare och barn.

I Herrljunga kommun har bara nio procent av handläggarna socionomutbildning och minst tre års erfarenhet. I Östra Göinge är siffran 14 procent. I de västerbottniska kommunerna Malå och Dorotea uppfyller däremot alla handläggare kriteriet.

– Det kan vara väldigt olika. Man blir nyfiken på varför. I Stockholm skiljer det sig mellan Spånga/Tensta och Rinkeby/Kista som har väldigt olika förhållanden trots att de ligger väldigt nära varandra geografiskt, säger utredaren Ann Johansson.

Vad kompetensskillnaderna beror på har uppföljningen inget svar på. Men den kommer att utgöra ett underlag för den nationella samordnaren Cecilia Grefves uppdrag att undersöka förutsättningarna för att behålla en erfaren personalgrupp inom socialtjänsten.

Socialstyrelsen pekar dock på att det överlag behövs bättre rutiner kring introduktion, handledning och arbetsledning. Tiden som varje kommun lägger på arbetsledning per vecka varierar mellan 6 minuter och 20 timmar.

– Socionomutbildningen är en grundutbildning, inte en yrkesutbildning. Det är viktigt att nyanställda får introduktion, handledning, arbetsledning och fortbildning för att de ska kunna lära sig jobbet och för att kommunen ska kunna garantera att utredningarna sköts på ett bra sätt, säger Ann Johansson.

I slutändan riskerar kompetensskillnaderna att få konsekvenser för de barn som är föremål för utredningar. Många kommuner behöver också bli bättre på uppföljning för att se vilken effekt deras insatser har haft för barn och familjer.

– Det är självklart att det påverkar socialsekreterarens förutsättningar att bedöma barnets behov av stöd och skydd. Det påverkar också rättssäkerheten. Det är väldigt svåra övervägningar som en socialsekreterare ska göra. Man behöver ha kunskap eller möjlighet att rådfråga någon. Man gör komplicerade bedömningar som behöver bygga på erfarenhet, säger Ann Johansson.

Ylva Mossing

Akademikern

Senaste nytt

Sis-medarbetaren: ”Det är en ansträngd situation – m...

Sis Hur är det att jobba på Sveriges kanske me...
26 maj, 2023

100 miljoner för friskare arbetsplatser

ARBETSMILJÖ Fack och arbetsgivare i välfärden går ut i...
24 maj, 2023

Tvingades sluta på dagen: ”Utan facket hade jag inte...

REPORTAGE Kristina Tercero fick lämna sitt jobb som ...
23 maj, 2023

Så mycket bör du tjäna – kolla om du ligger rätt i lön

LÖN Dags att förhandla eller söka nytt jobb? K...
22 maj, 2023


Läs även

Varnar för nedskärningar i välfärden – ”Exceptionell...

EKONOMI Såväl SKR som Akademikerförbundet SSR varn...
16 maj, 2023

Professorn: Alla yrken kommer att påverkas av AI

AI Professor Fredrik Heintz varnar för turbul...
16 maj, 2023

Orimliga krav på effektiviseringar

KRÖNIKA Ambitionsnivån ska höjas och verksamheten ...
15 maj, 2023

Nytt pensionsavtal ger möjlighet för avsättningar ti...

PENSION Fack och arbetsgivare är överens om ett ny...
11 maj, 2023