Nya krav för kriminalvårdsinspektörer införs på Kriminalvården som står inför ett stort rekryteringsbehov. Kravet på akademisk examen tas bort och ses endast som meriterande för sökande till kriminalvårdsinspektörer, som är första linjens chefer på anstalt, häkte och i frivården. Tidigare krävdes en högskoleexamen motsvarande minst 120 högskolepoäng (två år på högskola eller universitet). Efter förändringarna krävs ”akademisk utbildning eller annan utbildning i kombination med arbetslivserfarenhet”.
Men facket varnar för konsekvenserna och både Saco-S och Seko har opponerat sig i MBL-förhandlingar. Lars Jonsson är ordförande i Saco-S på Kriminalvården:
– I exempelvis Frivården har frivårdsinspektörerna (handläggare) akademisk examen som krav. Nu går man ifrån att deras chef ska ha akademisk examen. Det är ett bekymmer tycker vi, säger han.
– Vi tycker att man bör ha någon form av beteendevetenskaplig utbildning. Den akademiska kompetensen är viktig. Det handlar om samhällets svåraste klientel, personer där skolan, socialtjänsten och Sis har misslyckats. Då krävs det ganska mycket.
Hanna Frummerin, enhetschef inom HR på Kriminalvården, meddelar i mejl att kravprofilen har uppdaterats, men menar att kraven inte har sänkts. Hon förklarar att förändringen ger utrymme för lokala anpassningar och att en helhetsbedömning görs av de sökande vid rekrytering. Och vid behov kan akademisk examen anges som krav. ”Alltså är kravet mer flexibelt nu.”
Visserligen är det en stor utmaning för myndigheten att rekrytera tillräckligt med personal, men lösningen är inte att sänka kraven, anser Saco-S. Lars Jonsson befarar att kunskapsnivån på hela myndigheten kommer att sänkas.
– Jag tror att vi riskerar att få en sämre Kriminalvård.
Senaste nytt
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och läs om arbetsliv, lön, karriär och fackliga frågor – varje onsdag direkt i din inkorg.