14 augusti, 2019

Självledarskap för en lugnare höst

När semestern går mot sitt slut är det många som känner att stressen tilltar och att spontaniteten danar. Men så behöver det inte bli, menar ledarskapscoachen Therese Wallin. Här tipsar hon om hur du leder dig själv mot en lugnare och mer harmonisk höst.

therese-ledarskap

Foto: Anders Larsson

Efter flera veckors ledighet kan det kännas lite motigt att återgå till vardagen med allt vad den innebär. För även om du tycker om ditt arbetsliv innebär det trots allt en massa krav som inte har funnits under ledigheten – tider att passa, möten att förbereda sig för, hämtningar, lämningar, prestationer och rutiner. Om du dessutom vill hinna med lite träning och umgänge med familj och vänner är det inte konstigt om stressen gör sig påmind. 

Therese Wallin, ledarskapstränare på Tuff ledarskapsträning, beskriver återgången till vardagen som ett läge då vi lätt hamnar i ett automatiskt ”bråttom-tillstånd” alldeles oavsett hur mycket vi har att göra. 

–  Det jag menar med ”bråttom-tillstånd” har inte att göra med mängden arbete eller hur snabba vi är utan om hur vi förhåller oss, vårt ”varande”. Man kan arbeta effektivt helt utan att vara i det där stressade tillståndet, säger hon.

Med hjälp av grundläggande kunskap i självledarskap finns det som tur är knep för att ta kontroll över den här stressen och istället skapa en känsla av självbestämmande och lugn, även om det ligger många bollar på bordet så här efter semestern, menar Therese Wallin.

– Självledarskap handlar bland annat om att vi blir medvetna om oss själva och vad som till exempel stressar oss för att sedan inse att vi har val i alla olika situationer, oavsett vad som händer. Det frigör en massa kraft, säger hon. 

Kanske har vi inte alltid makten att välja bort saker som stressar oss, ett krångligt IT-system eller en allt för tight deadline, men det vi alltid kan påverka är vår egen inställning, menar Therese Wallin. 

– Forskning har till exempel visat att hur vi ser på stress och ”mycket att göra” är helt avgörande för hur det påverkar vår hälsa, säger hon. 

En del av att leda sig själv är alltså att börja ta kommandot över sitt sätt att se på olika saker i livet och att inte falla in i negativa spiraler och en känsla av maktlöshet och ”offerroll”. 

– När vi tänker att saker och ting inte kommer att gå, att vi aldrig kommer att hinna eller att det är omständigheterna som får oss att må på ett visst sätt så bidrar det till att vi blir ännu mer stressade, säger hon.

Ett grundläggande förhållningssätt – som Therese Wallin och hennes kollegor lär ut på sina ledarskapsutbildningar – är ”gilla läget”. 

– Det vi på Tuff ledarskapsträning menar med ”gilla läget” är att vara i ett tillstånd då du inte är dömande och reaktiv utan i stället är aktiv och väljer vad du gör, säger eller hur du agerar. När vi har bråttom och är stressade är det lätt att tappa den här förmågan och bli irriterad, kritisk och reaktiv, säger hon. 

För att öva upp den här förmågan rekommenderar Therese Wallin att börja lägga märke till hur just du blir när du inte ”gillar läget” så att du kan börja upptäcka när du ramlar dit. Först då kan du välja något annat, om du vill. Det kan även vara bra att be vänner och kollegor om feedback om hur du uppfattas i olika situationer. 

– Det är viktigt att reflektera över sina tankemönster och reaktioner, och hur de även påverkar andra människor. Så fort du faller ur ”gillar läget-tillståndet”, även om det är väldigt subtilt i form av en kommentar, lägger du locket på andra människors energi också, säger hon. 

En annan viktig del i att leda sig själv är också att börja inse att du har möjlighet att påverka mer än du tror, såväl på jobbet som på fritiden. 

– Det är så lätt att vi, särskilt på jobbet, blir lite tillbakalutade och tänker att ”någon annan” (chefen) borde göra något. Att leda sig själv innebär också att vi slutar sitta i passagerarsätet och i stället börjar vara mer av en medskapare i vår tillvaro. Om du till exempel upplever att ett möte känns meningslöst, sluta att stå ut med det och säg något i stil med; ”Hörni vad är egentligen poängen med det här mötet?”

5 tips för att leda sig själv in i en lugn höst:

1. Reflektera över din situation och dig själv. Vad i din situation i vardagen är det som stressar dig och på vilket sätt stressar du upp dig själv? 
2. Fundera över vad som händer när du hamnar i en känsla av stress ”bråttom-tillstånd”. På vilket sätt yttrar det sig och hur påverkar det människor i din omgivning? Hur kan du hitta ett mer gynnsamt förhållningssätt som gör dig lugnare?
3. Fundera över hur du kan påverka din vardag och ditt jobb för att skapa en trygg situation där du mår bra. Om en person stressar dig på jobbet: kan du prata med personen istället för att låta stressen gro?
4. Agera på det du kan påverka och försök att hitta ett gynnsamt förhållningssätt till det du inte kan påverka. 
5. Påminn dig själv om att du alltid har ett val. Det frigör kraft och energi till förändring! 

Stärk ditt självledarskap i 3 steg: 

1. Börja med att reflektera över dig själv. Fråga exempelvis i vilka situationer du upplever att du sitter i förarsätet i ditt liv och i vilka situationer du upplever dig mer som ett offer? Vilka tankemönster och förhållningssätt verkar du ha och hur påverkar de dig? Till vilken grad agerar du för att förändra det du vill och kan påverka?

2. Be kollegor och kompisar om feedback: hur tycker du att jag bidrar? Vad uppskattar du med mig? Vad skulle jag kunna tänka på att förändra?

3. Träna på att göra aktiva val. Du har faktiskt stor makt att påverka din vardag!

Malin Letser

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Facket kräver handledning för alla kuratorer – ”Har ...

FACKLIGT I Region Västerbotten arbetar många av vår...
18 april, 2024

Så ska du agera om Kommunal går ut i strejk

STREJKVARSEL Kommunal har varslat om strejk. Medlemmar ...
16 april, 2024

Nya löner på gång – så maxar du ökningen

LÖN Anställda i kommuner och regioner får 3,3 ...
16 april, 2024

Mer pengar till Kriminalvården och Sis i vårbudgeten

VÅRBUDGET Kriminalvården får ett tillskott på 1,4 mi...
15 april, 2024


Läs även

Så kan kollegor förebygga sexköp

ARBETSMILJÖ Sexköpare oroar sig ofta för de sociala ko...
11 mars, 2024

Förhandlar i eget namn – för medlemmarnas skull

FACKLIGT Lokalföreningen i Göteborgs stad har lämna...
29 februari, 2024

Stort tryck på lön i årets avtalsrörelse

KOLLEKTIVAVTAL Reallöneökningar och karriärvägar viktigas...
26 februari, 2024

Sis i limbo – ”Klart att det väcker frågor”

SIS Sis ska göras om från grunden – hur påverk...
19 februari, 2024