• 28 maj, 2024
    POLITIK

    Seminarium i riksdagen lyfte anmälningsplikten

    Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? Akademikerförbundet SSR var en av arrangörerna till ett riksdagsseminarium där konsekvenserna lyftes. ”Vi vill påverka för att stoppa förslaget”, säger socialrättsjuristen Monica Engström.

    Akademikerförbundet SSR bjuder tillsammans med fackförbundet DIK, IMER-förbundet, Läkare i Världen och Saco in till ett riksdagsseminarium för att diskutera anmälningsplikten. Foto: Annika Clemens / montage

    Trots omfattande kritik från välfärdens medarbetare och arbetsgivare går regeringen vidare med förslaget att offentligt anställda inom välfärden ska ange papperslösa.

    Den 29 maj bjöd Akademikerförbundet SSR tillsammans med fackförbundet Dik, IMER-förbundet, Läkare i världen och Saco in till ett riksdagsseminarium för att diskutera anmälningsplikten och lyfta de konsekvenser en ny lag kan medföra.

    – Vi som arrangerar är alla eniga om en sak: Vi är emot hela förslaget och vill inte att det ska genomföras på grund av att det kommer leda till allvarliga konsekvenser – för samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter. En lag om anmälningsplikt öppnar upp för ett angiverisamhälle.

    – När man inte blir inbjuden att delta i utredningen och inte påverka i remissvaren blir det ännu viktigare att påverka nu. Påverka politiker och allmänheten så att vi blir fler som visar på motstånd. För vi är många som är emot en anmälningsplikt.

    En pågående utredning ser nu över om kommuner, regioner och statliga myndigheter ska vara skyldiga att informera Migrationsverket och polisen när de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd. Utredaren ska också se över vilka konsekvenser det kan få om man inte följer anmälningsplikten. Ett förslag kommer att lämnas över till regeringen den 30 september.

    – Under seminariet kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till myndigheter. Syftet är att påverka beslutsfattare och visa på det massiva motståndet som finns mot ett sådant här lagförslag. Ytterst vill vi få politiker att inte genomföra förslaget – att det ska kosta mer än vad det smakar.

    Hur kan facket påverka?

    – Politik är i allra högsta grad en förtroendeverksamhet, och vi företräder många väljare som jobbar inom välfärden. Bland annat kan vi visa hur anmälningsplikten kan försvåra professionernas uppdrag och möjlighet att utföra sitt jobb. Våra medlemmar har yrken som bygger på förtroende, inte minst inom socialtjänsten, och en anmälningsplikt urholkar tilltron till myndigheter. Man rycker undan mattan för professionerna. Det kommer innebära konsekvenser för hela samhället.

    Reporter Therese Johansson

    Senaste nytt

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

    Senaste nytt

    EXPERTEN SVARAR

    Hur ska vi hinna när vi blir färre på jobbet?

    Ett antal hälso- och sjukvårdskuratorer sägs upp när...

    22 januari, 2025

    SPANING

    Admin till döds

    Trots kritik fortsätter den administrativa bördan at...

    21 januari, 2025

    ARBETSRÄTT

    Förbundet stämmer Kriminalvården för traka...

    En anställd på Kriminalvården anmälde trakasserier k...

    20 januari, 2025

    PORTRÄTT

    Bakom stängda dörrar

    Den judiska kulturen hotas både utifrån och inifrån....

    17 januari, 2025

    Läs även

    LAGSTIFTNING

    Nya lagar och regler 2025

    Sänkt inkomstskatt, enklare arbetsmiljöregler och va...

    7 januari, 2025

    AVTALSRÖRELSE

    Kravet: Kortare arbetstid och 4,2 procent ...

    Avtalsrörelsen är i gång. I dag, fredag, växlar part...

    20 december, 2024

    POLITIK

    Reagerar på kommunalrådets uttalande – ”Kä...

    Anställda i Skurups kommun reagerar starkt på kommun...

    19 december, 2024

    ANALYS

    Sprickor i världens mest jämlika land

    Varför växer klyftorna i Sverige? Och vad gör det me...

    18 december, 2024