13 augusti, 2024

Satsning på facklig spetsutbildning inom staten

UTBILDNING I höst drar Akademikerförbundet SSR i gång ett ledarskapsprogram för fackligt förtroendevalda inom staten. ”Vill ge våra medlemmar något extra”, säger Jenny Grenander på Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR drar till hösten i gång ett fackligt ledarskapsprogram för förtroendevalda inom staten. Foto: Getty

Som ett led i satsningen på att bli ett starkare förbund i staten, lanserar Akademikerförbundet SSR ett nytt ledarskapsprogram som riktar sig mot medlemmar med ett fackligt förtroendeuppdrag.

Jenny Grenander

– Det är ett ettårigt ledarskapsprogram med syfte att stärka deltagarnas ledarskapsförmågor, ge verktygen man behöver för att effektivt representera sina medlemmar och driva fackligt arbete framåt, berättar Jenny Grenander, rekryteringschef på Akademikerförbundet SSR och fortsätter:

– Det är första gången vi gör den här storsatsningen på förtroendevalda inom staten och som vi har en facklig utbildning som löper under nästan ett helt år. Vi vill ge våra medlemmar något extra. Det känns jättespännande!

Varför riktar ni in er på just staten?

– Vi har många medlemmar i statlig sektor och vill stärka dem i deras fackliga engagemang. Organisationsgraden fortsätter att sjunka i Sverige, det ser vi i rapporter och undersökningar som sammanställt den fackliga anslutningsgraden. Staten har fortfarande en hög organisationsgrad, men även där ser vi att det går ner. Vi vill ta vårt ansvar och bli ännu mer närvarande som förbund inom staten, och vårt ledarskapsprogram är en del i det.

Programmet startar 15–16 oktober 2024 och avslutas 20–21 maj 2025 och är uppbyggt med föreläsningar och workshops med fokus på fackligt ledarskap, förhandlingsteknik, arbetsrätt och organisering.

Programmet inleds och avslutas med en tvådagarsträff i Stockholm, däremellan träffas deltagarna digitalt tre timmar per månad samt en endagars fysisk träff i Stockholm halvvägs in i programmet.

– Styrkan med programmet är att det sträcker sig under så pass lång tid, med både teori och praktiska inslag som man kan implementera i den egna verksamheten. Det är ett gediget program med kunskap som verkligen går på djupet. Mångfald, inkludering, AI, bakgrundskontroller, välfärdsbrottslighet – aktuella och ibland kluriga frågor behandlas i programmet. Förutom att man lär sig otroligt mycket får man möjlighet att bygga starka nätverk med andra fackligt förtroendevalda från olika statliga myndigheter.

Sista ansökningsdag till ledarskapsprogrammet är den 18 augusti.

Reporter Therese Johansson

Senaste nytt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.

Senaste nytt

Debatt: ”Vi kan inte blunda för skolans allvarliga b...

DEBATT Knappa resurser till elevhälsan en orsak t...
13 september, 2024

Facket huvudfiende för växande partier i EU-parlamentet

POLITIK Den antifackliga ytterhögern blev inte så ...
12 september, 2024

Debatt: Hur påverkar nya lagen arbetsvillkoren i soc...

POLITIK Krav på kunskap och förebyggande arbete nä...
10 september, 2024

Forskaren: ”Hjärnan behöver ständigt starta om”

ARBETSMILJÖ Vi blir avbrutna i snitt var fjärde minut ...
10 september, 2024


Läs även

Öppet brev till utredaren: ”Lyssna på riskerna med a...

POLITIK Akademikerförbundet SSR känner stor oro öv...
30 augusti, 2024

Gällivare kommun: ”Vi har brustit”

ARBETSRÄTT Gällivare kommun medger fel när en tjänste...
26 augusti, 2024

Öppnade andras ärenden – riskerade varning

EXPERTEN SVARAR Sara öppnade sina kollegors ärenden i soci...
22 augusti, 2024

Så funkar det: Strejk

ARBETSRÄTT Strejken på Tesla pågår och förra hösten v...
19 augusti, 2024