28 maj, 2024

Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

POLITIK Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? Akademikerförbundet SSR var en av arrangörerna till ett riksdagsseminarium där konsekvenserna lyftes. ”Vi vill påverka för att stoppa förslaget”, säger socialrättsjuristen Monica Engström.

Akademikerförbundet SSR bjuder tillsammans med fackförbundet DIK, IMER-förbundet, Läkare i Världen och Saco in till ett riksdagsseminarium för att diskutera anmälningsplikten. Foto: Annika Clemens / montage

Trots omfattande kritik från välfärdens medarbetare och arbetsgivare går regeringen vidare med förslaget att offentligt anställda inom välfärden ska ange papperslösa.

Den 29 maj bjöd Akademikerförbundet SSR tillsammans med fackförbundet Dik, IMER-förbundet, Läkare i världen och Saco in till ett riksdagsseminarium för att diskutera anmälningsplikten och lyfta de konsekvenser en ny lag kan medföra.

– Vi som arrangerar är alla eniga om en sak: Vi är emot hela förslaget och vill inte att det ska genomföras på grund av att det kommer leda till allvarliga konsekvenser – för samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter. En lag om anmälningsplikt öppnar upp för ett angiverisamhälle.

– När man inte blir inbjuden att delta i utredningen och inte påverka i remissvaren blir det ännu viktigare att påverka nu. Påverka politiker och allmänheten så att vi blir fler som visar på motstånd. För vi är många som är emot en anmälningsplikt.

En pågående utredning ser nu över om kommuner, regioner och statliga myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Utredaren ska också se över vilka konsekvenser det kan få om man inte följer anmälningsplikten. Ett förslag kommer att lämnas över till regeringen den 30 september.

– Under seminariet kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till myndigheter. Syftet är att påverka beslutsfattare och visa på det massiva motståndet som finns mot ett sådant här lagförslag. Ytterst vill vi få politiker att inte genomföra förslaget – att det ska kosta mer än vad det smakar.

Hur kan facket påverka?

– Politik är i allra högsta grad en förtroendeverksamhet, och vi företräder många väljare som jobbar inom välfärden. Bland annat kan vi visa hur anmälningsplikten kan försvåra professionernas uppdrag och möjlighet att utföra sitt jobb. Våra medlemmar har yrken som bygger på förtroende, inte minst inom socialtjänsten, och en anmälningsplikt urholkar tilltron till myndigheter. Man rycker undan mattan för professionerna. Det kommer innebära konsekvenser för hela samhället.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Sveriges skolkuratorers förening: Skolkuratorns uppd...

DEBATT En skolkurator måste kunna möta elever i e...
20 juni, 2024

Efter West Pride: ”Fackets roll är viktigare än någo...

PRIDE Fördomar mot hbtqi-personer legitimeras al...
18 juni, 2024

Kriminella ligor skulle stoppas med hemliga kontroller

REPORTAGE Facket hade rätt: Bakgrundskontrollerna so...
18 juni, 2024

Simon Vinge: ”Jag saknar EU-politik på hemmapl...

EU-VALET Mycket tyder på att de omvälvande förändri...
17 juni, 2024


Läs även

Expo: Facket kunde gjort mer i EU-valrörelsen

POLITIK Ytterhögern flyttar fram sina positioner i...
11 juni, 2024

Södertälje slutar med bakgrundskontrollerna – ”Invän...

ARBETSRÄTT De kritiserade bakgrundskontrollerna i Söd...
11 juni, 2024

Förslaget: Ny myndighet mot ungdomskriminalitet

POLITIK Regeringen föreslår att en ny myndighet in...
10 juni, 2024

Risker med nya arbetsmiljöregler

EXPERTEN SVARAR Pim har fått reda på att arbetsmiljöarbete...
3 juni, 2024